לכבוד פסח הממשמש ובא, שמביא איתו שינוי חד בתפריט הפחמימות (סוכרים) שלנו, בחרנו להקדיש את נושא החודש לפחמימות. הפחמימות הן שרשראות פחמניות המכילות פחמן, חמצן ומימן (ראו למטה תרשים של המבנה הכימי של פחמימת הלקטוז), שמהן יצורים חיים מפיקים אנרגיה. את דרכן הן מתחילות בדרך כלל כפחמן דו-חמצני שנקלט בצמחים ויוצר בהם פחמימות פשוטות (גלוקוז) בתהליך הפוטוסינתזה, ומסיימות אותה בשרשרת מעבר האלקטרונים במיטוכונדריה.

באשכול הכתבות שלפנינו נעסוק בפחמימות, מבנה שלהן, בשימושיהן ובעיבודן בגוף.

קריאה נעימה.


מוצרי מזון עשירים בפחמימות | תמונה: ויקיפדיה



כתבות וסרטונים ממדור מאגר מדע

הפחמימות סרטון העוסק בפחמימות, בהרכבן הכימי ובמאפייניהן.

הפוטוסינתזה – מקור החיים בעולמנו סרטון שמסביר על תהליך הפוטוסינתזה שבו נוצרות הפחמימות הבסיסיות.

איך הדבורים מכינות דבש? סרטון שמסביר כיצד מופק הדבש (העשיר בפחמימות).

ייצור אינסולין, וסוכרת סוג 1 סרטון שמסביר על מחלת סוכרת הנעורים.

סוכרת סוג 2 סרטון שמסביר על מחלת הסוכרת.

אופרון הלקטוז – ביטוי מושרה של גנים סרטון שמסביר על קליטת פחמימת הלקטוז בחיידקים.

שימוש במפל ריכוזים לספיגת גלוקוז במעי סרטון שמסביר איך המעי קולט את הגלוקוז.

שרשרת מעבר אלקטרונים – הכוח המייצר אנרגיה בגופנו סרטון שמתאר את השלב הסופי בעיבוד הפחמימות לאנרגיה.


דבש: מורכב כמעט רק מפחמימות וממים | תמונה: ויקיפדיה



שאלות ממדור שאל את המומחה

מה התהליך העובר על עמילן כשמחממים תמיסה שלו? מדוע הוא הופך לג'לי?

מה פירוש "לעמלן חולצה" האם באמת משתמשים בעמילן?

מדוע כשמקפיאים תמרים טריים הם הופכים מתוקים יותר?

מה ההבדל בין קמח ומים שהחמיצו לקמח ומים שלא החמיצו כמו במצה? ומדוע מכסים בצק תופח במגבת?

מה הקשר בין סוכרים לחלבונים?

מה משמעותו של המדד הגליקמי?

איך ייתכן שלממתיק מלאכותי אין כל ערך קלורי?


המבנה הכימי של הלקטוז | תרשים: ויקיפדיה



ניסויים ממדור מדע בבית

איך להכין חומר שהוא גם נוזל וגם מוצק? ניסוי שמתאר הכנת חומר בעל מאפיינים מוצקים ונוזליים מתמיסת עמילן.



יישומונים ממדור אפליקציות ויישומוני מדע

המסת סוכר ומלח יישומון שמלמד אותנו על המסת סוכרים ומלחים.

בקרה גנטית אופרון הלקטוז יישומון שמלמד על הבקרה הגנטית בתהליך הקליטה של פחמימת הלקטוז.



חידות ממדור המעגל המתימטי

חידה שבועית מס' 13: שוקולד קסם מתמטי הקושר בין חיבתכם לשוקולד לגילכם.

חידה קיצית מס' 5: העוגה עזרו לנו לחלק את העוגה!

חידת פסח: איפה המצה? חידה קלילה העוסקת באפיקומן.

חידה שבועית מס' 27: שלושה סוגי עוגות עזרו לאמא של אורי לחשב כמות עוגות קנה אורי במאפייה.

חידה שבועית מס' 29: מטע קנה הסוכר עזרו לבעל מטע קני הסוכר להשגיח על עובדיו.


מצה | תמונה: ויקיפדיה; צילום: דיוויד ר' טריבל



הפחמימות הן מקור האנרגיה העיקרי שלנו והן מגיעים אלינו במגוון רחב של צורות. את הפחמימות מייצרים הצמחים בתהליך הפוטוסינתזה, ולאחר מכן הן מתגלגלות הלאה בתהליכי חילוף החומרים, מתרכבות, ומתפרקות לסירוגין. באשכול הכתבות הנוכחי למדנו על הפחמימות, ממה הן עשויות, מה המאפיינים שלהן ואיך הן מתגלגלות בטבע, ונתנו לכם מעט חומר למחשבה לקראת במצה המרוחה בשוקולד  הראשונה שלכם השנה.

חג שמח!

ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע



הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

3 תגובות

  • שירי פוליצר

    הקשיור לסרטון הסכרת לא עובד

    אפשר לסדר את זה בבקשה

  • יהושע סיון

    חמץ וכימיה

    השעור הבא מתקשר לנושא:
    הקישור הוסר
    המקור של השיעור:
    הקישור הוסר

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    הקישורים הוסרו

    שלום יהושע
    אתר דוידסון אונליין הינו אתר העוסק בהפצת ידע מדעי לכל דורש. הקישורים שהעלאת עוסקים בהלכות ולא במדע ובשל כך הוסרו. אם ברצונך לשאול שאלות, להעיר הערות או לתרום תוכן מדעי נשמח.
    כל טוב וחג שמח וכשר
    ארז