ההגדרה הנכונה לבצל ושום אינה פקעת (corm) כי אם בצל (bulb).


בצל (התמונה נלקחה מויקפדיה)


פקעת (התמונה נלקחה מויקפדיה)

ההבדל הוא שהבצל הינו קנה שורש מעובה או אגד של עלים שעברו התמחות והתעבות (גלדים) כאיבר אגירה תת קרקעי בעודשהפקעת הנה חלק מהגבעול שעבר התמחות לשמש כאיבר אגירה תת קרקעי; במהלך ההתמחות הגבעול או העלה התעבו ואיבדו את צבעם הירוק (קרי- איבד את הכלורופיל ואת היכולת לבצע פוטוסינתזה).

הבצל והפקעת אופייניים לצמחים גאופיטיים (Geophyte) בהם בשלב מסוים בחיי הצמח (לרוב בזמן עקה כמו חורף קר) כל החלקים שמעל הקרקע מתים ונותר רק איבר האגירה התת-קרקעי. תפקיד הפקעת והבצל הם לאגור חומרי מזון לקיום הצמח בתקופות עקה כאשר לא יהיה ניתן לבצע פוטוסינתזה.

 כאשר הצמח מתחדש הוא משתמש במאגרי המזון והמים על מנת לצמוח. העלים הירוקים הבוקעים מהבצל הם למעשה ההתחדשות של הצמח והם משמשים כאיברים המבצעים פוטוסינתזה והדואגים להזנת הצמח וחידוש מלאי המזון באיבר האגירה.

מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

3 תגובות

  • אנונימי

    בצל

    למה הבצל לבן והעלים שלו ירוקים??

  • רבקה

    א. תודה על ההסבר. ב. האם מותר

    א. תודה על ההסבר. ב. האם מותר לאכול אותם? האם מותר לאכול את השום והבצל לאחר שיצאו מהם עלים אלו?

  • שרה