לקריאת הכתבה

הטרשת הנפוצה

הטרשת הנפוצה היא מחלה שבה תאי מערכת החיסון תוקפים את תאי מערכת העצבים ופוגעים בתפקוד הגופני של החולה בה. הסרטון שלפנינו מראה איך המחלה פוגעת בגוף ומהן השלכותיה.

הסרטון הופק בידי חברת Random42 animations ותורגם בידי צוות דוידסון אונליין

לפני שנסביר על המחלה, נבאר כמה מהמושגים שהוצגו בסרטון.

לימפוציטים: תאי דם לבנים השייכים למערכת החיסון הנרכשת. הם מתחלקים לשני סוגים: לימפוציטים מסוג B (מפרישי נוגדנים) ולימפוציטים מסוג T (שעוזרים לתאי B או פוגעים בתאים סרטניים).

מחלה אוטואימונית: מחלה שבה מערכת החיסון מזהה רקמה או סוג מסוים של תאים בגוף כאויב ותוקפת אותם. דוגמאות למחלות אוטואימוניות הן טרשת נפוצה, סוכרת סוג 1 ומחלת קרוהן.

מחסום דם-מוח: קרום המצוי בכלי הדם המגיעים למוח, שנועד למנוע מחומרים לא רצויים לחדור למוח.

תאי גליה: תאים התומכים בתאי העצב ודואגים לשכבת המיאלין המבודדת שמקיפה אותם.

גליאוזיס: מוות של תאי גליה.

סריקת MRI: סריקה של רקמות הגוף בעזרת דימות תהודה מגנטית.

ספינגוליפיד: סוג של ליפיד (אבן הבניין של קרום התא), שממנו התא מייצר בין היתר את החומר S1P.

קשרי לימפה: מבנים עגולים שבהם מתקבצים תאי דם לבנים לצורך הפעלת התגובה החיסונית.

אינטרנליזציה של קולטנים: מצב שבו קולטנים של חומר מסוים (למשל S1P) נכנסים מקרום התא (ממברנה) לתוך התא, אחרי שקשרו את החומר, כדי להקטין את רגישות התא אליו.

אקטיבציה והתמיינות של תאים: מצב שבו תאי דם לבנים עוברים שפעול בעקבות הפעלת מערכת החיסון ומתמיינים לתאי מטרה – תאים המייצרים נוגדנים, תאי זיכרון וכו'.

מיאלין: רקמה שומנית המקיפה את תאי העצב ומבודדת אותם.

אקסון: חלקו הארוך של תא העצב, שבו עובר האות העצבי.

אוליגודנדרוציטים: מגוון תאי הגליה האחראים על יצירת שכבת המיאלין.

במצב רגיל, תאי מערכת החיסון נלחמים במזיקים שנמצאים בגוף, ובכלל זה חיידקים, נגיפים, רעלנים או תאים חולים. כשתאי הדם הלבנים נתקלים במזיק הם מפרישים חומרים שיוצרים דלקת ופוגעים בפולש.

אצל חולי טרשת נפוצה (Multiple Sclerosis), לעומת זאת, תאי הדם הלבנים מזהים בטעות את תאי העצב של מערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה כגורמים מזיקים ומפרישים חומרים שיוצרים דלקת. הדלקת הזו פוגעת בשכבה של חומר בשם מיאלין, שתפקידו לבודד את שלוחות תאי העצב כדי לייעל את ההולכה העצבית ולאפשר לאותות העצביים לעבור במהירות. כשמעטה המיאלין נשבר נוצרת מתחתיו רקמת צלקת.

התופעה מתרחשת בכמה מוקדים במקביל במערכת העצבים. פגיעה במיאלין גורמת האטה בהולכה העצבית ואף חוסמת אותה באזורים מסוימים. כתוצאה מהמחלה נפגע התפקוד של מערכת העצבים ונוצרת פגיעה ביכולות המוטוריות, בחושים ואפילו בחשיבה. תסמיני המחלה משתנים מחולה לחולה ותלויים בין השאר בעוצמת התגובה החיסונית ובכמות המיאלין שאבד לגוף.

ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע


הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

אתר דוידסון אונליין עוסק במתן מידע מדעי בלבד ואין לראות בכתוב בו תחליף לייעוץ רפואי או תזונתי. אין לצטט חלקים מכתבה זו, אלא רק את הכתבה בשלמותה.