הירח, הלווין הטבעי של כדור הארץ ריתק מאז ומעולם את תשומת לבה של האנושות. זה הגוף השמיימי הקרוב ביותר לכדור הארץ, והתנועה המחזורית שלו סביב כדור הארץ הביאה לידי כך שחלק מתקופות הזמן שמשמשות אותנו עד עצם היום הזה (למשל החודש העברי והמוסלמי) נקבעו על פי מחזור הירח.
בתקופת המלחמה הקרה הפך הירח ליעד מרכזי של האנושות. שתי מעצמות העל של התקופה ההיא התחרו ביניהן מי תהיה הראשונה שתגיע לירח ותצליח להנחית אדם על פניו. ארצות הברית הייתה המנצחת הגדולה במירוץ, כשהצליחה בשנת 1969 להטיס לירח את החללית אפולו 11 ובה שלושה אסטרונאוטים ולהנחית על פניו שניים מהם – ניל ארמסטרונג ובאז אולדרין. צעד גדול באמת לאנושות.
הירח משפיע באופן ממשי על כדור הארץ ואחראי על תופעות המתרחשות בו, ובייחוד על הגאות והשפל, כך שהוא גוף מרתק גם מבחינה מדעית. במשך השנים עלו שאלות מדעיות רבות הנוגעות לטיבו, להיסטוריה שלו ואיך עוצבו פניו, להשפעה ההדדית שלו ושל כדור הארץ, כמו גם שאלות פוליטיות קונספירטיביות בנוגע למסעו של האדם אליו. יש אפילו אנשים שטוענים שארה"ב זייפה את הנחיתה עליו.
החודש, לזכרו של ניל ארמסטרונג, האסטרונאוט האמריקאי שהיה לאדם הראשון שדרך על אדמת הירח, אשר הלך לעולמו בסוף חודש אוגוסט 2012, ריכזנו עבורכם כמה כתבות ושאלות בנוגע לירח.
קריאה נעימה!
כתבות וסרטונים ממדור מאגר מדע
מופעי הירח – סרטון שמסביר על מופעי הירח השונים.
ליקוי ירח – סרטון שמסביר את תופעת ליקוי הירח, על סוגיה השונים.
שמי הלילה – סרטון העוסק בשמי הלילה כפי שהם נצפים מכדור הארץ.
מערכת השמש – סרטון על כדור הארץ והירח שלו, מתוך סדרת סרטים העוסקת במערכת השמש.
זריחת כדור הארץ כפי שצולמה מהירח | תמונה: נאס"א
שאלות ממדור שאל את המומחה
מה היה שונה אם לכדור הארץ לא היה ירח?
מדוע יש לכדור הארץ ירח אחד ולא יותר?
מה ההבדל בין ליקוי חמה למולד הירח?
מה מקור שמות החודשים העבריים ומדוע יש רק 12?
מה יחסי הגודל בין כדור הארץ, הירח והשמש?
מה ההבדל בין שנה ירחית לשנה שמשית?
האם יש לכדור הארץ ירחים נוספים?
האם הנחיתה על הירח התרחשה באמת?
האם הקרקע על הירח שייכת למישהו?
מדוע לעתים הירח נראה גדול יותר?
מדוע תופעת הגאות והשפל מופיעה פעמיים ביום?
מהי תאוצת הנפילה החופשית על הירח?
ניל ארמסטרונג - האסטרונאוט הראשון שדרך על הירח | תמונה: נאס"א
יישומונים ממדור אפליקציות ויישומוני מדע
החודש סקרנו כמה שאלות בנוגע לטיבו של הירח – הלוויין הטבעי של כדור הארץ. דנו בהשפעתו על כדור הארץ ועל תופעות המתרחשות בו, התייחסנו לאופן שבו הוא נראה מכדור הארץ וראינו איך המראה הזה עיצב את תפיסת הזמן של האנושות.
האדם הפך את הירח לסמל, ליעד הראשון שכבש בחלל, וכך הוכיח שעם הזמן והתפתחות הטכנולוגיה נוכל להגיע גם לעולמות רחוקים. כך יישמר לנצח מקום של כבוד לירח בהיסטוריה, לא רק של מערכת השמש שלנו אלא גם של המין האנושי.
ירון גרוס
דוקטורנט, המחלקה לפיסיקה של חומר מעובה
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.