מחקר ראשון שנעשה על בני אדם מראה: נוגדן חדש עשוי לדכא הידבקות ב-HIV. בעתיד אולי אפשר יהיה לבסס עליו חיסון יעיל למחלת האיידס

בגופו של אדם שנגוע בנגיף האיידס (HIV) מתחולל מעין מירוץ  חימוש מתמשך בין הנגיף לבין מערכת החיסון. הגוף מייצר נוגדנים חדשים נגד הנגיף, אך מוטציות שמתרחשות בנגיף מסייעות לו לחמוק מהנוגדנים ולמנוע מהם לזהות אותו. המחקר החדש, שנערך באוניברסיטת רוקפלר בניו יורק, מצא שנוגדן חזק בשם 3BNC117 עשוי ללכוד את הנגיף "בהפתעה" ולפגוע בו.

3BNC117 שייך לדור חדש של נוגדנים חזקים שמנטרלים טווח רחב של זני HIV. הוא פעיל נגד 195 מתוך 237 הזנים הידועים (יותר מ-80 אחוז). הנוגדנים האלה מיוצרים באופן טבעי בגופם של 30-10 אחוז מנשאי הנגיף, אבל עד שהגוף מספיק לייצר אותם ה-HIV כבר מתפתח במידה כזאת שמאפשרת לו לחמוק גם מהם. עם זאת, בידוד ושיבוט של הנוגדנים הללו מאפשר לרתום אותם כחומרים מרפאים נגד נגיפי HIV ששהו בגוף פחות זמן.

במחקר חדש, נחקרים בריאים ונשאי HIV קיבלו זריקה בודדת של הנוגדן דרך הווריד ונערך מעקב אחריהם במשך 56 ימים. המינון הגבוה ביותר שניתן גרם לירידה של עד פי 300 בכמות הנגיפים שנמדדה בדמם של כל שמונת הנבדקים הנגועים שיקבלו את המינון הזה. אצל רובם הוא הגיע לרמה הנמוכה ביותר תוך שבוע אחד מתחילת הטיפול.


צילום במיקרוסקופ אלקטרונים של נגיפי HIV מנצים מתא חולה | צילום: CDC

זו הפעם הראשונה שדור חדש של נוגדנים נגד HIV נבדק על בני אדם. לא זו בלבד שמנה יחידה של 3BNC117 הייתה יעילה בהורדה זמנית של עומס הנגיפים, אצל כמה מהנבדקים הנוגדן נשאר פעיל בגוף לאורך זמן. אצל מחצית מהנשאים שקיבלו את המינון המקסימלי, העומס הנגיפי נותר מתחת לרמות ההתחלתיות גם אחרי שתמה תקופת המחקר והנגיף לא פיתח עמידות ל-3BNC117.

כעת החוקרים מאמינים שנוגדנים יוכלו להגביר את התגובות החיסוניות של הגוף נגד HIV, וכך יאפשר שליטה טובה יותר בזיהום. בנוסף, נוגדנים כמו 3BNC117 יוכלו להרוג נגיפים שחבויים בתאים נגועים, שמשמשים כמאגרי נגיפים שאינם נגישים לתרופות האנטי-ויראליות הנוכחיות.

כדי לשלוט בנגיף למרות העמידות שהוא מפתח כלפי הנוגדן, יצטרכו לתת לחולים את ה-3BNC117 יחד עם נוגדנים אחרים או תרופות אחרות. היתרון שלו הוא שאפשר לתת אותו רק אחת לכמה חודשים, לעומת התרופות האנטי-נגיפיות העכשוויות שניתנות מדי יום. זאת ועוד, נוגדנים, בניגוד לתרופות אנטי-נגיפיות, יכולות גם לגייס את מערכת החיסון של החולה למאבק בפולש, וכך לנטרל טוב יותר את הנגיף.

לצד האפשרות לתת טיפול לאחר שהאדם כבר נדבק בנגיף, המחקר גם מעורר תקווה למציאת חיסון נגד HIV שיאפשר לתת טיפול מונע למחלת האיידס. החוקרים מקווים שיוכלו להשרות במערכת החיסון של אדם לא נגוע יצירת נוגדנים חזקים כמו 3BNC117, שיחסמו את הזיהום לפני שהוא מתבסס – כפי שנעשה ב"חיסונים פעילים" במחלות נגיפיות אחרות כגון שיתוק ילדים ואבעבועות רוח. אין ספק שמציאת חיסון ל-HIV תקדם משמעותית את הטיפול במחלת האיידס.

למחקר המקורי

ד"ר עידו מגן
המחלקה לגנטיקה מולקולרית
מכון ויצמן למדע



הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

0 תגובות