חוקרים ישראלים שבחנו נתונים של יותר ממיליון איש, מדווחים בכתב עת רפואי חשוב כי מנת הדחף של החיסון לקורונה מפחיתה פי כ-20 את הסיכון לתחלואה קשה, ופי חמישה לפחות את הסיכון להדבקה. הנתונים מראים כי החיסון הנוכחי יעיל גם נגד וריאנט דלתא של הנגיף

לפני כחודשיים זיהו חוקרים ישראלים כי אנשים שהתחסנו בתחילת השנה, ינואר-פברואר 2021, נוטים להידבק בקורונה יותר מאנשים שחוסנו מאוחר יותר, ועלה חשש כי החיסון פחות יעיל נגד וריאנט דלתא של הנגיף.  עם זאת החוקרים הבחינו גם שרמות הנוגדנים בדם אצל מי שהקדימו  להתחסן נמוכות יחסית. זה לא מפתיע, רמות הנוגדנים בדם לא נשארות ברמה גבוהה לאורך זמן מהסיבה הפשוטה שלרוב זה לא נחוץ. זיכרון חיסוני מבוסס בעיקר על פעילותם של תאי זיכרון: כאשר הגוף נתקל שוב בנגיף שמערכת החיסון כבר מכירה, התאים האלה מזהים אותו ומפעילים נגדו תגובה חיסונית מהירה ויעילה. המשמעות היא שכאשר מגיע נגיף מאוד מדבק כמו וריאנט דלתא של נגיף הקורונה, הוא מצליח להתרבות בצורה משמעותית לפני שמערכת החיסון מספיקה לזהות אותו ואנחנו מקבלים הדבקה. ואולם, כאשר רמות הנוגדנים בדם גבוהות, הוא מסומן ומחוסל עוד לפני שהוא מספיק להתרבות.

האפקט הזה זוהה לראשונה בישראל, אחת המדינות החלוצות בחיסון חלק משמעותי של האוכלוסייה. לכן משרד הבריאות היה צריך לקבל החלטה איך לנהוג. האם לחכות שהאפקט ייראה גם בארצות הברית, ושמינהל המזון והתרופות שם, FDA, יאשר מנת חיסון שלישית? האם לחכות עוד כמה חודשים עד שיאושר חיסון מותאם לווריאנט דלתא? או להיות המדינה הראשונה בעולם שמאשרת חיסון נרחב במנה שלישית, עם מעט מאוד מידע על יעילותו נגד וריאנט דלתא (על הבטיחות כבר היה מידע). מכיוון שלהמתנה היה מחיר ברור בחיי אדם, החליט משרד הבריאות להתחיל לחסן במנה השלישית, ואתמול (15 בספטמבר) התפרסמו תוצאות המחקר המשמעותי הראשון על השפעת המנה השלישית, בכתב העת הנחשב New England Journal of Medicine. 

את המחקר הרחב הובילו עמית הופרט מבית החולים שיבא, רון מילוא וינון בר-און ממכון ויצמן למדע, שרון אלרעי פרייס ונחמן אש ממשרד הבריאות, עם יאיר גולדברג מהטכניון, מיכה מנדל מהאוניברסיטה העברית, לורנס פרידמן משיבא, וניר קלקשטיין וברק מזרחי מהמכון למחקר יישומי בבריאות חישובית. הם עקבו אחר מצבם של יותר ממיליון ישראלים בני 60 ומעלה שהיו זכאים למנת חיסון שלישית בתחילתו של מבצע הדחף, והשוו כל אדם שקיבל את המנה השלישית לאדם בעל מאפיינים דומה שלא קיבל חיסון כזה. החוקרים ראו שכעבור 12 ימים מהחיסון השלישי הסיכון להידבק בקורונה צנח לפחות פי חמישה, ובניתוחים מסוימים אף פי 11.4 אצל המחוסנים במנה שלישית, והסיכון שלהם לתחלואה קשה צנח פי 19.5. בכך רמת ההגנה הגיעה, למעשה, לרמה דומה שנצפתה אצלם כאשר קיבלו את המנה השניה בחורף, רמת הגנה שאפשרה להשתלט בישראל על התחלואה בווריאנט אלפא ( הנגיף הבריטי). גם מחקר קליני קטן של חברת פייזר, על 300 נבדקים בלבד, שפורסם גם הוא אתמול, הראה ממצאים דומים.

במחקר כזה יש חשש להטיה הנובעת מהתנהגות הנבדקים. למשל, שהאנשים הבוחרים להתחסן בהקדם, עשויים להיות זהירים יותר באופן כללי ולהימנע מהתנהגויות אחרות המגדילות את הסיכון להידבק, מה שעלול להטות את הנתונים כלפי מטה. מכיוון שבמחקר זה מספר הנבדקים גדול מאוד, והמעקב נמשך שבועות מספר, אפקט כזה דועך והופך הרבה פחות משמעותי.  

רמת ההגנה עלתה לרמה הדומה לזו שהייתה אחרי החיסון השני. חיסון במנת הדחף נגד קורונה באשקלון, אוגוסט 2021 | צילום: Yuri Dondish, Shutterstock
רמת ההגנה עלתה לרמה הדומה לזו שהייתה אחרי החיסון השני. חיסון במנת הדחף נגד קורונה באשקלון, אוגוסט 2021 | צילום: Yuri Dondish, Shutterstock

החיסון יעיל נגד וריאנט דלתא

ממצאי המחקר מאששים שתי הערכות. הראשונה היא שהירידה ברמות ההגנה היא פונקציה של זמן, ולכן כדי  לשקם את ההגנה החיסונית ולהשתלט על המגפה יהיה צורך להרחיב את מתן מנת הדחף של החיסון לשכבות גיל נוספות, כפי שכבר נעשה. ההערכה שניה היא שהחיסון המקורי מספיק כדי להתמודד עם וריאנט דלתא של הנגיף, וכפי שמחקרים נוספים מהעולם מראים, אנשים שקיבלו מנה שניה לאחרונה מוגנים היטב גם מפני הווריאנט הזה. אלו חדשות מצויינות, משום שהן מראות שהחיסון יעיל נגד קשת רחבה של וריאנטים. יכול מאוד להיות שתוקף המנה השלישית יהיה ארוך יותר, ונצטרך לקבל מנת דחף נוספת רק בעוד שנה או אף יותר, אבל יש סיכוי שכבר בעוד חצי שנה נצטרך לקבל עוד מנת דחף, עד שבסופו של דבר נצליח להשתלט על המגפה.

למחקר זה יש משמעות קריטית גם ברמה העולמית. ביום שישי, 17 בספטמבר, ידון ה-FDA בשאלה אם לאשר את המנה השלישית בארצות הברית. בדיון יוצגו גם הנתונים מסקר סרולוגי של בית חולים שיבא שכרגע מצביעים על עלייה משמעותית ברמות הנוגדנים אצל מי שקיבלו את מנת הדחף, סקר של שירותי בריאות כללית שמראה כי אין למנה השלישית שיעור חריג של תופעות הלוואי, וכמובן הנתונים החדשים על צניחה פי 10 בסיכון להדבקה.

סביר להניח שגם ארצות הברית תאשר את המנה השלישית ואלו עשויות להיות בשורות רעות מאוד למדינות רבות שבהן שיעור ההתחסנות נמוך מאוד. ארגון הבריאות העולמי, קרא למדינות העשירות להמתין עם המנה השלישית כדי לתת הזדמנות למדינות רבות, בעיקר באפריקה, לחסן את אזרחיהן במנה הראשונה. מנכ"ל הארגון, טדרוס אדהנום גברייסוס (Ghebreyesus), הפציר במדינות העשירות יותר לעכב את מתן המנה השלישית לפחות עד סוף השנה, ולתת למדינות עניות הזדמנות להגיע ליעד של שיעור התחסנות של עשרה אחוזים מהאוכלוסייה. בהתחשב בהתנהלות המדינות בחודשים האחרונים, לא נראה שקריאתו תיפול על אזניים קשובות.

 

 

בחודש הבא צפויים להתפרסם נתוני הניסויים הקליניים של פייזר ומודרנה בחיסוני ילדים, תחילה בגיל 11-5, וכמה שבועות אחר כך לגבי הילדים מגיל חצי שנה עד חמש שנים. המשמעות היא שככל הנראה בחורף הקרוב  אפשר יהיה לחסן גם את הילדים, מה שיקרב אותנו מאוד לחסינות עדר, או לפחות להקטנת קצב ההדבקה לרמה נסבלת. נקווה שהתחלואה המשתוללת במדינות אחרות, לא תיצור וריאנט חדש שיתאגר את החיסון, כפי שעשה וריאנט דלתא.

18 תגובות

  • א

    התפקיד של משרד הבריאות זה לבדוק את פייזר לא לפרסם מחקר

    איזה מן מדע משונה זה?
    התפקיד של משרד הביראות זה לבדוק את פייזר. פייזר אמורים לפרסם ומשרד הבריאות אמור לבדוק בביקרתיות רבה את הפרסום של פייזר ולהחליט אם תקין, אם יש שגיאה מתודולוגית או אחרת.
    יש כאן בעיה מאוד רצינית. נגוד אינטרסים.
    מי שומר עלינו??????

  • אנה

    טענות ליעילות נמוכה יותר של הבוסטר

    הי ארז, אשמח אם תוכל להתייחס למאמר שפירסמו חברי מח"צ (נדמה לי שכך הם קוראים לעצמם). הם טוענים שלפי ניתוח נתונים משדה התעופה ההשפעה של הבוסטר הרבה פחות משמעותית ממה שמשרד הבריאות הציג. יש גם טענה על סילוף נתונים בלוח הבקרה ועוד שלל הצהרות שקשה לי להעריך כמה הן נכונות. כמי שהתחסנה גם בפעם השלישית ומאמינה שזו הדרך, חייבת להודות שכל הפירסומים האלה, בעיקר בפייסבוק ועל ידי רופאים/חוקרים מטעם מח"צ, מעלים שאלות ואולי כדאי להתייחס. תודה רבה

  • שולי

    מחקר ישראלי? לי, לי, לי

    מחקר ישראלי מצא שהחיסון הישראלי הכי פחות אלים. הוא יכול להתאים לבני 12-16 בתנאי שתתנו לו הזדמנות כמו לפייזר. למה לסכן את הילדים שלנו?
    אני הייתי ממש ממש חולה שבוע מהחיסון השני, שלא לדבר על השלישי שלא יגיע כי לא מתחשק לי למות

  • א

    מטרת ההסכם עם פייזר להגיע לחיסון עדר

    ההסכם של ישראל עם פייזר.
    יש לשים לב לכך שמטרת ההסכם (סעיף 2.1) היא לנסות להגיע לחיסון עדר ולאסוף ולנתח מידע.
    https://www.gov.il/en/departments/news/17012021-02 איזה אחוז באוכלוסיה צריך לחסן כדי להגיע לחיסון העדר (במייוחד לאור העובדה שמחוסנים נדבקים ומדבקים)?
    עד כמה מטרת ההסכם מחייבת את מדינת ישראל?
    אם היא מחייבת, עד כמה זה ישפיע על הניסיון חסן עוד כ 1-2 מליון ילדים ולתת עוד מנות בוסטר? Objective of the project:
    to measure and analyze epidemiological data arising from the project rollout, to determine weather herd immunity is achieved after reaching a certain percentage of vaccination coverage in Israel

  • א

    מי שומר עלינו?

    ניגוד עיננינים בן משרד הבריאות לפייזר:
    מתוך ישיבה בכנסת ישראל: "העובדה שגורמי מקצוע בכירים במשרד הבריאות, שאמונים על קידום ההתחסנות כחלק מתפקידם, משתתפים כחוקרים במחקרים הקשורים בחברת התרופות פייזר, ולכן מצויים, לכאורה, בניגוד עניינים.". (ישיבה מה -26 ליולי 2021)
    קשור לישיבה בכנסת: https://fs.knesset.gov.il/24/Plenum/24_tor_605072.doc

  • א

    האם יש ניגוד אינטרסים במשרד הבריאות שמפריע לבקרה על החיסון ?

    1. המטרה של משרד הבריאות זה להגן עלינו לבדוק שהניסוי של פייזר תקין.2. לפיכך, אסור לדעתי שיהיה איזשהו רווח למישהו ממשרד הבריאות מהסכם עם פייזר.3. לפי סעיף 9 של ההסכם עם פייזר אנשי משרד הבריאות ופייזר יפרסמו ביחד. ואכן יש מס' פרסומים של פייזר וחברה ממשרד הבריאות ביחד (למטה).4. מי שלא מהתחום צריך להבין פרסומים בעיתונים מאוד מכובדים יכולים להקפיץ קריירה של כל מדען וגם רופא או למצוא מקום עבודה טוב יותר. זה יכול להתרגם ממש לרווח כספי.
    https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3811387&fbclid=IwAR1... https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2104036https://www.nejm.org/d... 

  • שרה

    כועסת על המחקר הדמיוני

    יש חוקרת זיהומים שלא יכלה להועיל לי כשהייתי חולב המחלה זיהומית שלא נחשבת אבל מסכנת עוברים ותינוקות עם מומים קשים. קיבלת הפניה וחיכית 7 חודשים + שעה וחצי כדי לגלות שאין לה תרופה ולא שום פתרון בשבילי. רק אמצעי מניעה ולחכות שנה-שנתיים. אז פתאום עכשיו היא הופכל למומחית על שמקבלת משכורת מפייזר?

  • א

    מי לוקח אחריות על אלו שנפגעים מהחיסון? החלק המושחר!

    יש בהסכם עם פייזר חלק מושחר שקשור למי נושא באחריות במקרה של נזקים.
    אם פייזר היו לוקחים אחריות מלאה קשה לי להאמין שהיו משחירים את האזור. בהתחשב בכך, אני חושש שמערכת הבריאות "לא תתאמץ" (אולי הרבה פחות מזה) לאסוף מידע שקשור לתופעות לוואי חמורות. ראו סעיף 6 בהסכם בן ישראל לפייזר בלינק הזה https://www.gov.il/en/departments/news/17012021-02
    צריך לגלול למטה וללחוץ על The Agreement.

  • גילי

    מחוסנים מדביקים

    רשמתם שמחוסנים מדביקים פחות... אך לא פירטתם למרות שזה נתון הכי מעניין.. איך ניתן היה לבדוק זאת. ואיפה אפשר לקרוא את תוצאות המחקר על האופן בו מחוסנים מדביקים... אני פשוט מכירה מחוסן שהיה מפיץ על ורוצה לדעת איך זה ייתכן.. וכמו כן האם מחוסנים שיראו פחות תסמינים לא ידעו שהם חולים ויכולים בעצם להדביק יותר עקב כך

  • הי

    שלום, במאמר נקבע שחיסון ילדים

    שלום, במאמר נקבע שחיסון ילדים יקרב אותנו מאד לחסינות עדר. על מה זה מסתמך?

  • שרה

    חיסון פייזר מסוכן בריאות

    ילדים לא יכולים לקבל חיסון ישראלי כי זה נחשב לניסוי. בני 16 יכולים לקבל פייזר אבל לא חיסון ישראלי, כדי לא לקלקל לפייזר הגרמני-אמריקאי את הניסוי ביהודים. אפשר לברר פרטים נוספים אצל מר מנגלה ז"ל

  • שי

    יותר אנשים מחוסנים = חסינות

    יותר אנשים מחוסנים = חסינות עדר.
    היות וכעת לא ניתן לחסן ילדים מתחת לגיל 12 אז יש פלח שלם באוכלוסייה שאינו מחוסן (פרט לאלו שנדבקו והחלימו כמובן)

  • שרה

    מת לחיות

    אני גוססת בגלל החיסון השני. אם אמות, יאשפזו אותו עם חולי קורונה ויוסיפו אותי לסטטיסטיקה, למרות שעד עכשיו לא הייתי חולה בקורונה. ולא בזכות החיסון של פייזר!

  • שלום

    תודה רבה על הידיעה.

    תודה רבה על הידיעה.
    האם יש מחקר/נתונים המעידים על יעילות החיסון השלישי עבור אוכלוסייה בגיל 20-30?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    עוד לא

    כרגע הנתונים הרשמיים הם על גילי 60+, בשבועות הקרובים יתקבל מידע על גילים צעירים יותר.

  • תאם

    והאם יש נתונים לגבי דעיכת

    והאם יש נתונים לגבי דעיכת ההגנה מפני תחלואה קשה בגילאים צעירים מ-60? תודה רבה!

  • שרה

    אמריקה זה כאן

    זה קשור יותר למי ששם מסיכה ושומר על מרחק והיגיינה מאשר על חיסון בלבד. בואו בהמוניכם לחנויות בירושלים שמשתדרגת- הכניסה לעיר תהיה איילון מס. 2 ויהיה מרכז עסקים, מגרש כדורגל ומרכז בילויים בשבתות ובחגים לכל עולי הרגל. תעסוקה מלאה לפלשתינים בבניה של 30 קומות, כי אי אפשר לבנות בשיטת הלגו בכזה גובה חכו ל-11 בספטמבר הבא. בע"ה תראו זיקוקים מבניין של 30 קומות

  • שלום

    תודה! נמתין בסבלנות 🙂

    תודה!
    נמתין בסבלנות 🙂