ד"ר אטאלה מתבונן במקררים שבמעבדתו בסיפוק רב. אחרי קרוב לעשרים שנות מחקר ופיתוח, המעבדה שלו הצליחה במה שכולם לפניהם נכשלו – לגדל שלפוחיות שתן בתנאי מעבדה ולהשתיל אותם בהצלחה בגוף החולים

ד"ר אטאלה החל במחקרו אחרי שנוכח שהטיפול בחולים שסובלים ממחלות של שלפוחית השתן אינו נושא פרות. הטיפולים הקיימים לא היו יעילים, ולעתים אף סיכנו את חיי החולים והכילו חומרים מסרטנים. זה היה מה שגרם ל ד"ר אטאלה לנסות לגדל שלפוחיות שתן בתנאי מעבדה.

במשך שנים רבות הוא ניסה שיטות מגוונות להצליח במשימה, אך ברוב המקרים התאים שגידל מתו כעבור כמה ימים. אחרי שכבר צבר ניסיון רב הגיעה לפני כמה שנים פריצת הדרך המיוחלת: לאחרונה הצוות של אטאלה השתמש בתאי שלפוחית השתן הכי צעירים שהצליח להוציא מגופם של החולים, וגידל מהם שלפוחיות שתן שלמות בתנאי מעבדה. שבעה חולים התנדבו למחקר זה, ושלפוחיות השתן שגודלו במעבדה מהתאים של עצמם הושתלו בחזרה בגופם.

העובדה ששלפוחיות השתן גודלו מתאיו של החולה עצמו פתרה את רוב הבעיות שאיתן מתמודדים רופאים שעוסקים בהשתלות איברים: הגוף לא דחה את השתל והאינטראקציה בין השתל לגוף הייתה מירבית. החולים, כמובן, עדיין סובלים מבעיות רבות שהשתל אינו מסוגל לפתור, אך איכות חייהם השתפרה מאוד תודות להשתלה. כיום הם מסוגלים לבצע דברים שנראים לנו טריוויאליים אך משמעותיים מאוד עבורם, כמו להישאר כמה שעות מחוץ לשירותים.


הדמיית אולטרסאונד של שלפוחית שתן וערמונית מוגדלת | מקור: איתן ג' טל, ויקיפדיה

למה דווקא שלפוחיות שתן?

שלפוחית השתן שונה באופן מהותי מהלב ומרוב האיברים האחרים בגוף האדם, מאחר שהיא אינה זקוקה לכלי דם רבים כדי להתקיים. לעובדה הזו יש חשיבות מכרעת בבואנו לגדל אותה בתנאי מעבדה. גידול של תאי דם במקביל לתאים הרגילים של איבר מסוים הוא אתגר קשה מאוד שעדיין לא נפתר, היות שצריך לתת לתאים את האות הנכון בתזמון הנכון. באיבר כמו שלפוחית שתן הבעיה הזאת מצטמצמת מאוד, ולכן הגידול התאפשר. לאור כל זה, אין פלא שזה היה האיבר הראשון שהצלחנו לגדל בתנאי מעבדה.

חוקרים מפתחים כיום כלים חדשים ושיטות איתן אולי נוכל בעתיד הנראה לעין לגדל מחוץ לגוף גם איברים שדורשים אספקת דם סדירה, כמו הלב או הכבד. דבר כזה יוכל לשנות מהיסוד את איכות החיים ותוחלת החיים של בני האדם.

0 תגובות