ההיפותזה השלטת היום לגבי הדרך בה מערכת השמש נוצרה מקורה במאה ה 18 ושמה "השערת הערפילית" (Nebular hypothesis). על פי השערה זו, מערכת השמש נוצרה לפני כ 4.5 מיליארד שנה כנראה כתוצאה מפיצוץ סופר נובה שהתרחש באזור קרוב יחסית. הפיצוץ גרם לדחיסת עננים עצומים של גז וחלקיקים (ערפילית, Nebula). בהמשך כאשר מספיק חומר (מסה) היה מרוכז- הכבידה שלו "התגברה" על לחץ הגזים וכך התחיל תהליך הקריסה; כך נוצרה השמש ובהמשך גם כוכבי הלכת.
מערכת השמש (ויקיפדיה)
אפקט הסיבוב של קריסת ענן הגז גרם לגופים כולם להיווצר במישור אחיד פחות או יותר; מישור זה קרוי מישור המילקה (Ecliptic plane).
השמש מכילה בערך 99% מכל המסה הקיימת במערכת השמש. [לפחות המסה המוכרת לנו, כרגע לא ידוע על חומר אפל בכמות משמעותית במערכת השמש. ]
כל מסה ביקום גורמת לעקמומיות במרחב, דבר זה מתבטא ככוח המשיכה (כבידה). ניתן גם לדמות זאת ככדור כבד המונח על יריעה גמישה ויוצר בה שקע, כאשר נשליך גולה קטנה היא טיפול לתוך השקע האמור ותפגע בכדור.
השפעת מסה על המרחב (ויקיפדיה).
במערכת השמש שלנו, לשמש (כוכב שבת) יש את המסה הגדולה ביותר ולכן כוכבי הלכת נעים סביב השמש. כמובן שהשמש עצמה גם מושפעת מהמשיכה של כוכבי הלכת וכן יש השפעה של כוכבי הלכת והירחים אחד על השני. מסלול כדור הארץ סביב השמש הוא אליפטי כאשר השמש מצויה באחד ממקודי האליפסה; לכן למסלול כדור הארץ יש נקודה הקרובה ביותר לשמש (Perihelion) ונקודה הרחוקה ביותר מהשמש (aphelion). דרך אגב, טעות נפוצה לחשוב שכאשר כדור הארץ בנקודה הכי רחוקה מהשמש אנו חווים חורף ולא היא; העונות קשורות לנקיפת כדור הארץ (נטיית כדור הארץ בזווית של 23.5% ביחס לניצב לשמש).
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.