מדוע מזון המחומם במיקרוגל לא נהיה פריך וחום?

21 במאי, 2010
5 min

ראשית נסביר מהו תנור מיקרוגל:
תנור המיקרוגל יוצר קרינה אלקטרומגנטית שהינה בדרך כלל בתדר של 2450 מגה-הרץ כלומר קרינה בעלת אורך גל של 12 ומשהו סנטימטר. תא החימום של המיקרוגל הוא למעשה מעין כלוב פאראדיי המונע את בריחת הקרינה אל מחוץ לדפנות המיקרוגל. דלת תא המיקרו הינה מזכוכית, אך יש בה 'רשת' מוליכה שגורמת למיסוך. עובי סבך הרשת הינו נמוך בהרבה מאורך הגל של 12 סנטימטר, ועל כן קרינת המיקרו לא עוברת דרך דלת התנור, בעוד שאור, לדוגמא, יכול לעבור דרכה. גלי מיקרו נספגים במים, שומנים וסוכרים. כשגלי המיקרו נספגים הם באופן ישיר מומרים לתנועה אטומית-חום. לכל, לגלי מיקרו בתחום תדרים זה יש תכונה מעניינת: הם לא נספגים ברוב מוצרי הפלסטיק, זכוכית או קרמיקה. מתכות מחזירות גלי מיקרו וזו הסיבה מדוע אסור להכניס מתכות לתנור מיקרוגל.


 

מים, שומן ומולקולות סוכר שבמזון סופגות אנרגיה מגלי המיקרו שבתוך המיקרוגל.

מצב העניינים בתנור אפייה רגיל (שאינו מיקרוגל):
נניח שאנו רוצים לאפות עוגה בתנור רגיל. אנו נאפה אותה בטמפרטורה של כ 175 מעלות צלסיוס.
מה יקרה אם בטעות אנו נכוון את התנור הרגיל ל 300 מעלות צלסיוס במקום 175 מעלות? מה שיקרה זה שהחלק החיצוני של העוגה יישרף לפני שהחלק הפנימי יספיק להתחמם. בתנור אפייה רגיל (לא מיקרוגל), החום צריך 'לעבור' ע"י הובלה מהחלק החיצוני של המזון אל תוך פנים המזון. יש לנו גם אוויר יבש וחם על החלק החיצוני של המזון הנטול רטיבות. על כן, החלק החיצוני יכו להיות פריך וחום בעוד החלק הפנימי יהיה לח.

תנור מיקרוגל:
בתנורי מיקרוגל, גלי המיקרו חודרים אל תוך המזון ומעוררים מים ומולקולות שומן באופן די אחיד בתוך המזון. שום חום לא צריך לעבור, כלומר "להגר" אל תוך פנים המזון ע"י הובלה. ישנו חום בכל מקום בבת אחת משום שהמולקולות מעורערות ביחד. ישנן חסרונות כמובן. גלי מיקרו חודרים באופן לא אחיד בחלקים עבים של מזון ( הם לא מגיעים לתוך המזון באזורים מסוימים), וישנם גם "נקודות חמות" הנגרמות בשל התאבכות גלים.
במילים פשוטות, כל תהליך החימום במיקרוגל הוא שונה משום שאנו 'מערערים אטומים' ולא "מעבירים חום". בתנור המיקרוגל, האוויר שבתוך המכשיר נמצא בטמפרטורת החדר ועל כן אין אפשרות ליצור שכבת 'קרום'. זו הסיבה שהמזון המחומם במיקרוגל לא נהיה פריך וחום.

מאת: חיים ברק
המחלקה לפיזיקה של חלקיקים ואסטרופיזיקה
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.