לקריאת הכתבה

CSF – מולקולה שמגייסת את מערכת החיסון

כשפולש זר (למשל חיידקים או וירוסים) תוקף את הגוף, מערכת החיסון מתגייסת מיד להילחם בו. התגובה החיסונית מתחילה ברגע שנוצר המגע הראשון בין הפולש לתא במערכת החיסון. כדי להאיץ את התגובה החיסונית ולגייס צבא של תאי דם לבנים, מערכת החיסון משתמש בכלים רבים, ביניהם מולקולה בשם CSF, או בשמה המלא Colony Stimulating Factor. הסרטון שלפנינו מציג איך פועל ה-CSF בתגובה החיסונית.

 

הסרטון הופק בידי דרו ברי כחלק מפרויקט WEHI-TV.
We would like to thank Drew Berry for his help.

 

התגובה החיסונית מחולקת לשתיים: התגובה המורשת והתגובה הנרכשת. התגובה המורשת היא תגובה מיידית שיודעת לזהות את הפולש בצורה כללית ולתת לו מענה גס עד שהגוף מסיים לגייס את המערכת הנרכשת. כדי לבצע את משימת הגיוס הזו נדרשת מערכת החיסון להגביר את קצב הייצור וההתמיינות של תאי הדם לצורך הלוחמה בפולש.

אחד השחקנים הרבים בתהליך הזה הוא ההורמון CSF. ה-CSF מופרש על ידי תאי מערכת החיסון ונקשר לקולטנים (רצפטורים) מתאימים בתאי הגזע. הקשירה הזו גורמת תגובת שרשרת תוך תאית שמובילה לחלוקה מואצת ולהתמיינות מהירה של התאים החדשים לתאי מערכת החיסון מהסוג הדרוש.

CSF היא למעשה משפחה של הורמונים, שכל אחד מהם מעודד התמיינות לסוג אחר של תאי דם לבנים. אלה יכולים להיות תאים בולעניים (מקרופאג'ים), גרנולוציטים )משפחה של תאים שתוקפת סוגים שונים של פולשים) או לימפוציטים (וביניהם תאי B המפרישים נוגדנים). צבא התאים שיצרה מערכת החיסון מוכן כעת להילחם בפולש.

ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע


 
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

אתר דוידסון אונליין עוסק במתן מידע מדעי בלבד ואין לראות בכתוב בו תחליף לייעוץ רפואי או תזונתי. אין לצטט חלקים מכתבה זו, אלא רק את הכתבה בשלמותה.