דום לב (cardiac arrest) פירושה הפסקה של פעילות הלב, כלומר הלב מפסיק לשאוב ולהזרים דם. המצב הוא מסוכן מאוד ותוך מספר דקות ייגרם נזק מוחי בלתי הפיך ולאחריו מוות. אחת משיטות הטיפול החדישות למנוע נזק מוחי היא ע"י שמירת החולה בטמפרטורה נמוכה (היפותרמיה) הגורמת לצריכת חמצן נמוכה מאוד של המוח ומאריכה את הזמן האפשרי להצלה.

סיבה נפוצה לדום לב היא אוטם שריר הלב (myocardial infarction); במצב זה קטע מתוך שריר הלב מת כתוצאה מכך שיש חסימה בכלי דם ואין לשריר אספקת חמצן. מכיוון ששריר הלה הוא אחד מצרכני החמצן הגדולים ביותר בגוף הפגיעה היא מהירה וקשה.

תמונה נלקחה מויקיפדיה

מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים:
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

4 תגובות

  • חסוי

    > בנו של הרב אריה הנדלר הלך

    > בנו של הרב אריה הנדלר הלך לעולמו בגיל 21
    בנו של הרב אריה הנדלר הלך לעולמו בגיל 21
    ראש ישיבת ההסדר ברמלה הרב אריה הנדלר בישר בצער על פטירת בנו אלקנה הנדלר, תושב יצהר. מדום לב עצוב מאוד! בחור דוס נפלא הותיר אישה ותינוק ברוך דיין אמת. אם פאות!

  • דן

  • גילה

    תודה על התשובה המעניינת אך יש לי שאלה

    האם הטמפרטורה הנמוכה בעצמה לא גורמת לנזק?

  • מאיר ברק

    אכן ייתכן נזק גם בהיפותרמייה[

    אך מדובר בשיקול דעת- מה יגרום לנזק יותר חמור ובלתי הפיך.
    שמירה על טמפרטורה נמוכה נהוגה בעיקר כאשר הפינוי אינו מיידי או שזמן ההגעה למתקן רפואי ארוך יחסית.
    ע"י שמירה על טמפרטורה נמוכה, אך הפיכה, אנו מונעים מנזק נרחב ללב ולמוח (צורכים פחות אנרגייה)- נזק זה יהיה בלתי הפיך אם נתעכב יתר על המידה בהגעה לטיפו