לקריאת הכתבה

ניסוי השפעת הראייה על השמיעה – אפקט מקגורק

בניסוי הנוכחי נראה (ונשמע!) איך מראה העיניים יכול לשנות את האופן שבו אנו שומעים – באמצעות אשליה שנקראת "אפקט מקגורק".

ציוד

  • מחשב עם חיבור לאינטרנט ורמקולים, כדי לראות ולשמוע את הסרטון למטה.

מהלך הניסוי

מהלך הניסוי דורש צפייה והאזנה לסרטון הבא:

הסבר

המוח שלנו מנצל כל פיסת מידע שברשותו כדי לפענח מידע חושי, ולכן משתמש גם בחוש הראייה (ובסוג של קריאת שפתיים אוטומטית) כדי לפענח מה אנשים אחרים אומרים. אפקט מקגורק (McGurk effect) מנצל את המנגנון הזה כדי לגרום לנו אשליה.

במהלך חיינו אנחנו לומדים לזהות באופן אוטומטי ולא "מודע" שכאשר אנשים אומרים את הצליל "בה", הפה (או לפחות השפתיים) שלהם חייב להיפתח ברגע יצירת הצליל. נסו להגיד "בה" בפה פתוח ותראו שזה בלתי אפשרי. כדי ליצור את הצליל הזה חייבת להיות תנועת פתיחה של הפה.

במהלך יצירת הסרט אמרתי מול המצלמה את הצליל "גה", שנהגה בלי פעולה של פתיחת שפתיים סגורות (השפתיים כל הזמן במצב פתוח כשאומרים גה). לאחר מכן החלפנו את הפסקול (ה"סאונד") של הסרט בהקלטה של הצליל "בה". אבל מכיוון שהמוח של כולנו למד שאי-אפשר בשום אופן להגיד "בה" בלי לפתוח תוך כדי כך את השפתיים, הוא פוסל אוטומטית את האפשרות שהצליל שהוא שומע הוא "בה" ומשנה בהתאם לזה את התפיסה שלו לצליל אחר – משהו שנמצא אי שם בין "בה" ל"גה". תפיסת הצליל המדויקת משתנה מאדם לאדם – עוד על כך ראו בהמשך.

ניתן לראות את האפקט גם בסרטון הבא. העובדה שהפנים מצולמים בתקריב מחזקת את האפקט. נסו לעצום את העיניים ולפקוח אותן תוך כדי הצפייה וההאזנה לסרט ותראו איך התפיסה שלכם משתנה ברגע שהעיניים שלכם נפתחות או נסגרות!

 

מעניין לציין

אנשים שמרכיבים משקפיים, ובמיוחד קצרי ראייה עם מספר גבוה, טוענים לעתים קרובות שכשהם לא מרכיבים משקפיים הם גם שומעים פחות טוב. אפשר להבין את הטענה הזאת בקלות ברגע שמבינים עד כמה המוח נעזר בקריאת שפתיים כדי לשפר את היכולת שלו לפענח דיבור.

הצליל שאנשים תופסים באפקט מקגורק משתנה מאדם לאדם – וגם בין שפות-אם שונות. אנשים ששפת האם שלהם היא אנגלית תופסים את הצליל שנשמע בסרטון הראשון כ"דה"'. אני לעומת זאת, בתור מישהו ששפת האם שלו היא עברית, שומע לפעמים "ד'ה" (מין תערובת של "זה ו-"דה") ולפעמים מעין "קע" גרונית. האם האפקט עובד עליכם? אם כן, אתם מוזמנים לכתוב לנו בתגובות איזה צליל בדיוק שמעתם.

בנוסף - אתם מוזמנים לנסות את אשליית פינוקיו, שעובדת רק בעיניים עצומות.