הרשויות בארצות הברית מתקשות להשתלט על המחלה, שהתפשטה כבר לתשע מדינות והדביקה 163 עדרים ו-11 בני אדם שבאו במגע עם חיות נגועות

רבים מאיתנו נוטים לזלזל במחלת השפעת, וחושבים עליה כעל סוג של הצטננות ותו לא. הרי כמעט בכל מחלה מידבקת – מקורונה ועד אבולה ואבעבועות שחורות – נהוג להזכיר "תסמינים דמויי שפעת" כחלק ממהלך המחלה. משהו כל כך נפוץ וטיפוסי לא יכול להיות חמור, נכון?

אך שפעת אינה מחלה קלה כלל ועיקר. רוב החולים חווים חום, נזלת, כאבי שרירים ושיעולים. אולם הסיבוכים המסוכנים שלה כוללים דלקת ריאות, פגיעה בפעילות הלב ואפילו מוות. אם לא די בזה, הנגיף עצמו משתנה בלי הרף ומדי שנה מתגלים נגיפי שפעת תוקפניים חדשים. השילוב הזה, של סיבוכים יחד עם נגיף מסוכן שעובר שינויים בלתי פוסקים, הוא הסיבה העיקרית לכך שממליצים להתחסן נגד שפעת כל שנה, כדי לעדכן את הזיכרון החיסוני של הגוף ולמנוע את המחלה – או לפחות את תסמיניה הקשים.

יתר על כן, שפעת אינה מחלה שבלעדית לנו, בני האדם. יש נגיפי שפעת שמדביקים בעלי חיים אחרים, כגון יונקים מסוימים או עופות. רוב הנגיפים הללו מתקשים להדביק בני אדם, אך לפעמים הם מתאחדים עם נגיף שפעת אחר ונוצר זן חדש של שפעת. בתנאים מסוימים, זן חדש כזה עלול לדלג מבעל החיים המקורי שלו לבני אדם ולחולל מגפה, שתיקרא לא פעם על שם המין שממנו הגיע אלינו הנגיף מחולל המחלה – למשל שפעת העופות או שפעת החזירים. מאחר שהזנים הללו זרים למערכת החיסון האנושית, הם עלולים להיות מסוכנים וקטלניים במיוחד לבני אדם. כך  למשל, מגפת "השפעת הספרדית" בשנת 1918, ששיעור התמותה בה היה גבוה במיוחד, הייתה שפעת חזירים.


שפעת אינה מחלה קלה כלל ועיקר. תמונה של מחלקת שפעת מאולתרת בבסיס צבאי בארצות הברית, בזמן מגפת "השפעת הספרדית" | US National Archives / Science Photo Library

פרות עם שפעת עופות

ב-25 במרץ השנה התפרסם בארצות הברית דיווח על התפרצות של שפעת העופות מסוג H5N1 בעדרי בקר בטקסס, קנזס וניו מקסיקו. נורות האזהרה נדלקו מיד, שכן מדובר בנגיף שפעת שהצליח לעבור מעופות ליונקים, וקיימת סכנה שיעשה צעד נוסף הלאה וידביק גם בני אדם. רוב הפרות שחלו היו מבוגרות למדיי, מה שכמובן לא שלל מהן את היכולת להעביר את המחלה הלאה. בחלב שלהן נמצאו נגיפי שפעת מידבקים במיוחד, כך שמדובר בסכנה לבריאות הבקר והציבור גם יחד. בחקירה האפידמיולוגית התברר שבחוות הנגועות התגלו גם עופות בר מתים, והחשד הוא שהם היו מקור ההדבקה. 

החששות גברו מאוד כשבוע אחרי הפרסום, ב-1 באפריל 2024, כשנמצא חולה אנושי ראשון שנדבק בנגיף החדש, בעקבות מגע עם פרה נגועה. החולה לא הדביק אחרים, והתסמינים שלו היו קלים מאוד. ב-22 במאי זוהה חולה שני שנדבק מפרה נגועה, הפעם במישיגן. בעקבותיהם התגלו עוד כמה חולים.


ב-1 באפריל נמצא חולה אנושי ראשון שנדבק בנגיף החדש. וטרינר מחסן תרנגולות נגד שפעת | Shutterstock, PPK_studio

נכון לראשית יולי 2024 התגלו 163 עדרים נגועים בנגיף בתשע מדינות שונות בארצות הברית. המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) הפיץ תדריכים מסודרים לאיתור עדרים נגועים ולדרכי הבדיקה והטיפול בהם, כדי לעצור את התפשטות המחלה. עד כה התגלו 11 בני אדם חולים; ארבעה מהם היו במגע עם עדרי בקר והשאר נחשפו לעופות חולים. הסכנה העיקרית היא לחקלאות ולעובדים במשק חי, או למי שצורכים חלב לא מפוסטר - פיסטור החלב הורג את הנגיף.

חשוב לציין כי H5N1 אינו נגיף נדיר, והוא מתגלה באופן שגרתי בלולי תרנגולות ואצל עופות בר. עם זאת, הדבקה של יונקים בנגיף הזה – במקרה הזה פרות ובני אדם – היא תופעה הרבה יותר נדירה. המשך ההפצה של שפעת העופות מסוג H5N1 והדבקה ישירה של יונקים מיונקים אחרים, כמו מה שקורה כעת בהתפרצות בארצות הברית, היא כבר תופעה נדירה מאוד.

נכון לעכשיו אין בישראל התרעה פעילה מפני התפרצות אפשרית של שפעת העופות מסוג H5N1. אולם תמיד רצוי לנקוט אמצעי זהירות כשבאים במגע עם חיות משק, וכמובן חשוב להקפיד לצרוך בשר וחלב ממקורות מהימנים, תחת השגחה וטרינרית, ולשתות רק חלב מפוסטר.

 

תגובה אחת

  • Nati Elkin

    עדכון

    חבל שהנתונים אינם מדוייקים:
    1. מעורבות של 13 מדינות בארה"ב
    2. ההגדרה שהדבקה של יונקים היא נדירה מאד - רחוקה מלהיות מדויקת
    בולטת חוסר ההבנה המקצועית של הכותב