עיניהם של יוצאי אסיה מהגזע המונגולואידי נראות מלוכסנות בגלל קפל עור קטן בצורת סהר המצוי בזווית העין הפנימית בין העפעף לאף (אפיקאנטוס אוepicanthic fold). קפל עור זה מופיע לעיתים תכופות גם בתינוקות מכל גזע שהוא בגלל מבנה הפנים והיחס/מיקום בין העיניים לאף; קפל זה נמתח ונעלם עם הגדילה.
התמונה לקוחה מויקיפדיה.
הסיבה להימצאות קפל עור זה בגזע המונגלואידי לא ברור באופן מוחלט.
רמז לסיבה אפשרית ניתן למצוא במבנה הפנים השונה של גדע זה: אף שקוע יחסית, נחיריים צרים, פנים עגולים ושטוחים יותר, קפל עור שמצמצם את העין וצבע עור צהבהב/אדמדם.
ההשערה היא שאבות אבותיהם של אותם אנשים חיו באזור סיביר בתנאים קשים מאוד. תנאים אלו "גרמו" לברירה הטבעית להעדיף מבנים ותכונות מסוימות. קפל העור בעין מקטין את שטח העין החשוף לקור וכן את הסנוור מהשלג.
כאשר אותם קדמונים החלו לנדוד, חלקם הגיעו ליבשת אמריקה (חלק משבטי האינדיאנים), חלקם הדרימו עד אזור סין של היום וחלקם נשארו באזור הקוטב הצפוני (אסקימוסים).
המונח מונגולואיד, שמוכר כיום כתסמונת דאון נטבע בשנת 1866 ע"י חוקר בריטי בשם ג'ון דאון (John Langdon Haydon Down). דאון טען שילדים אירופאים החולים בפיגור שכלי "התדרדרו" לרמתם השכלית הנמוכה של הגזעים האסיאתיים, דבר זה התבטא חיצונית במראה דומה.
מאת: ד"ר מאיר ברק
מחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים:
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.