עשרת המימדים

2 ביולי, 2011
5 min

ישנם שלושה מימדים המגדירים את חיי היום יום שלנו - אורך, רוחב וגובה. לשלושת מימדים אלו נוסיף גם את המימד הרביעי - הזמן, ובזה נדמה שהגדרנו את היקום מנקודת המבט האנושית. אך לפי תורת המיתרים, ישנם עוד לפחות 6 מימדים. מימדים אלו מעט קשים להבנה מנקודת מבט אנושית. הסרטון שלפנינו מנסה להסביר בצורה פשוטה את המשמעות של עשרת המימדים ואת המעבר בינהם.

סרטון זה תורגם בידי צוות אתר דוידסון אונליין
הסרט הופק על ידי Rob Bryanton ומבוסס על ספרו Imagining the tenth dimension

This video was produced by Rob Bryanton and is based on his book "imagining the tenth dimension"

בן אדם ממוצע מסוגל להגדיר את היקום בעזרת ארבעה מימדים: אורך רוחב, גובה וזמן. בשביל להיות מסוגלים להסביר את המימדים הבאים, כדאי להשתחרר מתפיסת העולם של מימדים אלו. לשם כך בואו ננסה להסתכל על העולם מנקודת מבט של יצור דו מימדי, כלומר יצור נטול עומק כמו קלף שטוח. העולם מנקודת מבטו יראה אחרת לחלוטין. הוא לא יהיה מסוגל לדמיין את מימד העומק, כפי שאנחנו לא מסוגלים לדמיין מימד חמישי. ניתן לראות המחשה יפה של נושא זה בערך "עולם דו מימדי".

בעזרת הבנת המעבר מעולם דו מימדי לעולם תלת מימדי, ניתן לדמיין מעברים בין המימדים הגבוהים יותר. בגדול, הרעיון הוא יצירת לולאה דמיונית, שרצועה מתחילה בצד אחד ומסיימת הפוך. לאורך רצועה זו משרטטים קו והקו למעשה מתחיל בצד אחד ומסיים בצד השני, ועובר דרך המימד השלישי בדרך.

דרך נוספת לעבור בין המימד השני לשלישי הוא כמו נמלה שמהלכת על עיתון. היות והנמלה קטנה מאוד והנייר שטוח מאוד, ניתן להניח ששניהם עצמים דו מימדיים. עם נקפל את העיתון לשתיים יווצר מצב בו הנמלה "קופצת" מחלק אחד של הנייר לשני ובכך עוברת דרך המימד השלישי.

בשתי הדוגמאות עצם דו מימדי היה במימד השלישי אך למעשה לא הרגיש בכך. מבחינתו הוא נע בקו ישר בעולמו הדו מימדי. כך גם אנחנו נעים במימדים הגבוהים אך לא מודעים לקיומם. קיום המימדים מוסברים על ידי תורת המיתרים הטוענת כי היקום מורכב מחלקיקים בצורת מיתרים שתנודותיהם קובעים את מאפייניהם. מיתרים כאלו קיימים ומגדירים את עשרת המימדים ניתן לראות הרצאה מעניינת הדנה בתורת המיתרים בערך "יקומים מרובי מימדים - תורת המיתרים".

למידע נוסף על תורה זו, מתוך אתר וויקיפדיה, לחצו כאן

 

מאת: ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.