הרדמה כללית היא פעולה רפואית של טשטוש או שינוי של מצב ההכרה של החולה, במטרה שיישן ולא יחוש כאב בזמן טיפול.
בהכנה להליך הרפואי מחדירים עירוי הכולל נוזלים נחוצים ותרופות לווריד של החולה. ההרדמה נעשית בשאיפה של גז מרדים או בהחדרה לווריד דרך העירוי. לפני ההליך הרפואי ובמהלכו עוקבים אחר מצבו של החולה על פי מדדים שונים, ביניהם לחץ דם, קצב הלב ורמת החמצן בגוף. ברגע שהחולה מורדם, הוא מקבל חמצן וחומרי הרדמה בשאיפה דרך האף, או לחילופין בצינורית שמוחדרת ישירות לדרכי הנשימה.
הסם המרדים עובר מהריאות למחזור הדם, מגיע למוח באמצעות זרם הדם ושם פועל את פעולתו: מונע מהמוח לקבל מידע מהגוף. כך החולה יכול להישאר במצב שינה לכל אורך הטיפול, לא להרגיש כאב וגם לא לזכור דבר ממה שאירע לו מרגע שהורדם. עם סיום הטיפול הרופא נותן תרופות שמטרתן להחזיר אותו להכרה מלאה. החולה נשאר בהשגחה רפואית עד להתאוששותו ומקבל משככי כאבים במידת הצורך. אחרי שהוא מתעורר, החולה עלול להרגיש מבולבל או מטושטש, אבל התחושות האלה זמניות.
בסרטון הבא תוכלו לצפות בפרטים של תהליך הרדמה כללית:
הסרטון הופק בידי Nucleus Animations. תורגם בידי צוות דוידסון אונליין
קיימים כמה סוגים של הרדמה. הרדמה מקומית או אזורית משככת או מבטלת את תחושת הכאב באזור מסוים בגוף, מוגבל בשטחו. בהרדמה מקומית מרבים להשתמש למשל בטיפולי שיניים. הרדמה אזורית מונעת הולכה של אותות כאב מהאזור שעובר טיפול אל עמוד השדרה, וכך מאפשרת שיכוך כאב באזור גדול יותר בהשוואה להרדמה מקומית. בהרדמה כזאת משתמשים לעתים בלידות ("הרדמה אפידורלית").
כפי שראינו בסרטון, הרדמה כללית מונעת הולכה של תחושות ומידע מהגוף למוח, וכך גורמת לשינוי מצב ההכרה ולחוסר תחושה. בנוסף היא גורמת להרפיית שרירים, מה שעשוי להיות רלוונטי לטיפול. היא מומלצת כשדרוש הליך רפואי ארוך או מקיף במיוחד, או הליך שדורש מהמטופל להישאר בתנוחה לא נוחה במשך זמן רב. את ההרדמה הכללית מבצע רופא מרדים – שעבר התמחות מיוחדת לתחום הזה.
קיים סוג נוסף של הרדמה, בשם הרדמה דיסוציאטיבית, שמונעת הולכה של אותות לאזורים גבוהים במוח שקשורים בתחושת המודעות שלנו, וכך נוצרת תחושה של ניתוק מהסביבה או מתחושת ה"עצמי". לצורך הרדמה מהסוג הזה משתמשים בסמים דיסוציאטיביים, כמו גז הצחוק המשמש ברפואת שיניים.
הסרטון והכתבה נועדו לתת אינפורמציה מדעית למטרות חינוכיות בלבד ואין לראות בהן המלצה לטיפול או לשיטה כלשהם. המידע שבאתר אינו תחליף לייעוץ רפואי ואין להשתמש במידע שבו כשיקול להעדפת טיפול זה או אחר.
דברת כהן
המחלקה למתמטיקה ושימושית ומדעי המחשב
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך במענה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.