פדינגטון הדוב אוהב ריבת תפוזים, שלושת הדובים דווקא מעדיפים דייסה ואילו פו הדב צורך בעיקר דבש. מה באמת אוכלים הדובים?
הדוביים (Ursidae) היא משפחה של יונקים טורפים, שבתוכה הדובים עצמם (Ursinae) היא תת-משפחה, כלומר קבוצה בתוך משפחת הדוביים, שכוללת שישה מינים. שתי תת-המשפחות הנוספות של הדוביים כוללות את דוב הפנדה ואת דוב המשקפיים, שלמרות הקרבה והדמיון לא נחשבים דובים.
הדובים אומנם נחשבים לטורפי היבשה הגדולים בעולם, אבל הם לא טורפים, אלא אוכלי-כול – אומניבורים – כלומר לא בוחלים גם במזונות צמחיים. אף על פי שהם מגושמים יחסית ואין להם יכולות אתלטיות השקולות לאלה של החתוליים או הכלביים, יש להם גוף גדול וחזק. בדומה לבני האדם הם רצים על כפותיהם הרחבות, ולא על הבהונות כמו רוב הטורפים, וכתוצאה מכך הריצה שלהם לא יעילה למרדף אחרי טרף מהיר. גם השיניים של הדובים אינן שיני טורפים קלאסיות, שכן אין להם ניבים ארוכים וחדים שיכולים לסייע מאוד בציד.
הדובים נחשבים לטורפי היבשה הגדולים בעולם. צילום: K Jayaram / Science Photo Library
בנוסף, הדובים הם בעלי חיים יחידאים, שחיים בגפם ואינם מתלהקים וצדים בקבוצות. ההזדמנות היחידה שבה אפשר להיתקל בקבוצת דובים היא כשפוגשים אמא דובה עם גורים. ועם זאת, הדובים הם יצורים גדולים שזקוקים להרבה אנרגיה כדי לשרוד ולהעמיד צאצאים. לשם כך הם מנצלים מגוון רחב של מקורות מזון שזמינים באזורי המחיה שלהם.
דובים חיים באירופה, אסיה וצפון אמריקה, באזורים מגוונים מאוד מבחינת הגיאוגרפיה האקלים והמשאבים הזמינים בהם. לכן גם התזונה של המינים השונים מגוונת מאוד. הדב השפתני, שחי בהודו, ניזון בעיקר מטרמיטים, ואילו הדיאטה של הדובים החומים בצפון אמריקה מתבססת על דגי סלמון. ודוב הקוטב? הוא בכלל צד כלבי ים.
דוב שחור (Ursus americanus) אוכל פירות יער צילום: Michael Tatman Shutterstock
דובים שחיים באזורים קרים, שהחורף בהם קשה והמזון בו מועט, מתמודדים עם האתגר ההישרדותי הזה על ידי שנת חורף: הם נכנסים למאורה וישנים. במהלך שנת החורף הדוב לא אוכל ולא שותה, ומאבד עד קרוב לשליש ממשקל גופו. כשהאביב מגיע והתנאים בחוץ משתפרים, הדובים יוצאים מחדש לעולם וצריכים למלא את מאגרי השומן שלהם, כדי לשרוד בשלום גם את החורף הבא.
דובים ודבש
בעונת האביב, שהמזון בה זמין ושופע, הדובים הם מכונות אכילה משוכללות שזוללות מכל הבא ליד. כך שבהכללה אפשר לומר שהתשובה לשאלה "מה הדובים אוכלים" היא פשוט "כל מה שיש". הם אומנם לא יכולים להשיג ריבת תפוזים כמו פדינגטון הדוב, ולא מבשלים דייסה מתוקה, אבל אם יש בקרבתם כוורות דבורים פעילות הם בהחלט יאכלו גם דבש.
מיני הדובים המזוהים ביותר עם אכילת דבש הם הדוב החום (Ursus arctos) והדוב השחור האמריקאי (Ursus americanus). מדוע דווקא הם? הסיבה פשוטה – הם חיים באזורים שבהם קיימות כוורות של דבורי דבש. קרוב לוודאי שגם דוב הקוטב היה שמח לזלול דבש אילו רק היה יכול, אולם הוא חי בקרבת הקוטב הצפוני, באזורים קרים מדי לדבורים.
דבש הוא מזון עתיר אנרגיה. מאה גרם של דבש מכילים קרוב ל-300 קילו-קלוריות, ובכוורת דבש בינונית יכולים להיות יותר מעשרה קילוגרמים של דבש מתוק, דביק ומלא אנרגיה. אבל דובים אוכלים דבש קצת אחרת מאיתנו. בני אדם מודרניים אוכלים דבש שעבר תהליכים של ניקוי וסינון, לאחר שרדו אותו בעדינות כדי לא לפגוע בכוורת והפרידו בין השעווה לדבש על ידי סִרכוז. בהמשך שופכים את הדבש בבריכת שיקוע, מניחים לשעווה לצוף על פניו, מסננים אותו ולפעמים גם מפסטרים את הדבש, ולא שוכחים להחזיר לכוורת את חלות הדבש המרוקנות כדי לאפשר לדבורים לאסוף את שאריות הדבש ולשקם את החלות.
הדובים הרבה פחות מעודנים מאיתנו. הם גורמים לכוורת נזקים בלתי הפיכים וכמובן גם לא מפרידים את הדבש ומנקים אותו. הם צורכים את הדבש יחד עם הזחלים, הגלמים והדבורים הצעירות שלידו. הכוורת סובלת בעקבות זאת נזק עצום, אבל מבחינת הדובים מדובר ברווח נקי, שמעשיר את התפריט שלהם בתוספת משמעותית של חלבון ושומן עבור הדובים והופך את הדבש למקור מזון מזין במיוחד עבורם.
הדבש מעשיר את התפריט של הדובים בתוספת משמעותית של חלבון ושומן. צילום: Piotr Krzeslak Shutterstock
בשל כך, כשדובים מזהים בעזרת חוש הריח המאוד מפותח שלהם את הניחוח המתוק של הדבש מרחוק, הם מוכנים ברצון רב להתמודד עם עקיצות הדבורים כדי לזכות בארוחה דשנה. למעשה הם מוכנים לא פעם להתמודד גם עם אתגר הרבה יותר קשה מעקיצות: מגדלי דבורים ברחבי העולם מגינים על הכוורות שלהם מפני דובים בעזרת גדרות חשמליות, אך גם הן לא תמיד מצליחות להרתיע את הדובים הרעבים המשתוקקים למעדן עשיר של דבורים בדבש.
להאזנה לפרק בפודקאסט "אבק פיות" של Ynet בהשתתפות ורד שפירא