לא מפורסם

רמות גבוהות של כולסטרול בדם הן אחד הגורמים לסתימת כלי דם, שמובילה להתקפי לב ולשבץ. הסרטון שלפנינו מציג איך הכולסטרול מעובד בגופנו ומובל ממקום למקום, ואיך מטפלים ברמות כולסטרול גבוהות.הסרטון הוא באנגלית, כך שהוספתי עבורכם בהמשך העמוד תרגום שלו והסברים.
 

הסרטון הופק על ידי האתר Health Central

 

הכולסטרול הוא מולקולה הידרופובית (שמנונית) המצויה בכל תאי גופנו ומקורה במזון מהחי ובייצור עצמי בכבד. לכולסטרול יש תפקידים רבים בגוף, ביניהם ויסות הנוזליות של קרום התא (הממברנה) והיותו מקור לסטרואידים (קבוצת הורמונים הכוללת טסטוסטרון, אסטרוגן ועוד).

כשאנו אוכלים אוכל עתיר שומן, הכולסטרול שאנו בולעים עובר את הקיבה ומגיע למעי הדק, שם הוא נקלט דרך בליטות דמויות אצבע הנקראות סיסים (villi). תפקיד הסיסים הוא להגדיל את שטח הפנים של המעי ולאפשר ספיגה מרבית של חומרים. משם הכולסטרול מגיע לזרם הדם. כולסטרול נוסף אנו מייצרים באופן עצמאי בכבד על ידי אנזים בשם HMG CoA reductase.

היות שהכולסטרול שמנוני, הוא איננו מסיס בדם ועל כן הוא נקשר לשני חלבונים נשאים: LDL ו-HDL, שמקבצים יחד כמה מולקולות כולסטרול ומאפשרים את הובלתן בדם. שני החלבונים האלה הם למעשה המדד שבו אנו משתמשים כדי לבדוק את רמת הכולסטרול בדם, והם נקראים בטעות "כולסטרול רע" וכולסטרול "טוב".

תפקיד ה-HDL הוא לפנות עודפי כולסטרול מהדם לכבד, שם הוא מפורק, ולכן רמה גבוהה שלו היא דבר חיובי. תפקידו של ה-LDL הוא להוביל כולסטרול מהכבד אל הרקמות, ועל כן רצוי שהרמה שלו תהיה נמוכה. עם זאת, גם רמה נמוכה מדי של LDL או רמה גבוהה מדי של HDL אינן רצויות, משום שהכולסטרול ממלא תפקידים חיוניים רבים בגוף.

עודף כולסטרול בדם עלול לגרום לסתימת כלי דם, שעלולה להוביל לגרום להתקף לב או לשבץ. הטיפול הנפוץ כיום להורדת כולסטרול, פרט לשמירה על אורח חיים בריא, מבוסס על הגברת ייצור ה-HDL כדי להגביר את פינוי הכולסטרול מהדם.

ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע


הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

אתר דוידסון אונליין עוסק במתן מידע מדעי בלבד ואין לראות בכתוב בו תחליף לייעוץ רפואי או תזונתי. אין לצטט חלקים מכתבה זו, אלא רק את הכתבה בשלמותה.

9 תגובות

  • צבי

    קולסטרול

    שלום,
    בדיקת קולסטרול
    CHOLESTEROL 261.00 MG/D-
    HDL-CHOLEST . 49.00 MG/DL LDL-CHOLEST . 181.20 MG/DL
    NON HDL CHOLEST 212.00 MG/DL בן 72
    לא מעשן
    הולך ברגל כל יום שעה
    לא לוקח שום כדור
    גובה 185 שוקל 97
    איך מטפלים בלי כדורים?

  • מרים

    לא רואים את הסרטון

    הסרטון אינו מופיע בדף

  • אביבה

    כולסטרול גבוה

    שלום רב, בעלי סובל מרמות גבוהות של כולסטרול במהלך השנים , עבר 2 התקפי לב וצינתורים , כל התרופות גורמותת לו לכאבי רגלים ושרירים, לאחרונה הקרדיולוג שלו נתן המלצה לקבלת זריקה שניתנת ישירות לוריד ומורידה את רמת הכולסטרול ללא תופעות לוואי , פניתי לרופא המחוזי לקבל הפנייה טען שזה נמצא בסל התרופות אבל חייבת להיות המלצה של מכון המתמחה בכולסטרול האם ידוע לך משהו כזה ? האם קיים בארץ ? תודה אשמל לתגובה בהקדם .

  • ציון גואטה

    מאילו חומרים מייצר הגוף את הכולסטרול

    שלום,
    מוסבר יפה מה קורה כאשר אנו אוכלים מזון המכיל כולסטרול, אך חסר המידע כיצד מיוצר הכולסטרול האנדוגני על ידי הכבד? מהם חומרי הבסיס שלהם הוא זקוק [האם משומנים וויטמין E בלבד או מחומרים אחרים]?
    האם יכול להיווצר בגוף מצב של חוסר בכולסטרול עקב חוסר במזונות הללו?
    תודה מראש, ציון

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    הגוף שלנו יודע לייצר כולסטרול. ייצור הכולסטרול מבוקר היטב וכאשר אנחנו צורכים כולסטרול במזון מן החי, קצב ייצור הכולסטרול בגוף יורד משמעותית.

    תהליך סינתזת הכולסטרול מתרחש בעיקר אבל לא רק בכבד, ומתחיל במולקולה בשם Acetyl-CoA, אשר עוברת סדרה של תהליכים ביוכימיים עד לתוצר - כולסטרול.

    באופן עקרוני אדם יכול לחיות ללא צריכת כולסטרול במזון. למעשה זה מה שטבעונים עושים, היות וכולסטרול מיוצר רק על ידי בע"ח.

    מקווה שעזרתי

    ארז

  • ציון גואטה

    הבהרה נוספת

    ארז שלום,
    אכן עזרת עם המידע לגבי האצטיל קואנזים A ותודה לך על כך.
    אנסה לדייק את שאלתי יותר הפעם: מהם היסודות שמהם גוף האדם מייצר את הכולסטרול ובשל תשובתך - אדייק אף יותר: מהם היסודות שמהם מייצר הגוף את האצטיל קואנזים A?
    מדוע זה חשוב לי? מכיוון שאכן היה ברור לי שאדם יכול לחיות ללא צריכת כולסטרול מהמזון ובשל סיבה זו אני מעוניין לדעת אילו מזונות חשוב לצרוך כדי שהאדם הטבעוני יוכל להבטיח שיהיה לגוף שלו את כל חומרי הגלם הדרושים לייצור אצטיל קואנזים A ומהם הכולסטרול, שהוא חומר מוצא להמון הורמונים ודברים חשובים נוספים.
    מקווה שהובנתי ושוב - תודה מראש, ציון

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום ציון

    ראשית ברצוני להדגיש שהאתר דוידסון אונליין אינו עוסק במתן ייעוץ רפואי או תזונתי ואין לראות במידע המתקבל כאן כתחליף לייעוץ עם גורם רפואי מוסמך או כהמלצה על טיפול או דיאטה זו או אחרת.

    אצטיל CoA מיוצר מפירווט וCoA. הפירווט הינו אחד מתוצרי תהליך הגליקוליזה במסגרתו מופקת אנרגיה מגלוקוז. במסגרת התהליך הפירווט נקשר לקבוצת CoA ע"י האנזים Pyruvate dehydrogenase.

    קבוצת הCoA מיוצרת בתהליך אחר מציסטאין ו pantothenate (ויטמין B5). חומצת האמינו ציסטאין מגיעה הן מהמזון והן מייצור עצמי. ויטמין B5 מגיע מהתזונה. הוא קיים בכמות נמוכה ברוב סוגי המזון, ובכמויות גבוהות בבשר, וגם בסוגים מסויימים של ירקות כמו ברוקולי, אבוקדו ודגנים מלאים שלא עברו עיבוד.

    אני שוב רוצה להדגיש שאם אתה מחפש ייעוץ לגבי דיאטה זו או אחרת, אני ממליץ לך לפנות לתזונאי מוסמך.

    מקווה שעזרתי

    ארז

  • ציון גואטה

    שאלה נוספת

    ווואו! תודה רבה על התשובה המפורטת והמדויקת. אלו נתונים בסיסיים שלא הצלחתי למצוא להם תשובה בשום מקום. תודה!
    רציתי להוסיף ולשאול מהם הפיטוסטרולים? בשיטוטי אחר התשובה המבוקשת לשאלה הנ"ל ששאלתי אותך, מצאתי בויקירפואה את המשפט הבא: "רוב הסטרולים מורכבים מכולסטרול, אך הם תלויים בסוג הדיאטה, כאשר פיטוסטרולים המיוצרים בצמחים מהווים כצפוי מרכיב עיקרי בקליטת סטרולים באנשים בעלי דיאטה צמחונית או טבעונית". מה שאני הבנתי מכך [ונראה שלא נכון] שטבעונים מקבלים סטרולים - ודרכם כולסטרול - ממזונות המכילים פיטוסטרולים ולא כפי שהסברת לי אתה. זה גם סותר את מה שכתבת בתשובה הקודמת שכולסטרול מיוצר רק על יד בעלי חיים. אם כן - מה עניין הפיטוסטרולים לכאן?
    סליחה על האריכות, אך תשובותיך מחדשות לי ומשמחות אותי.
    כל טוב, ציון

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובות

    שלום ציון
    אני שמח שיכולתי לעזור, ואני חושב שכל הקרדיט מגיע לספר "biochemistry" של Stryer. יש שם מספר פרקים שעוסקים בתהליכים מטאבוליים עד לרמת האנזים והמולקולה.

    פיטוסטרולים הם חומרים בעלי מבנה דומה לכולסטרול המצויים בצמחים. מחקרים הראו שצריכה של צמחים שעשירים בפיטוסטרולים הביאו לירידה ברמות הכולסטרול בגוף, אך הם אינם תחליף לכולסטרול ולא "הופכים" לכולסטרול. הכולסטרול מיוצר אך ורק על ידי בעלי חיים (ואנחנו בינהם).
    מקווה שעזרתי

    ארז