מצגות כימיה ברשת

מצגות 'כימיה ברשת' מיועדות למורים להורדה ולשימוש ואינן מותאמות ללימוד עצמי של תלמידים בהצלחה לכולם צוות כימיה ברשת

נשמח לקבל משוב במייל: 
rachel-rosanne.eidelman@weizmann.ac.il

התוכנית פותחה בשיתוף עם המחלקה להוראת המדעים של מכון ויצמן ופועלת בשיתוף ובמימון משרד החינוך.

בהכנת המצגות נעשה מאמץ רב לתת קרדיט לחומרים של מורים אחרים ולקבל את אישורם לשימוש בהם.   

במידה ומישהו מזהה חומרים מקוריים שלו, הדבר נעשה בתום לב ונשמח לתת קרדיט.  

 

א. צעדים ראשונים בכימיה

  1. שיעור פתיחה: היסטוריה של המדעים ומושגי יסוד בכימיה
  2. שפת הכימאים 1: אטומים, יסודות, תרכובות ותגובה כימית
  3. מצבי צבירה ומעברים בין מצבי צבירה
  4. מיון חומרים ותכונות מפרידות
  5. שיטות הפרדה של תערובות
  6. שפת הכימאים 2: תגובות פיזיקליות וכימיות-התרכבות, פירוק ובעירה
  7. שפת הכימאים 3: חוק שימור המסה ואיזון תגובות

ב. מבנה האטום והמערכה המחזורית

  1. הסוד של האטום
  2. רדיואקטיביות
  3. המערכה המחזורית
  4. האלקטרונים באטום
  5. תכונות מחזוריות 1: אופי היסוד, יונים ומטען, תרכובות-הידרידים, כלורידים ותחמוצות
  6. תכונות מחזוריות 2: רדיוס אטומי, רדיוס יוני
  7. תכונות מחזוריות 3: אנרגיית יינון, זיקה אלקטרונית

ג. מבנה וקישור

  1. אנרגיה והקשר הכימי
  2. הקשר הקוולנטי
  3. קוטביות וחוזק הקשר הקוולנטי
  4. מבנה של מולקולות וקוטביות
  5. תרכובות פחמן וקבוצות פונקציונליות
  6. תרגול קשר קוולנטי, ייצוג, צורות וקבוצות פונקציונליות
  7. קשרים בין-מולקולריים - חלק א'
  8. קשרים בין-מולקולריים - חלק ב'
  9. קשרים בין-מולקולריים - חלק ג'
  10. הסריג האטומרי
  11. סריג מתכתי
  12. סריג יוני
  13. תכונות הסריג היוני
  14. תכונות החומר: סיכום
  15. מסיסות ושיקוע של חומרים יוניים וחידון השיקוע הגדול! 
    (חידון 1 ; חידון 2 ; חידון 3 ; חידון 4 ; חידון 5 ; חידון 6)

ד. חישובים בכימיה

  1. המול
  2. רישום מדעי ויחס מולרי
  3. מסה ומסה מולרית
  4. חישובים בתגובות כימיות
  5. התנהגות גזים
  6. התנהגות גזים בתגובות 
  7. תמיסות וריכוזים
  8. חישובים בתגובות המסה ושיקוע

ה. חמצון חיזור

  • הצעה לרצף I
  1. מושגים בסיסיים ודרגות חמצון
  2. דרגות חמצון של יונים מורכבים ושל תרכובות הפחמן
  3. טווח דרגות חמצון ומעבר אלקטרונים בתגובה
  4. תרגול קביעת דרגות חמצון, טווח דרגות חמצון, מעבר אלקטרונים
  5. איזון תגובות וחמצון-חיזור במשפחת ההלוגנים
  6. מתכות, יוני מתכות והשורה האלקטרוכימית
  7. תרגול איזון תגובות והשורה האלקטרוכימית
  8. שיתוך (קורוזיה)
  9. נוגדי חמצון (אנטיאוקסידאנטים)
  10. העשרה: אלקטרוליזה ותאים חשמליים
     
  • ​​הצעה לרצף II
  1. מושגים בסיסיים ואיזון משוואות
  2. מתכות, יוני מתכות ומעברי אלקטרונים
  3. השורה האלקטרוכימית
  4. תרגול השורה האלקטרוכימית
  5. דרגות חמצון וזיהוי תגובות חמצון-חיזור
  6. תרגול דרגות חמצון וזיהוי תגובות חמצון-חיזור
  7. זיהוי תגובות חמצון-חיזור וחישוב מולי אלקטרונים
  8. תרגול זיהוי תגובות חמצון-חיזור וחישוב מולי אלקטרונים
  9. טווח דרגות חמצון
  10. דרגות חמצון, מעברי אלקטרונים וחמצון-חיזור במשפחת ההלוגנים
  11. שיתוך (קורוזיה)
  12. נוגדי חמצון (אנטיאוקסידאנטים)

ו. חומצות ובסיסים

  1. חומצות ובסיסים: מושגים בסיסיים
  2. תגובות במים
  3. pH, אינדיקטורים ומה שביניהם
  4. עולים ויורדים בסולם ה-pH
  5. תגובות סתירה
  6. מחישובים אל המעבדה: טיטרציה ומיהולים
  7. חומצות ובסיסים: סיכום ותרגול

ז. טעם של כימיה

  1. מזון למחשבה
  2. אבות המזון ואנרגיה
  3. שמנים ושומנים 1: חומצות שומן
  4. תרגול שמנים ושומנים 1
  5. שמנים ושומנים 2: תגובות של חומצות שומן
  6. תרגול של שמנים ושומנים 2
  7. פחמימות

ח. אנרגיה ודינמיקה שלב 1 

  1. מושגים בסיסיים באנרגיה
  2. שינויי אנרגיה
  3. השינוי באנתלפיה וחישובו-חוק הס
  4. השינוי באנתלפיה וחישובו-אנרגיות קשר
  5. אנרגיה בקצב הכימיה 
  6.  שיווי משקל כימי
  7. תרגול שיווי משקל כימי- מושגים בסיסיים
  8. מנת הריכוזים ועיקרון לה-שטלייה
  9. שינויים במערכת שיווי משקל
  10. תרגול שיווי משקל 1- מנת ריכוזים, עיקרון לה-שטלייה, שינויים במערכת שיווי משקל
  11. תרגול שיווי משקל 2- מנת ריכוזים, עיקרון לה-שטלייה, שינויים במערכת שיווי משקל
  12. אנטרופיה
  13. תרגול אנטרופיה

ט. נושא בחירה

  • כימיה של הסביבה 
  1. מושגים בסיסיים ותכונות המים
  2. טיהור מים
  3. שיטות אנליטיות
  4. ספקטרוסקופיה
  5. אפקט החממה

י. מיומנויות מעבדה

  1. מדדי הערכה, תצפיות ושאילת שאלות
  2. השערה והסבר התוצאות
  3. תכנון הניסוי
  4. טבלאות וגרפים
  5. הסקת מסקנות
  6. דיון מסכם

יא. מעבדות ביתיות לימי קורונה

  • מעבדות רמה I
  1. כמה מתוק: חישוב הסוכר במשקאות קלים.
    (* סרטון הדרכה נלווה לייצור גרף אקסל).
  2. אינדיקטור ביתי: הכנת אינדיקטור חומצה-בסיס מעלי כרוב סגול
  3. קביעת אחוז החמצן שבאוויר: החלדה של צמר פלדה
  4. אבקות לבנות: זיהוי אבקות לבנות ביתיות (* נדרשים מי-כרוב למעבדה זו)
  5. כרומטוגרפיה: הפרדה של צבעי טושים על בסיס מים
  6. גידול גביש: גידול גביש מלח שולחן מתמיסה רוויה
  7. הידרופילי-הידרופובי: מעבדה בנושא קשרים בינמולקולריים
     
  • מעבדות רמה II חלקי
  1. פופ...פופ...פופ...פופקורן: גרסה 1 למעבדת הפופקורן המוכרת בתוספת מאמר מדעי
  2. פופקורן: גרסה 2 למעבדת הפופקורן המוכרת
  3. אי-פורים: מעבדה עם איפור בנושא מסיסות במים ושמן
  4. ניקוי כלי כסף: מעבדה בנושא חמצון-חיזור