רמות גבוהות של כולסטרול בדם הן אחד הגורמים לסתימת כלי דם, שמובילה להתקפי לב ולשבץ. הסרטון שלפנינו מציג איך הכולסטרול מעובד בגופנו ומובל ממקום למקום, ואיך מטפלים ברמות כולסטרול גבוהות.הסרטון הוא באנגלית, כך שהוספתי עבורכם בהמשך העמוד תרגום שלו והסברים.
הסרטון הופק על ידי האתר Health Central
הכולסטרול הוא מולקולה הידרופובית (שמנונית) המצויה בכל תאי גופנו ומקורה במזון מהחי ובייצור עצמי בכבד. לכולסטרול יש תפקידים רבים בגוף, ביניהם ויסות הנוזליות של קרום התא (הממברנה) והיותו מקור לסטרואידים (קבוצת הורמונים הכוללת טסטוסטרון, אסטרוגן ועוד).
כשאנו אוכלים אוכל עתיר שומן, הכולסטרול שאנו בולעים עובר את הקיבה ומגיע למעי הדק, שם הוא נקלט דרך בליטות דמויות אצבע הנקראות סיסים (villi). תפקיד הסיסים הוא להגדיל את שטח הפנים של המעי ולאפשר ספיגה מרבית של חומרים. משם הכולסטרול מגיע לזרם הדם. כולסטרול נוסף אנו מייצרים באופן עצמאי בכבד על ידי אנזים בשם HMG CoA reductase.
היות שהכולסטרול שמנוני, הוא איננו מסיס בדם ועל כן הוא נקשר לשני חלבונים נשאים: LDL ו-HDL, שמקבצים יחד כמה מולקולות כולסטרול ומאפשרים את הובלתן בדם. שני החלבונים האלה הם למעשה המדד שבו אנו משתמשים כדי לבדוק את רמת הכולסטרול בדם, והם נקראים בטעות "כולסטרול רע" וכולסטרול "טוב".
תפקיד ה-HDL הוא לפנות עודפי כולסטרול מהדם לכבד, שם הוא מפורק, ולכן רמה גבוהה שלו היא דבר חיובי. תפקידו של ה-LDL הוא להוביל כולסטרול מהכבד אל הרקמות, ועל כן רצוי שהרמה שלו תהיה נמוכה. עם זאת, גם רמה נמוכה מדי של LDL או רמה גבוהה מדי של HDL אינן רצויות, משום שהכולסטרול ממלא תפקידים חיוניים רבים בגוף.
עודף כולסטרול בדם עלול לגרום לסתימת כלי דם, שעלולה להוביל לגרום להתקף לב או לשבץ. הטיפול הנפוץ כיום להורדת כולסטרול, פרט לשמירה על אורח חיים בריא, מבוסס על הגברת ייצור ה-HDL כדי להגביר את פינוי הכולסטרול מהדם.
ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.
אתר דוידסון אונליין עוסק במתן מידע מדעי בלבד ואין לראות בכתוב בו תחליף לייעוץ רפואי או תזונתי. אין לצטט חלקים מכתבה זו, אלא רק את הכתבה בשלמותה.