החיידקים העמידים של הדולפינים, תעשיית הנחושת הקדומה, אלמוגים ציידים ועוד מחקרים חדשים
מה חדש?
- איך אפשר ללכוד גלים בצורה יעילה?
- החיידקים העמידים של הדולפינים
- הפיג'מה החכמה
- איך הופכים מים ממימן?
- תעשיית הנחושת הקדומה
- האלמוגים הציידים
איך אפשר ללכוד גלים בצורה יעילה?
חוקרים הצליחו לראשונה ללכוד גלים ללא איבוד אנרגיה, ולשלוט על אופן השחרור שלהם. כאשר גל עובר מתווך מסוים לתווך אחר הוא יכול לשנות כיוון ולחזור למקום ממנו הגיע, להתקדם בתוך התווך החדש או להיבלע בחומר ולעבור המרה לצורה אחרת של אנרגיה, למשל אנרגיית חום. מדענים מארה"ב בנו מערכת שמאפשרת לשלוט בתהליכים האלו וללכוד את הגל בתוכה מבלי שחלק מהאנרגיה שלו יאבד לחום. לשם כך, הם השתמשו בצינור פלדה שמשני צדיו מחוברים גבישים פיאזואלקטריים המשנים את המבנה שלהם כתוצאה מהפעלת שדה חשמלי. ההתקן הזה אפשר להם לבחון בהצלחה את התנאים שאמורים לאפשר ללכוד את הגל בחלק האמצעי של הצינור, מבלי לאבד מהאנרגיה שלו. לקריאה בהרחבה (באנגלית) לחצו כאן.
החיידקים העמידים של הדולפינים
מחקר ארוך טווח מצא חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה בדולפינים. בין השנים 2003-2015, חוקרים מארצות הברית בודדו 733 חיידקים שנאספו ממיצי עיכול, מהצואה ומפתחי הנשימה של 171 דולפינים מהמין Tursiops truncatus בחוף האטלנטי בפולורידה. נמצא שכ-80 אחוז מהחיידקים היו עמידים לפחות לסוג אנטיביוטיקה אחד. פרופיל העמידויות לאנטיביוטיקה והשינוי שהתרחש בהן במהלך השנים היה דומה מאוד לנתונים שנאספו ממוסדות בריאות מקומיים, מה שמעיד על כך שהחיידקים העמידים הגיעו למים דרך בני האדם והזיהום שאנחנו יוצרים. לקריאה בהרחבה (באנגלית) לחצו כאן.
איסוף דגימות חיידקים מדולפינים | צילום: Georgia Aquarium/Addison Hill
הפיג'מה החכמה
הכירו את "פיג'מה" ("phyjama"). חוקרים מארצות הברית פיתחו בדים שמנטרים את המצב הפיזיולוגי של הגוף שבא איתם במגע. החוקרים מתכוונים לשלב את הבדים החכמים בבגדים נוחים שינטרו מדדים כמו פעילות הלב והנשימה של הלובש בזמן שינה. אחד האתגרים הגדולים שעמד בפני החוקרים היה שימוש בחיישנים בצורה שעדיין תשמור על הבד קליל ונעים למגע. לשם כך הם ניצלו נקודות טבעיות בגוף שגם בעת שינה נמצאות במגע עם הסביבה החיצונית, למשל: צד הגוף שנמצא במגע עם היד. לקריאה בהרחבה לחצו כאן.
החוקרים מיקמו את החיישנים בנקודות שברות במגע עם הגוף, המיטה או השמיכה | UMass Amherst/Andrew lab
איך הופכים מים ממימן?
חוקרים מהטכניון פיתחו שיטה חדשה, זולה, פשוטה ויעילה במיוחד להפקת גז מימן (H2) ממים. מימן (H2) הוא מקור אנרגיה נקי במיוחד שמשמש לשלל תהליכים כימיים. כ- 99% מהמימן המופק היום מגיע מדלקים, בתהליך שפולט כמות גבוהה של פחמן לאטמוספירה. דרך אחרת להפקת מימן בלי לפלוט פחמן דו חמצני לאוויר, נקראת "הפרדת מים", אך היא מורכבת מאוד, בעלת יעילות אנרגטית של 75% בלבד ועלולה לגרום לתגובות כימיות מסוכנות. הפיתוח החדש הוא למעשה שדרוג של השיטה הזו שמאפשר להגיע ליעילות אנרגטית של כמעט 99%. בנוסף, החוקרים מצאו דרך למנוע את התגובות הכימיות המסוכנות ולהוזיל עלויות תפעול. לקריאה בהרחבה (באנגלית) לחצו כאן.
תעשיית הנחושת הקדומה
איסוף דוגמאות סיגים ופחם מ"גבעת העבדים" בבקעת תמנע | צילום: ארז בן יוסף ומשלחת חפירות תמנע של אוניברסיטת תל אביב