מערכת כאוטית הינה מערכת שיש לה מעין רגישות אם נשנה את תנאי ההתחלה שלה. כלומר אם נשנה, בצורה קטנה, פרמטר מסוים במערכת, הדבר עלול לגרום לכך שלא נצליח לחזות את תוצאותיה. מערכת כאוטית הינה מערכת לא לינארית שהינה מורכבת ואף לא מחזורית. מערבולות אוויר הינן דוגמא למערכות כאוטיות.
אנו רגילים לחשוב שהטבע מתנהג בצורה לינארית באופן כזה שכל אירוע גורם לאירוע אחר. במילים אחרות, אם נדע את כל חוקי הטבע ואם נדע את תנאי ההתלחלה של מערכת כלשהי אנו נוכל לחשב במדוייק (כלומר לחזות) את מצב במערכת בזמנים מאוחרים יותר. כידוע, הטבע לא מתנהג בצורה דטרמיניסטית שכזו על אף שהמכניקה הניוטונית, כשלעצמה, נחשבת כתאוריה דטרמיניסטית.
חשוב להדגיש שלא כל מערכת פיסיקלית דטרמיניסטית ניתנת למעשה לחיזוי; במצב עניינים שכזה אנו נצטרך לדעת בדיוק אינסופי את תנאי ההתחלה של המערכת אם נרצה לדעת כיצד היא תתנהג בזמנים מאוחרים יותר. אגב, אנשים בדרך כלל נוטים לחשוב שמערכת כאוטית יש בה מעין אי סדר מוחלט. למעשה, התנהגות כאוטית היא חסומה, כלומר מוגבלת לאירועים מסוימים, והמערכת שואפת 'למושך': כלומר לאוסף יציב של מצבים שהם לא בהכרח צריכים לשאוף לנקודת שיווי המשקל, לא נפרט על כך כאן.
מערכות שבהן מתקיימת התנהגות כאוטית חייבות להיות לא לינאריות. מערכת לא לינארית היא כזו שאין באפשרותנו להגדירה כסכום או מכפלה של רכיביה. מערכת לא לינארית למעשה לא מקיימת את עקרון הסופרפוזיציה (סופרפוזיציה הינה תיאור של מצב פיסיקלי כסכום של מספר מצבים אחרים). כידוע, במערכת לינארית שבה עקרון הסופרפוזיציה תקף, ניתן להעריך ולבצע קירובים לגבי אופן התנהגותה. אולם במערכת שאינה לינארית, קשה מאוד להשיג תיאור שיתאר את התנהגות המערכת.
המעניין הוא שגם במערכות פשוטות ודטרמיניסטיות יש מצבים בהן התנהגותן לא ניתנת לחיזוי באופן אפקטיבי, כי לשם כך יש צורך בידיעת התנאים ההתחלתיים בדיוק אינסופי.
כפי שציינו, למערכת כאוטית יש רגישות למצבה ההתחלתי. נסביר למה הכוונה: אם ניקח כדור ההתון להשפעת כוח הכבידה, ונזרוק אותו במהירות מסויימת, אנו נדע לחשב את מסלולו בזמנים מאוחרים יותר. עתה, אם נשנה את המהירות ההתחלתית של הכדור, התנהגותו, ובכלל זה חיזויו עדיין יהיו אפשריים ולא ישתנו דרסטית. ( דוגמת הכדור היא למעשה דוגמא ניוטונית פשוטה). אבל, במערכת כאוטית, שתי נקודות עלולות להתנהג בצורה שונה מאוד גם אם השינוי במצב ההתחלתי יהיה קטן מאוד.
אפקט הפרפר הוא דוגמא מפורסמת שממחישה תופעה זו.
לאפקט זה יש תלות רגישה מאוד בתנאי ההתחלה של המערכת באופן כזה ששינויים קטנים מאוד יגרמו לשינויים גדולים בזמנים מאוחרים יותר של המערכת אותה אנו חוקרים. השם נגזר מההקצנה שתנועות כנפי הפרפר עלולים ליצור שינויים קטנים באטמוספירה, דבר שיגרום לבסוף להתרחשות של סופת טורנדו. למעשה, הכנפיים המתנופפות מייצגות שינוי קטן בתנאי ההתחלה של המערכת, מה שגורם למעשה לשרשרת מאורעות המובילים לתופעה שהינה בקנה מידה גדול כדוגמת סופת טורנדו.
מאת:חיים ברק
המחלקה לפיזיקה של חלקיקים ואסטרופיזיקה
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.