בניסוי הזה נלמד להבדיל בין ביצה לא מבושלת לביצה מבושלת (ביצה קשה) באמצעות ניסוי פשוט ובלי לשבור את הקליפה של הביצה.

ציוד

  • ביצה לא מבושלת
  • ביצה מבושלת (ביצה קשה) בקליפתה

מהלך הניסוי

את מהלך הניסוי אפשר לראות בסרטון הבא:

הערה: מומלץ לבצע את הניסוי במרכז שולחן או בתוך מגש שטוח. לא רצוי לעשות אותו קרוב לקצה השולחן, כדי שהביצה לא תיפול ממנו בטעות תוך כדי סיבוב ותישבר.

הסבר

כידוע, החלבון והחלמון בתוך ביצה לא מבושלת נמצאים במצב צבירה נוזלי, או ליתר דיוק בצורת נוזל סמיך וצמיגי.

חוק ההתמדה בפיסיקה, שגילה הפיסיקאי גלילאו גלילי וניסח אחריו באופן מדויק יותר אייזק ניוטון (מוכר גם כחוק הראשון של ניוטון), קובע שגופים נוטים להמשיך במצב המנוחה או התנועה שבו הם נמצאים, ושאם רוצים לשנות את מצבו של גוף צריך להפעיל עליו כוח לאורך זמן.

כשאנחנו מסובבים ביצה לא מבושלת, עובר זמן מה עד שהכוח שאנו מפעילים והתנועה הסיבובית מתפשטים גם לכל חלקיה הפנימיים של הביצה. זה קורה כך, כי בשונה מגוף מוצק, נוזל לא מעביר ביעילות כוח בין חלקיו – ככל שהנוזל פחות סמיך ויותר נוזלי כך הוא פחות יעיל בהעברת כוחות בתוכו. לכן קשה לגרום לביצה רכה או נוזלית להסתובב ביעילות כמו ביצה קשה – פשוט כי התוכן הנוזלי הפנימי שלה נשאר זמן מה דומם (מתמיד במצבו הקודם) וכך מפריע לתנועת הקליפה המוצקה והביצה כולה.

כשאנחנו עוצרים את סיבובה של ביצה לא מבושלת מתרחש התהליך ההפוך – הקליפה המוצקה אמנם עוצרת מיד, אבל הכוחות לא עוברים באותה מיידיות לתוכן הביצה, שמתמיד וממשיך להסתובב עוד כמה שניות אחרי שהקליפה נעצרה (מבחינה פיזיקלית נהוג לומר שלגופים נעים יש "תנע" – מעין מדד של עוצמת התנועה וההתמדה שלהם). לכן, כשמרימים את האצבע שאיתה עצרנו את סיבובה של הביצה, התוכן הצמיגי של הביצה, שהמשיך בינתיים להסתובב, מעביר כוחות לקליפה וגורם גם לה לחזור ולהסתובב.

מעניין לציין

יש לנו ניסוי נוסף על חוק ההתמדה (שכולל גם ביצה!) – הביצה שלא עפה, ומומלץ להסתכל גם בו.

7 תגובות

  • ישי

    לא עבד לי..., צריך אולי נגיעה

    לא עבד לי..., צריך אולי נגיעה קלה?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    אכן

    צריך סיבוב מהיר, ולזמן של כמה שניות (כדי שהנוזל בפנים יספיק להסתובב) ואז ונגיעה קלה בלבד, כפי שרשמת. ביצה קשה תיעצר ולא תמשיך אחרי נגיעה קלה, ואילו ביצה לא מבושלת תמשיך.

    בברכה

    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • מאיה

    מגניב. עזרתם לי מאוד. הולכת

    מגניב. עזרתם לי מאוד. הולכת לאכול :)

  • אחד

    9 פתרונות נוספים

    1. לטבול במים רותחים, בביצה לא מבושלת יצאו בועות
    2. להרטיב את הביצה במים רותחים ולראות כמה זמן לוקח לה להתייבש - ביצה מבושלת יקח הרבה פחות זמן.
    3. לנער את הביצה היטב ליד האוזן ולנסות להרגיש את תזוזת הנוזליםלהושיב עליה תרנגולת ואם היא תבקע אחרי שלושה שבועות היא לא מבושלת
    4. לעשות לה צילום רנטגן
    5. לבדוק האם יש פינג'ן עם קצת מים חמים על הכיריים או בכיור
    6. לחמם אותה ואז היא בטוח תהיה מבושלת
    7. לשאול את מי שנתן לי את הביצה
    8. לתת לה דחיפה קטנה שתיפול מהשולחן ואם היא תשבר ותטנף את הרצפה היא לא מבושלת (שימו לב לדחוף בטעות לא בכוונה חלילה)
    9. לוותר על כל העסק ולאכול חביתה :-)

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    :-) כל הכבוד על ההשקעה

    קבל כאן עוד שיטות שונות (באנגלית -עם תמונות): איך לדעת אם ביצה קשה או לא?

  • יוסי

    אפשר פשוט לראות לפי החותמת..

    כידוע במים רותחים החותמת נעלמת, :)

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    לא תמיד

    לפעמים החותמת רק נחלשת במים, אך לא נעלמת - ואז לך תדע אם זאת חותמת חלשה בגלל שהביצה הורתחה או בגלל שהדיו במכונה שחותמת כמעט נגמר...