רבבות אנשים מתו בשנה האחרונה ממגפת האבולה במערב אפריקה. האם שני החיסונים החדשים שנמצאים עכשיו בבדיקה ינצחו את המחלה הקטלנית?
פעם בכמה שנים אנחנו שומעים בחדשות על אירועים שנדמה כאילו הם נלקחו מסרט אימה, אחד המחרידים שבהם היה בשנה שעברה, עם ההתפרצות של מחלת האבולה בגינאה שבמערב אפריקה אשתקד. הדיווחים הראשונים על חולים הגיעו בפברואר ועד מאי הנגיף התפשט גם לליבריה וסיירה לאונה השכנות וחלה האצה משמעותית בקצב ההידבקות ובמקרי המוות. עד חודש אפריל 2015 דווח על כ-25 אלף חולים ושיעור תמותה של כ-40 אחוז. זו התפרצות הנרחבת ביותר של המחלה הקטלנית מאז התגלתה לראשונה ב-1976.
נגיף האבולה, תמונה במיקרוסקופ אלקטרונים | צילום: המרכז לבקרת מחלות בארה"ב (CDC)
אז מה כל כך מפחיד בנגיף האבולה? בראש ובראשונה הקטלניות שלו. האבולה הוא וירוס, וכמו כל הווירוסים זקוק לתא מארח כדי לשכפל את עצמו. הגיף תוקף תאים שנקראים "תאים דנדריטיים", השייכים למערכת החיסון ובדרך כלל הם אלה שאמורים להפעיל את שאר מרכיבי המערכת נגד הפולש.
לאחר ההדבקה התאים הדנדריטיים מייצרים מיליוני נגיפי אבולה חדשים, שמשחררים חומרים שגורמים לכלי הדם להיות חדירים ולדם להיפלט מכלי הדם לרקמות הפנימיות של הגוף. התוצאה היא דימומים פנימיים, האטה בדופק וקושי באספקת חמצן לכל חלקי הגוף. כל זה קורה בדרך כלל בתוך שבוע מרגע הופעת הסימפטומים הראשונים.
חוקרים מאוניברסיטת טקסס, בשיתוף עם חברת "פרופקטוס", פועלים בשנים האחרונות לפתח חיסון נגד נגיף האבולה. החיסון שלהם, שנקרא VSV-EBOV, מכיל נגיף מוחלש בשם VSV שלתוכו הכניסו החוקרים חלקים מנגיף האבולה. להלכה, מערכת החיסון של אדם מחוסן אמורה לזהות את החלקים הללו ולפתח נגדם תגובה חיסונית טבעית. VSV-EBOVלא אושר עדיין לשימוש בבני אדם, אך נראה שהוא יעיל בחיסון קופים שהודבקו בנגיף.
חיסון נוסף, שנקרא ZMapp, נמצא בימים אלו בפיתוח. במהלך התפרצות הנגיף בשנה שעברה אישר מינהל המזון והתרופות האמריקאי לתת את החיסון הזה לאמריקאים שנדבקו בנגיף, ביניהם שני עובדי הצלה שנשלחו לאפריקה. שניהם קיבלו את החיסון והתאוששו מהמחלה.
יש לציין שגם בלי החיסון אין סיבה להיכנס לפאניקה, אם כי ברור שחשוב להיזהר. סכנת ההדבקה באבולה נמוכה מאוד גם באזורים נגועים, וכדי להידבק צריך לבוא במגע ישיר עם נוזלי הגוף של אדם חולה או עם עטלף נגוע.
יעל גרופר,
מאסטרנטית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.