מהו כוח קוריוליס? עדן

2 בספטמבר, 2009
5 min

אפקט / כוח קוריוליס ( Coriolis effect) נקרא על שם מדען צרפתי (גספאר קוריוליס) שתיאר את התופעה בשנות ה 30 של המאה ה-19; זהו כוח מדומה (כמו כוח צנטריפוגלי) המתבטא בגופים או מערכות מסתובבות.
כאשר גוף נע ישר במערכת מסתובבת הוא נראה לצופה מתוך המערכת כנע בקו עקום או במילים אחרות כאילו יש כוח הדוחף את הגוף ומונע ממנו תנועה ישרה.
 

בתמונה למעלה (ויקיפדיה) ניתן לראות תנועה של כדור נופל במערכת הנעה בסיבוב משני נקודות תצפית:
(1). מבחוץ- הכדור נופל ישר כלפי מעלה.
(2). ע"י צופה העומד בתוך המערכת (הנקודה האדומה). לגבי צופה במערכת הכדור נדחף הצידה.

 כדור הארץ היא דוגמה טובה לכך:
כדור הארץ מסתובב סביב צירו ואם גוף ינוע באוויר בקו ישר מאחד הקטבים לקו המשווה הוא יראה למי שעומד על כדור הארץ כאילו הוא נע בקו שאינו ישר.

בחצי הכדור הצפוני סטיית הגופים הנעים ממסלולם היא ימינה, ואילו בחצי הכדור הדרומי - שמאלה.
עובדה זה הובילה לטענה שבכיור בחצי הכדור הצפוני המים ינועו עם כיוון השעון (ימינה) ובחצי הכדור הדרומי שמאלה (נגד כיוון השעון) מקור הטענה נכון אך בפועל אין זה כך.
אומנם נכון שלכוח קוריוליס יש השפעה כזאת ואם הוא היה פועל לבד היינו חוזים בתופעה האמורה, אך השפעתו זניחה.
צורת הכיור, מיקום פתח היציאה של המים, עומק הכיור, מהירות זרימת המים ומיקום הברז כולם משפיעים הרבה יותר והופכים את אפקט קוריוליס לבטל בשישים.

אם כך מה ההשפעות העיקריות של אפקט קוריוליס?
ההשפעות העיקריות שלו הן על זרמי אוויר באזורי לחץ גבוה ולחץ נמוך ועל תופעות אטמוספריות נוספות בקני מידה גדולים. הוריקנים למשל מסתובבים ימינה בחצי כדור הצפוני ושמאלה בחצי כדור הדרומי.

 
כיוונו של כוח קוריוליס במקומות שונים על כדה"א

אחד התוצאים היותר מוכרים של אפקט קוריוליס הוא מטוטלת פוקו, בעזרתה הוכיח לאון פוקו (1851) שכדור הארץ מסתובב סביב צירו; סיבוב כדור הארץ גורם למטוטלת לשנות את מישור התנודה שלה בתלות בקו הרוחב בו המטוטלת ממוקמת. המקום היחידי בו לא נראה שינוי במישור יהיה על קו המשווה.
במכון וויצמן ניתן לראות מטוטלת פוקו אמיתית בבניין קימלמן.


התמונות נלקחו מוויקיפדיה