בניסוי הזה נגרום לפחיות משקה רגילות לחלוטין להתגלגל בלי שניגע בהן בשום צורה – על ידי שימוש בכוח המשיכה החשמלי.

ציוד

  • פחיות משקה ריקות
  • בלון
  • שיער או אפודת צמר (כדי לשפשף בהם את הבלון)

מהלך הניסוי

את מהלך הניסוי אפשר לראות בסרטון הבא:

הסבר

החומרים שאנו פוגשים מדי יום בעולמנו מורכבים ממולקולות ומאטומים. כל אטום מורכב מאלקטרונים טעונים במטען חשמלי שלילי, שמקיפים פרוטונים בעלי מטען חשמלי חיובי. בדרך כלל חומרים שאנו נוגעים בהם מאוזנים בסך הכול מבחינה חשמלית, כלומר המטענים החיוביים והשליליים שלהם מאזנים זה את זה ולחומר אין מטען חשמלי כולל.

חשמל סטטי נוצר עקב שפשוף, או הצמדה והפרדה, של שני חומרים (כמו שיער ופלסטיק). המגע ביניהם גורם לאלקטרונים "להיתלש" מחומר אחד ולעבור לחומר השני. כך נוצר מטען חשמלי בשני החומרים – חומר אחד, שאליו נוספו אלקטרונים, מקבל מטען שלילי; החומר השני, שממנו נגרעו אלקטרונים, נטען במטען חיובי.

מטענים חשמליים מנוגדים (מינוס ופלוס) מושכים זה את זה, ומטענים חשמליים זהים (מינוס ומינוס או פלוס ופלוס) דוחים זה את זה. העובדה הזו מסבירה מדוע שיער נמשך לבלון אחרי השפשוף – הבלון מצליח לתלוש אלקטרונים מהשיער (גומי נוטה לקבל מטען שלילי), נטען שלילית ומושך אליו את השיער שנטען חיובית.

אבל מדוע הפחית נמשכת לבלון הרי היא לא טעונה חשמלית?

התשובה היא שזה קורה בגלל תופעת הקיטוב החשמלי: כשמקרבים בלון גומי הטעון בחשמל סטטי לחומר אחר – החומר האחר עובר קיטוב חשמלי (פולריזציה), בדומה למה שמתרחש באטומים ובמולקולות, באמצעות השראה – האלקטרונים שבו מסתדרים לפי הכוח החשמלי שמשרה עליו הבלון הטעון. וספציפית, אם לבלון יש מטען שלילי, האלקטרונים בכל חומר שהבלון יתקרב אליו יידחו מעט לכיוון ההפוך, וזה יגרום לחומר להתקטב – כלומר יהיה בו עודף מסוים באלקטרונים בצד הרחוק מהבלון, וחוסר יחסי באלקטרונים קרוב לבלון, ולכן האזור הזה ייטען במטען חיובי. דוגמה לכך אפשר לראות באנימציה הבאה:

התוצאה היא שכוח משיכה חשמלי נוצר בין הבלון לבין החומר אליו הבלון מתקרב (בין המטען של הבלון לבין הקוטב החשמלי המנוגד למטענו – שנמצא קרוב אליו בתוך החומר). לכן הפחית נמשכת אל הבלון. כוח המשיכה החשמלי תלוי במרחק, ולכן המשיכה בין המינוסים שבבלון לפלוסים שבפחית גוברים על הדחייה שמפעילים המינוסים במקומות הרחוקים יותר של הפחית.

כשהפחית מתגלגלת, וכיוון שהיא עשויה מתכת ובעלת אלקטרונים חופשיים שיכולים לנוע, האלקטרונים (בעלי המטען השלילי) נדחפים כל הזמן לצד הרחוק מהבלון והפחית ממשיכה להתגלגל.

מעניין לציין

משום מה הרבה אנשים, ואפילו כאלה שלמדו חשמל, חושבים בטעות שחשמל סטטי משפיע רק על חומרים שאינם מוליכים חשמל. הניסוי עם הפחיות מוכיח שגם חומר מוליך, כמו האלומיניום שממנו עשויה הפחית, נמשך אל גוף טעון אחר.

למעשה, בתוך מוליכים תופעת הקיטוב החשמלי הפנימי שגורמת למשיכה, מתרחשת בקלות רבה יותר מאשר בחומרים לא מוליכים, כך שהם דווקא נמשכים לחשמל סטטי בקלות יתרה. מומלץ לפני תחילת הניסוי לשאול אנשים מה הם מצפים שיקרה ורק אז לבצע את הניסוי מול עיניהם.

מובן שגם חומרים לא מוליכים נמשכים למטען חשמלי, כפי שהדגמנו בניסוי על יצירת בלון שנדבק לתקרה מעצמו. החיסרון בשימוש בחומרים מוליכים, ובפרט במתכות, הוא שכאשר הבלון הטעון נוגע בהם המטען עובר ממנו לכל חלקיהם (בגלל ההולכה החשמלית הפנימית בתוכם), והם אינם יכולים להימשך אליו יותר: הבלון נפרק חלקית, המתכת נטענת חלקית באותו מטען והכוח החשמלי נחלש באופן משמעותי ואפילו משנה את כיוונו והופך להיות כוח דוחה.

13 תגובות

  • אנונימי

    מהמם!

  • חנה גלר

    פחיות מכושפות

    פחיות מכושפות

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    ?

    ?

  • אלון

    אבי אתה יכל לעשות את זה עם סוללה? ( בלי בלון)

    אבי אתה יכל לעשות את זה עם סוללה? ( בלי בלון)

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    לא

    בסוללה - המתח החשמלי הוא קטן ביותר (וולטים בודדים), והוא גם יחסי ודורש חיבור של הקטבים (הקוטב השלילי הוא שלילי ביחס לקוטב החיובי, אבל לא יזרום זרם מפלוס של סוללה אחת למינוס של סוללה אחרת) מהסיבות הללו סוללה לא תצליח לגרום לקיטוב, ולא תצליח להזיז הפחית. חשמל סטטי - הוא במתח מאוד גבוה (אלפי וולטים) ולכן מצליח לקטב ביעילות כל כך.

  • אלון

    עוד שאלה: אפשר לעשות את זה הפוך שיתגלגל הפוך?

    עוד שאלה: אפשר לעשות את זה הפוך שיתגלגל הפוך?

  • אלון

    אפשר לבנות סליל טסלה קטן - זה לא יעזור?

    אני ינסה - הפוך תודה

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    כן...

    (אני כותב בהנחה שהגבת על התשובה לגבי שימוש הסוללה)
    כן, אם תבנה סליל טסלה (אפשר למצוא עליו מידע באתר שלנו בחיפוש), זה בהחלט יעבוד - הוא מגיע למתחים גבוהים ביותר. אבל חשבתי ששאלת על סוללה (וסוללה בלבד). אם אתה כבר מכניס ציוד אז אפשר כבר דברים יותר פשוטים מסליל טסלה, כמו למשל שהסוללה תפעיל מנוע חשמלי של מאוורר קטן שהרוח שיעשה תזיז את הפחית, ואפשר גם לבנות אלקטרומגנט שימשוך פחיות עשויות חומרים פרומגנטים (כמו ברזל)... ובטח אפשר עוד מכשירים חשמליים שלא חשבתי עליהם. מה שבטוח הוא שסוללה בלבד - לא תעבוד.

    אבי

  • אלון

    עכשיו הבנתי משהו - הקוסמים משתמשים בסליל טסלה

    ואז הם יכולים להדליק מנורות ולהזיז חפצים עם תנועות הגוף
    וגם לגעת בלי לגעת באנשים... ובטח יש עוד

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    כן

    אבל צריך חפץ מאוד קל שיתגלגל. ראשית נוגעים בו פיזית עם הבלון - כך שהוא עצמו יטען חשמלית (הבלון פורק אליו את מטענו). ואז חוזרים וטוענים את הבלון בחשמל, כיוון שמטענים חשמליים זהים דוחים זה את זה - החפץ ידחה. תוכל לעשות את זה עם פיסות קטנות של נייר אלומיניום - שתעמיד מעליהם בלון טעון, הם ידבקו ואז מיד ידחו מהבלון. בפחית גדולה (עם הרבה איבודי מטען) יהיה קשה לראות את התופעה.

  • נועם

    לא צריך לגעת עם הבלון בפחית.

    לא צריך לגעת עם הבלון בפחית. מספיק שהבלון יתקרב לפחית והאלקט' יסתדרו מעצמם

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    חייבים לגעת במשהו

    אם רוצים דחייה - חייבים לגעת קודם במשהו. או שהבלון יגע בפחית, או רק לקרב את הבלון, אבל אז לגעת עם היד בפחית בצד הרחוק מהבלון (להאריק אותה, לפנות את עודף המטען שנוצר בצידה השני). אם לא תיגע לא יהיה מעבר ממשי של מטען חשמלי מ/אל הפחית, ואז ברגע שתרחיק את הבלון היא תחזור למצבה הנייטראלי, ולא תוכל להשיג דחייה.

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • אלון