לקריאת הכתבה

התוספתן

התוספתן הוא איבר צינורי קטן היוצא מהמעי הגס בחלק הימני התחתון של חלל הבטן. יש כמה סברות בנוגע לתפקידו, אך ידוע שהסרתו איננה פוגעת באיכות החיים של האדם. לעיתים מתפתחת בתוספתן דלקת שמעלה את הסיכון לקרע בו ובעקבות זאת לשחרור תכולתו העשירה בחיידקים לתוך חלל הבטן – דבר שעלול להסתיים במוות. כדי למנוע מצב כזה נוהגים לפעמים, כשמתגלה דלקת בתוספתן, להוציא אותו מהגוף בניתוח. הסרטון שלפנינו מסביר על התוספתן ועל הליך כריתתו במקרה של דלקת.

הסרטון והכתבה נועדו לתת אינפורמציה מדעית למטרות חינוכיות בלבד ואין לראות בהן המלצה לטיפול או לשיטה כלשהם. המידע שבאתר אינו תחליף לייעוץ רפואי ואין להשתמש במידע שבו כשיקול להעדפת טיפול זה או אחר.

הסרטון הופק בידי Nucleus Animations. תורגם בידי צוות דוידסון אונליין.
We would like to thank the staff of Nucleus animation for all of their help

פירוש שמו הלטיני של התוספתן (Vermiform Appendix) הוא "תוספת דמוית תולעת". תפקידו בגוף האנושי אינו ברור, אך יש כמה תיאוריות שמנסות להסביר אותו. האחת גורסת שהתוספתן היה פעם חלק ממערכת העיכול וסייע בפירוק רב סוכרים כמו תאית אצל היונקים הקדמונים שמהם התפתח האדם במהלך האבולוציה. על פי הסברה הזו, במשך הדורות, ובעקבות השינויים שחלו בהרכב התפריט של בני האדם, האיבר הזה התנוון.

סברה אחרת, שנובעת מכמות קשרי הלימפה הרבים באזור התוספתן, גורסת שהוא ממלא תפקיד חיסוני כלשהו, אך בפועל לא נצפתה כל ירידה בפעילות מערכת החיסון אצל אנשים שהתוספתן שלהם הוסר או שנולדו בלעדיו.

סברה שלישית שעלתה בשנים האחרונות גורסת שהתוספתן משמש מאגר לחיידקים שחיוניים לעיכול מזון, ובמקרה של דלקת מעיים הם משמשים כרזרבה לחיידקים שנשטפו החוצה עם ההפרשות. כך או כך, סביר להניח שלא זה היה הייעוד האמיתי של התוספתן בשעה שהתפתח במקור אצל היונקים הקדמונים, אולם זו דוגמה יפה לשינוי שחל בתפקידו עם האבולוציה.