עקרונית התשובה היא כן, אך למעשה נדיר מאוד (אם בכלל) שהטמפרטורות מגיעות לכדי כך.

כדי להצליח לטגן ביצה כביצה עין יציבה יש להגיע לטמפרטורה של כ-70 מעלות צלסיוס.
טיגון ביצה הוא למעשה שינוי בלתי הפיך של המבנה השלישוני של חלבון הביצה (דנטורציה, Denaturation) ע"י חום גבוה.


ביצת עין, התמונה באדיבות ויקיפדיה

ככל  שצבע הגוף כהה יותר (עד שחור) כך הוא קולט יותר קרינה ומתחמם יותר לכן אין ספק שכלי רכב כהים, העשויים ממתכת המוליכה חום בצורה טובה,  הם בעלי עדיפות להגיע לטמפרטורות קרובות לנדרש.
מדרכה לעומת זאת עשויה מחומר מוליך חום גרוע וצבעה הרבה יותר בהיר ולכן הטמפרטורות של המדרכה גם בחשיפה לאור שמש מלא בצהרי קיץ חם סביר להניח שלא יגיעו ל-70 מעלות צלסיוס.

במדינת אריזונה המדברית אשר בארצות הברית, מתקיימת כל שנה ביום העצמאות (4 ביולי) תחרות של טיגון ביצים על המדרכה בכוח השמש בלבד. על מנת להגיע לטמרטורות הרצויות, מותרת עזרה של מראות נייר אלומיניום ועוד אמצעים המרכזים את הקרניים.

מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

5 תגובות

  • ג

    בכותרת כתוב לתקן במקום לטגן ...

    ג

  • טדי

  • יוסי

  • מאיר ברק

    לא

    השמן יכול להועיל בשיפור שטח המגע בין הביצה למחבת ובכך לשפר את הולכת החום.
    אם היינו "מטבעים" את הביצה בשמן רותח ברור שהביצה תיטגן מהר יותר לעומת ביצה שמונחת על מחבת כי שטח המידה גדל.
    אבל שמן לא יכול להועיל בלהוריד את טמפרטורת הטיגון.

    לקישור בנושא הולכת חום/הסעת חום והקרנת חום
    קישורים:
    הולכת חום/הסעת חום והקרנת חום
    http://www.weizmann.ac.il/zemed/net_activities.php?cat=1446&incat=1412&a...

  • מאיר ברק

    זה כבר יותר קשה

    הביצה מצויה בתוך הקליפה וכדי להפוך אותה לקשה (דנטורציה של החלבון) צריך בערך 9 דקות בישול במים רותחים. קשה לי להאמין שבאמצעים שתיארתי בתשובה שלי זה אפשרי.

    כמובן שאם נשתמש במראות ועדשות מרכזות נוכל להרתחי מים שבתוכם מצויה ביצה.