מהי מטוטלת פוקו ומה תהיה זווית הסטייה המקסימאלית שלה על קו המשווה? שלומי

22 באוגוסט, 2010
5 min

מטוטלת פוקו מתארת את סיבוב הארץ סביב צירה.
המתקן מורכב ממטוטלת ארוכה שחופשית לנוע בכל מישור אנכי. הכיוון שבו המטוטלת מסתובבת נראה כמסתובב עם הזמן בשל סיבוב הארץ סביב צירה. זאת משום שמישור המטוטלת מתנודד, מנסה לשמור על כיוון קבוע במרחב, בעוד הארץ מסתובבת מתחתיו.
סטיית מישור התנודה במטוטלת פוקו תלויה במיקום המטוטלת.

ניקח את 2 המצבים הקיצוניים:

בקטבים, לסיבוב הארץ אין השפעה על מטוטלת פוקו. למעשה, בקטבים המטוטלת אינה "מודעת" לסיבוב הארץ סביב צירה. כתוצאה מכך, מטוטלת פוקו ממשיכה לנוע לאורך הציר המקורי שלה בעוד הארץ סובבת מתחתיה.
בקטבים, מישור התנודה נשאר קבוע ביחס לכוכבי שבת בעוד הארץ סובבת סביב עצמה. על כן, ביחס לארץ, מישור התנודה בקטבים מבצע סיבוב מלא (עם כיוון השעון או נגד כיוון השעון) במהלך יממה. כלומר בקטבים מישור התנודה ישלים סיבוב שלם ב 24 שעות.

אם נציב מטוטלת פוקו בקו המשווה, מישור התנודה ישאר קבוע ביחס לארץ. כלומר, האפקט כלל לא יורגש.

בשאר קווי הרוחב (שבין הקטבים לקו המשווה) מישור התנודה ישנה כיוון ביחס לארץ אך באופן איטי יותר מאשר בקטבים. ככלל, סיבוב כדור הארץ סביב צירו גורם למישור התנודה של המטוטלת להסתובב באיטיות, במהירות זוויתית ששוה למכפלת מהירות סיבוב כדור הארץ, בסינוס קו הרוחב של המקום בו מתבצע הסיבוב.


אנימציה של מטוטלת פוקו הלקוחה מויקיפדיה: הקו הירוק מראה את המסלול של המטוטלת על הארץ שהיא מערכת יחוס מסתובבת. הקו הכחול מתאר את תנועת המשקולת במערכת המסתובבת יחד עם סיבוב מישור התנועה.

גם בגן המדע שבמכון ויצמן ישנה מטוטלת פוקו גדולה, בסרט הבא ניתן לראות אותה בפעולה (כדאי גם לראות במציאות):

מאת: שלומי דגן
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון  ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.