נוסח השאלה המלא: מהו התפקיד האבולוציוני של קרום הבתולים ומה גרם לו להיווצר?
קרום הבתולים הוא קרום רירי אשר ממוקם בפתח הנרתיק. קרום זה קיים אצל נקבות האדם, אצל מגוון יונקים ואף בציפורים ובדגים מסוימים. הקרום הוא רקמה גמישה שמשתנה בגודל, בצורה ובעובי. מאחר והקרום מגיע בכל הגדלים והצורות, הוא לא יכול להיות אינדיקציה לפעילות מינית כזאת או אחרת. אצל חלק מהנשים הקרום כל כך גמיש, שבזמן חדירה וקיום יחסי מין הוא לא נקרע, אלא פשוט זז הצידה. לחילופין, הקרום יכול להיבקע מביצוע פעילות ספורטיבית, משימוש בטמפונים או מבדיקה גניקולוגית. זאת ועוד, יש נשים שנולדות ללא קרום בתולים.
בתרבויות עתיקות ובתרבויות מסורתיות כיום, נקשר קרום הבתולין בעשרות אמונות טפלות ומנהגים. חשוב לציין שכל אותן אמונות ומסורות הן גיבוב של שטויות. לרוב תוצר של מעמד האישה הנמוך, שאפשר את תפיסת האישה, מיניותה ובתוליה כרכוש.
ככל הידוע, אין לקרום הבתולים שום תפקיד פיסיולוגי, ואין בצידו שום יתרון אבולוציוני. ההנחה כיום היא שבדומה לעצם הזנב, קרום הבתולים הוא שריד של ההתפתחות העוברית: הקרום נוצר בחודש החמישי להתפתחות העוברית, במהלכו הנרתיק עובר תיעול. בסוף תהליך התיעול נשאר קרום הבתולים בפתח הנרתיק כשריד לרקמת התאים אשר מלאה את חלל הנרתיק. תהליך התפתחות הפה הוא דומה מאוד, אך הקרום החוסם את פתח הפה בזמן ההתפתחות העוברית נעלם לחלוטין לפני הלידה.
תרשים של הפות האנושי: קרום הבתולין ממוקם בפתח הנרתיק. לרוב הוא אינו חוסם את הפתח לחלוטין וכך מאפשר את יציאת הדימום הווסתי.
חשוב להבין שמבחינת שימור של תכונה לאורך האבולוציה – אין הכרח שתהווה יתרון, אך יש הכרח שלא תהווה חיסרון. ברמה הגנטית, רצפים גנטים חסרי כל יתרון מצויים בגנום של כולנו. העובדה שאין בצידם חיסרון מאפשרת את שימורם, מאחר ואין סלקציה כנגד האורגניזמים הנושאים אותם. מנגנון זה, המכונה סחף גנטי (באנגלית, Genetic drift), מאפשר יצירת מגוון גנטי רחב באוכלוסיה, ולו תפקיד חשוב באבולוציה.
מאת: דניאל בן-הלוי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.