חיבור וקטורים הוא כלי מתימטי חשוב בבעיות תנועה וכוחות בפיסיקה. חיבור וקטורים אינו חיבור "רגיל" אלא לוקח בחשבון לא רק את האורך אלא גם את הכיוון ולכן מבלבל תלמידים רבים. ביישומון שלפנינו נלמד איך לעשות חיבור וקטורים. לצפייה ביישומון לחצו על התמונה ופתחו את הקובץ המקושר (יישומון ג'אווה).
היישומון הופק במסגרת פרויקט PhET של אוניברסיטת קולורדו
להורדת היישומון ולהרצתו על המחשב לחצו כאן
אם אינכם מצליחים להעלות את היישומון, התקינו את תוכנת Javaweb. לחצו כאן והתקינו לפי ההוראות.
ביישומון הזה אנו מתרגלים חיבור וקטורים. וקטור הוא גודל בעל אורך וכיוון (למשל כוח פיסיקלי או מסלול תנועה). כדי לסכום כמה וקטורים עלינו למצוא את הווקטור השקול, כלומר וקטור שמשקלל את הכיוון ואת הגודל של כל שאר הווקטורים. כדי לעשות זאת עלינו לחלק כל וקטור לרכיב x ולרכיב y (רכיב אופקי ורכיב אנכי) ולסכום אותם בנפרד. לאחר מכן עלינו לחשב את הוקטור המשוקלל תוך התחשבות בזווית, שאותה אפשר להסיק מהמשולש ישר הזווית שנוצר בין הגודל האופקי והאנכי.
באמצעות היישומון תוכלו לבנות וקטורים (בדמות חצים, והיישומון עצמו יחשב את הווקטור המשוקלל שלהם. כדי להבין את החישוב טוב יותר מומלץ לסמן את אפשרות הרשת ואת הסוג 1, 2 או 3 לפי נוחיותכם. סוג 1 מציג את שני הרכיבים של הווקטור יחד עם כיווניהם המקוריים, סוג 2 מציג את רכיבי הווקטור כשהם יוצרים משולש ישר זווית והווקטור עצמו הוא היתר (וכך אפשר לחשב את הזווית), ואילו סוג 3 מציג את ההיטלים של הרכיבים על הצירים.
זכרו, וקטור בכיוון המנוגד לציר, יקבל ערך שלילי, כך ששני וקטורים זהים בגודלם ומנוגדים בכיוונם יבטלו את זה.
מה לדעתכם יקרה אם תיצרו צורה סגורה מווקטורים? מדוע לדעתכם?
ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.