מה הקשר בין חורים שחורים וספין? לילך

1 בספטמבר, 2009
5 min

חור שחור הוא תוצר סופי של כוכב מסיבי שסיים את חיו והפסיק ליצור אנרגיה בתהליך היתוך גרעיני. כאשר כוכב מסיבי לא מקיים תהליך היתוך גרעיני הוא לא מסוגל "לתמוך בעצמו" ולהתנגד לקריסה עצמית (בעקבות מסתו האדירה). כתוצאה מכך הכוכב מתחיל לקרוס לתוך עצמו.בתלות במסתו של הכוכב הוא יכול להפוך לננס לבן, כוכב נויטרונים או חור שחור (הנוצר כאשר מסת הכוכב הייתה גבוהה מאוד, הרבה יותר מהשמש שלנו).

לחור שחור יש מסה אדירה המרוכזת בגודל קטן יחסית, למעשה הצפיפות של חור שחור מוגדרת כאינסופית בנקודת הייחודיות (סינגולאריות). שדה כבידה של חור שחור חזק עד כדי כך שמעבר לסף מסוים- שום גוף (אפילו אור) לא יכול להימלט ממנו (מהירות המילוט גבוה ממהירות האור ולכן בלתי אפשרית). ההיקף החיצוני (שטח הפנים) של חור שחור קרוי "אופק האירועים".

בדיוק באופק האירועים של חור שחור מהירות המילוט שווה למהירות האור ולכן כל מה שנופל ועובר את אופק האירועים לא יוכל להימלט חזרה החוצה. כאשר אור נופל לכיוון החור השחור, בנקודה בה הוא עובר את אופק האירועים הוא פולט קרינה הקרויה קרינת הוקינג הניתנת למדידה.

כל הידע שלנו לגבי חור שחור ייגזר ממאפיינים החיצוניים לאופק האירועים. קיימים 3 מאפיינים או פרמטרים הניתנים לצפייה מחוץ לאופק האירועים והם אלו שמגדירים את החור השחור:
(1). מסה
(M). (2). תנע זוויתי או ספין (J), במידה וקיים.
(3). מטען חשמלי (Q), במידה וקיים.


תמונות נלקחו מויקיפדיה

חור שחור ללא תנע זוויתי (ספין) וללא מטען חשמלי הוא מטיפוס שוורצילד (Schwarzschild).
חור שחור בעל תנע זוויתי אך ללא מטען חשמלי הוא מטיפוס קר (Kerr).
חור שחור ללא תנע זוויתי אך בעל מטען חשמלי הוא מטיפוס רייסנר-נורדסטרום (Reissner-Nordström).
חור שחור בעל תנע זוויתי ומטען חשמלי הוא מטיפוס קר-ניומן (Kerr-Newman).

מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.