לקריאת הכתבה

איך להפוך עצמות לגומי?

בניסוי הזה ניקח עצמות קשות ונגרום להן להיות רכות כמו גומי. בדרך נבין כמה חשוב לנו לצרוך סידן.

ציוד

  • צנצנת
  • חומץ
  • עצמות עוף שלמות (נקיות מבשר ומשומן)
  • סבלנות :-)
     

מהלך הניסוי

את מהלך הניסוי אפשר לראות בסרטון הבא:

הערה: אם אחרי שבוע העצם עדיין לא התרככה, החליפו את החומץ שבצנצנת בחומץ חדש והמתינו עוד שבוע-שבועיים.

הסבר

העצמות הן השלד שתומך בגוף שלנו – הן נושאות את כל האיברים, השרירים והעור ועל כן עליהן להיות קשות וחזקות. החומר שמקשה אותן ומעניק להן את חוזקן, ושנמצא בכמות הגדולה ביותר בעצמות – 70 אחוז ממשקלן הוא מינרל בשם "אפטיט" שמורכב בעיקר מסידן (קלציום, Ca) וזרחה (פוספט, PO43-). המינרל הזה (סידן זרחתי - Ca3(PO4)2 ) נמצא גם בסלעים שונים בטבע.

בניסוי הזה אנו מצליחים למוסס את האפטיט / הסידן הזרחתי בעזרת החומץ. למעשה, כל חומר חומצי, כמו מיץ לימון או חומר לניקוי אסלות יעשה את אותה פעולה. אחרי שבוע-שבועיים בחומץ, כל החומר המינרלי שבעצם יימס (קצת כמו מלח בישול במים, ולמעמיקים ולבקיאים בכימיה - הסביבה החומצית מעודדת התמוססות של סידן זרחתי בגלל שמגיבה עם יון הזרחה שלו ומטה את התגובה הכימית לכיוון התמוססות - לפי עקרון לה שטלייה), ויישארו לנו רק שאר חומרי העצם – בעיקר חלבון בשם קולגן, שנמצא בכמות גדולה גם בעור שלנו. מה שנקבל יהיה עצם עם רכות וגמישות של עור. אצל אנשים שחולים ברככת, העצמות שלהם רכות ותכולת המינרלים בהן נמוכה במיוחד.

לא רק בניסוי שלנו העצם מתפרקת, אלא העצמות בגופנו מתפרקות ונבנות כל הזמן: בכל שנה 10-5 אחוזים מהחומר בעצמות שלנו מתחלף. בעצמות יש תאים שמכונים "אוֹסְטֶאוֹקְלַסְטִים", שמפרישים חומצות ואנזימים שמפרקים את העצם, ו"אוֹסְטֶאוֹבְלַסְטִים" שבונים את העצמות מחדש. התהליך הזה מאפשר לשלד לשנות בעדינות את מבנהו בהתאם לדרישות הגיל והמאמץ, לתקן נזקים שנגרמים לעצמות במשך החיים, וגם לשחרר סידן לדם או לקלוט אותו ממנו במקרה הצורך. קראו בהרחבה על העצמות בכתבה נפרדת.

מעניין לציין

את הסידן הדרוש לבניית העצמות אנו משיגים מהמזון שלנו. דוגמה למזונות עשירים בסידן הם גרעיני דלעת ("גרעינים לבנים") שמכילים גרם אחד של סידן בכל מאה גרם, שומשום מלא שגם תכולת הסידן שלו דומה, סרדינים שתכולת הסידן שלהם היא 0.7 גרם ל-100 גרם, וגבינה צהובה עם תכולת סידן זהה לסרדינים.

עם זאת, הגוף אינו מצליח לספוג את כל הסידן שבמזון: ספיגת הסידן ממוצרי חלב עומדת על 35-30 אחוז בלבד, ובשומשום, שקדים וקטניות הספיגה נמוכה אף יותר ועומדת על כ-27-21 אחוז. הספיגה מברוקולי, לעומת זאת, עומדת על כ-60 אחוז מהסידן שבירק. כך שחשובה לא רק תכולת הסידן במזון אלא גם מידת הספיגה שלו.

כיוון שמסת העצם שלנו נבנית בעיקר בילדות ובגיל ההתבגרות (יש 206 עצמות בגוף הבוגר!), חשוב מאוד להרבות באכילת מזון שמכיל סידן, בעיקר בגילאים הללו. חשוב גם להקפיד על פעילות גופנית, שמעודדת אף היא בניית עצמות, כדי ליצור מאגרים מספיקים שישמשו אותנו בזקנתנו.