תמנונים מסוגלים לנוע באופן בלתי תלוי בכיוון הגוף שלהם. בנוסף, תנועת גפיהם אינה קצבית. בכך תנועת תמנונים היא מקרה יחיד במינו בעולם החי, שמתאים היטב למבנה גופם הייחודי

רוב בעלי החיים, החל במקקים, וכלה בדגים, ציפורים וכמובן גם בני האדם, נעים באמצעות הנעה קצבית של גפיהם. הכוונה ב"קצבית" היא שהגף (או הסנפיר/הכנף) נעה בחלל בתנועה שחוזרת על עצמה בפרקי זמן קבועים, בתיאום עם הגפיים האחרות. אם תסתכלו על רגליכם וידיכם בזמן הליכה או ריצה תראו שכל יד וכל רגל חוזרת שוב ושוב על תנועה מסוימת, בקצב די קבוע ומנוגד בדיוק לקצב שבו הגף ההפוכה מבצעת תנועה דומה.

לתנועה הזאת אחראים צברים של תאי עצב שמכונים גנגליונים ומצויים בקרבת עמוד השדרה (אצל חולייתנים). הגנגליונים הללו שולטים בכל גף בנפרד, כמעין מוח קטן של אותו איבר,ומייצרים פעולה בקצב פנימי קבוע, כמו שעון.

המוח המרכזי שולט על הקצבים השונים שמוציאים הגנגליונים הללו ומווסת אותם כדי להשיג סוגי תנועה שונים כגון הליכה אטית או ריצה למשל, אך אופן הפעולה היסודי שלהם כמעט תמיד מחזורי. הסידור הבסיסי הזה נכון עבורכם בדיוק כמו שהוא נכון עבור החתול שלכם או המקק שאחריו הוא רודף. כולכם נעזרים לתנועה בתיאום בין מייצרי קצב עצמאיים כאלה.

תמנון בתנועה

עוד מאפיין חשוב של תנועה הוא שהיא נוטה לתאום לכיוון של ציר הגוף. כלומר רוב בעלי החיים מעדיפים ללכת קדימה, ואם הם מסתובבים הם יפנו את הגוף שלהם בהתאם לכיוון התנועה המיועד.

המקרה המיוחד של התמנונים
מחקר חדש של צוות חוקרים משותף מהאוניברסיטה העברית ומכון ויצמן למדע מגלה שתנועת התמנונים שונה לגמרי מכל מה שאנחנו מכירים. התמנון הוא חיה יוצאת דופן, עם שמונה זרועות שמסודרות באופן סימטרי, ללא שלד, אך עם מגוון רחב של תנועות והתנהגויות. האנטומיה המיוחדת שלו מתבטאת גם במנגנון תנועה שונה מזה של רוב בעלי החיים. החוקרים ניתחו סרטונים של תמנון שזחל על קרקעית אקווריום, ובכל מהלך בדקו את זווית הגוף, כיוון התנועה, באילו גפיים התמנון משתמש ובאיזה אופן.

ממצאיהם הראו שהתמנון נע בכל הכיוונים בלי שום קשר לאוריינטציית הגוף והראש שלו (לתמנון אין צוואר, כך שכיוון הגוף והראש אצלו תמיד זהים), אך יש לו כיוון תנועה מועדף, שהוא 45 מעלות ביחס לראש (מכל צד). החוקרים משערים שכיוון התנועה הזה הינו מיטבי מבחינת יכולת הראייה שלו וזוויות עיניו.

בנוסף נמצא שהתמנון משנה את כיוון התנועה שלו ואת כיוון ראשו באופן עצמאי ובלתי תלוי. כלומר הוא מסוגל להמשיך לנוע בכיוון אחד ולסובב תוך כדי כך את הגוף שלו, ולהיפך.

השילוב של שתי התכונות האלה ייחודי לתמנונים ותואם היטב את צורת גופו של התמנון. אך כעת החוקרים בחנו גם את הפעילות של שמונה זרועותיו של התמנון בעת זחילה וגילו שהוא נע בעזרת דחיפות (ולא במשיכות), כך שכל הזרועות שפעילות באותה התנועה דוחפות ישר ביחס לזווית שלהן מהגוף ובכוח דומה. כך אפשרמ לחזות לאיזה כיוון התמנון ינוע בהתאם לשאלה אילו זרועות דוחפות: כיוון תנועתו יהיה בדיוק הסכום המשוקלל של הזוויות של כל הזרועות הפעילות.

בכך מוחו של התמנון משפט למעשה את המורכבות של התנועה בזוויות רבות באמצעות שמונה זרועות שונות ומשאיר שני פרמטרים בלבד לבדיקה: מה אוריינטציית הגוף ובעזרת אילו זרועות לדחוף, וחוסך לעצמו "כוח חישוב".

בנוסף, קצב הפעילות של הזרועות השונות הוא אקראי לחלוטין, כלומר זרועות התמנונים אינן מייצרות מקצב קבוע בעת התנועה, ובכך הוא שונה מכל חיה אחרת. הממצא האחרון הזה מעיד שייתכן שמבנה מערכת העצבים הבסיסי של גנגליונים מייצרי קצב עצמאי, שנתונים למודולציה של מוח מרכזי, שונה אצל התמנונים והתפתח במיוחד בהתאם למבנה גופם המיוחד.

למחקר המקורי

מיכאל גליקסברג
המחלקה לנוירוביולוגיה
מכון ויצמן למדע



הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו  ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

0 תגובות