חגיגות דרווין – פירוט ההרצאות
מיניות בראי האבולוציה: כיצד המין הגנטי משפיע על מערכת העצבים?
שם המרצה: ד"ר מיטל אורן
מועד ההרצאה: יום שלישי, 12.1.21 | 20:30
מראיינת: ד"ר מיכל סטולרסקי בן-נון
בעלי חיים שמעמידים צאצאים ברבייה מינית חולקים את אותם תאי עצב ומעגלים מוחיים ששולטים בהתנהגויות מסוימות. אם כך, מדוע יש הבדל גדול כל כך בין התנהגותם של זכרים לנקבות, ואיך ההבדלים הללו נוצרים? ההרצאה תעסוק בתיאוריית הברירה המינית כמקרה פרטי של הברירה הטבעית, עם דגש על התפתחות ההבדלים בהתנהגות בין הזוויגים (זכר ונקבה) של חיות שונות במהלך האבולוציה.
כיצד החלה האבולוציה לפני ארבעה מיליארד שנים?
שם המרצה: פרופ' דורון לנצט
מועד ההרצאה: יום שלישי, 19.1.21 | 20:30
מראיינת: ד"ר אורלי לכיש זלאיט
מקובל לומר שהשאלה המרכזית הנוגעת לראשית החיים היא: איך הופיעה הישות הכימית הראשונה בעלת יכולת להשתכפל ולעבור אבולוציה דרווינית? פרופ' דורון לנצט מציע שהשכפלנים הראשונים לא היו פרודות DNA או RNA, אלא טיפות שומן ננוסקופיות, דומות בתכונותיהן לקרום תא בן ימינו אך קטנות ממנו פי מיליון. פרופ' לנצט מספק, בעזרת גישות כימיות ומחשוביות, הוכחות לכך שהקוטן והפשטות מאפשרים לשכפלן הבראשיתי לעבור קדם-אבולוציה. פרופ' לנצט מציע את האפשרות שזה היה הצעד הראשון במסע אבולוציוני מפרך שהוביל לתא דמוי חיידק, ושמשך התהליך היה שווה לזה של התפתחות האדם מן התולעת.
האבולוציה – מהתחלה פשוטה למורכבות מעוררת פליאה
שם המרצה: פרופ' דן תופיק
מועד ההרצאה: יום שלישי, 26.1.21 | 20:30
מראיינת: יהל עצמון
מדוע אורגנזמים חיים מורכבים כל כך? האם אפשר לפרק מורכבות זו לגורמים? האם אפשר לשחזר צורות חיים פשוטות וקדמוניות? יכולותיהם המופלאות של יצורים חיים כפי שהם מוכרים לנו כיום, והמורכבות שלהם, גורמים לכך שהופעתם נראית כפלא של ממש. השחזור של תצורות פשוטות, ושל המרכיבים המולקולריים שלהן בפרט, מספק לנו תובנות ייחודיות על תהליכי האבולוציה.
מסע בזמן: מאבולוציה לרגנרציה של הלב
שם המרצה: פרופ' אלדד צחור
מועד ההרצאה: יום שלישי, 2.2.21 | 20:30
מראיינת: אתי הרמתי
נשוחח על הלב כדוגמה לתהליכים אבולוציוניים, ונשאל כיצד אפשר ללמוד עליו בהסתכלות אבולוציונית. ננסה להבין למה לב של יונקים איבד את התכונות הרגרנטיביות שלו במהלך האבולוציה. נשאל גם אם אפשר להחזיר לו יכולת זאת. לבסוף נדבר על ניסיונות לייצר טיפולים חדשניים למחלות לב, שהן גורם התמותה המוביל ברוב העולם.
אבולוציה: עבר, הווה ועתיד
שם המרצה: פרופ' צחי פלפל
מועד ההרצאה: יום שלישי, 9.2.21 | 20:30
מראיינת: ירדנה דוד
המתבונן ברצפי DNA לא יכול שלא לראות בהם טקסטים, גנטיים אמנם, שבעזרת ארבע ״אותיות״ גנטיות מכתיבים את התורשה. האם הגנים באמת כתובים בשפה, או שזוהי רק מטפורה, או משאלת לב של גנטיקאים? כאשר מעמיקים לחקור את הקשר שבין הטקסט הגנטי ליצור החי, אפשר להשתכנע שהטקסט הוא אכן שפה, עם חוקי תחביר, פעולות תרגום, טעויות ״הקלדה״ ומנגנוני הגהה. מדוע התפתחה הגנטיקה כשפה? האם אופיו השפתי של הטקסט הגנטי היה זה שגם אפשר, ואולי אף חולל, אבולוציה של גנים ושל יצורים חיים?
המהפך הגנטי של אבולוציית האדם, או: גם אני ניאנדרטלי
שם המרצה: ד"ר יונת אשחר
מועד ההרצאה: יום שלישי, 16.2.21 | 20:30
מראיינת: ורד שפירא
בעשר השנים האחרונות התרחשה מהפכה של ממש בחקר האבולוציה של האדם. שיטות גנטיות מתקדמות אפשרו לנו להפיק DNA מעצמות בנות עשרות אלפי שנים, ולקבוע את הרצף שלו. כך גילינו שהניאנדרטלים, קרובי משפחתנו הנכחדים, פגשו את אבותינו והשאירו סימנים לכך בגנום שלנו, בני האדם החיים כיום. גילינו גם אוכלוסייה חדשה של אדם קדום – האדם הדניסובי – שנבדל מאבותינו ומהניאנדרטלים גם יחד, וקיומו נחשף אך ורק מתוך בדיקות DNA. עד מהרה התברר שאותם דניסובים התרבו גם עם הניאנדרטלים וגם עם אבותינו.
יום שישי, 12.2.21 | 10:00
אבולוציה מהירה: מ-40 שנה ל-40 שניות
שם המרצה: ד"ר ארז גרטי
איך מדיניות הדיג של ארה"ב גרמה לאבולוציה של דגים? מהו ניסוי האבולוציה הגדול? ואיך יש אשכנזים שעמידים לHIV-? בהרצאה ייקח אתכם ד"ר ארז גרטי למסע אבולוציוני בזמן, שבו תגלו את התשובות לשאלות אלו, ולעוד רבות אחרות בנושא האבולוציה. נדבר על תהליכים אבולוציוניים קצרים שאפשר לראות בעיניים שלנו מבלי לחכות לכך מיליוני שנים. נדבר על התהליכים האבולוציוניים שמתרחשים בגוף שלנו מדי יום ביומו, על מחלת הסרטן, על HIV, על השפעת האדם על אבולוציה ועוד.
מראיינת: ד"ר מיכל סטולרסקי בן-נון