לא מפורסם

אלרגיה היא תגובה חיסונית שהגוף מפעיל כלפי חומר לא מזיק הנמצא בסביבתנו: למשל רוק שנמצא על שערות חתול, אבקנים, מינים מסוימים של מזון ועוד. הסרטון שלפנינו מסביר מהי אלרגיה ומצביע על כמה דרכים להקל עליה. הסרטון הוא באנגלית, כך שהוספתי עבורכם בהמשך העמוד תרגום שלו והסברים.
 

הסרטון הופק על ידי האתר Health central

 

אלרגיה היא תגובה חיסונית חזקה לחומר בלתי מזיק בדרך כלל שנקרא "אלרגן". אלרגנים הם חומרים נפוצים כמו אבקנים, פרווה, נוצות, אבק ועוד כל מיני כימיקלים ומאכלים. אלרגיות מסוימות גורמות לתסמינים נשימתיים כמו התעטשות, גודש באף או נזלת. אחרות יכולות לגרום פריחה, סרפדת, התנפחות השפה והלשון, חרחור, קוצר נשימה וירידה בלחץ הדם. אלרגיות יכולות להיות חריפות, כרוניות או עונתיות. דלקת באף היא סוג נפוץ של אלרגיה.

בחשיפה ראשונית, האלרגן שאנו שואפים נכנס לשכבה הרירית (מוקוס) בדרכי האף, שם הוא נקלט על ידי תא שמציג אותו בפני כדורית דם לבנה מסוג T. תאי ה-T מפעילים כדוריות דם לבנות מסוג B, שמפרישות נגד האלרגן נוגדנים (מסוג IgE). הנוגדנים הללו נקלטים בתאי פיטום (Mast) המכילים בועיות ובהן הורמונים כמו היסטמין או פרוסטוגלנדין.

כשהאלרגן נקשר לנוגדנים שעל גבי תאי הפיטום, הנוגדנים נקשרים זה לזה וגורמים להפרשה של הורמונים ועוד חומרים לרקמה. החומרים האלה גורמים לכלי הדם השכנים להתרחב וכך מגדילים את חדירותם. כתוצאה מכך נוצרים גודש באף, דלקת באף והתעטשויות. במקרים חריפים יופיעו גם תסמינים קשים יותר. חשיפה חוזרת לאלרגן עלולה לגרור תגובה חיסונית חזקה יותר, מפני שמערכת החיסון לומדת לזכור אותם, ולכן מומלץ לאדם הסובל מאלרגיה לחומר מסוים להיחשף אליו כמה שפחות.

אנטיהיסטמינים הן תרופות שמשבשות את פעילות ההיסטמינים (ההורמונים שמופרשים מתאי הפיטום) על ידי חסימה של הקולטנים שלהם. כיוון שהקולטנים חסומים, מולקולות ההיסטמינים אינן יכולות להתחבר לקולטנים, תסמיני האלרגיה פוחתים והתגובה החיסונית נחלשת.

ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע


הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

אתר דוידסון אונליין עוסק במתן מידע מדעי בלבד ואין לראות בכתוב בו תחליף לייעוץ רפואי או תזונתי. אין לצטט חלקים מכתבה זו, אלא רק את הכתבה בשלמותה.

5 תגובות

  • dvir

    אלרגיות כייון תאי טי הלפר

    אז איך מטים את מערכת החיסון לכוון Th1 ?
    כדי למנוע תגובה אלרגית דביר

  • ליאת

    אלרגיה לחתולים לקרדית אבק , מה הפתרונות

    היי הבן שלי ובעלי
    מאד אלרגנים מה הפתרונות נגד זה?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום ליאת
    האתר שלנו עוסק במתן מידע מדעי ולא עוסק בייעוץ רפואי.
    אני ממליץ לך לפנות לגורם רפואי מוסמך.
    כל טוב
    ארז

  • מרים אליאס

    תקנון בתי ספר רגילים לגבי אלרגיות תלמידים

    שלום,

    אודה לכם אם תשלחו לי את הנוהל החוקי לפיו אמורה להתנהל מעבדת מדעים/מו"ט חט"ב ביחס לאלרגיות תלמידים לחומרים כימיים וביולוגיים למניית תקריתים לא בטיחותיים במהלך המצאות של התלמידים בקרבת אותם חומרים.את הרשום בחוזרי מנכ"ל מוכר לי.אותי מעניין לקבל נוסח "כללי התנהגות במעבדה",אשר בו ניתן יהיה להחתים את הורי התלמיד על הצהרה לגבי אלרגיה זו או אחרת בצירוף אישור רפואי.

    תודה מראש,
    מרים

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום
    האתר שלנו עוסק במתן מידע מדעי לכל דורש. אני ממליץ לך להפנות את שאלתך למשרד החינוך או משרד הבריאות.
    כל טוב
    ארז