לא מפורסם

כולנו מכירים חיסונים כזריקה מכאיבה שנועדה למנוע מחלות או לרפא אותן. קיימים שני סוגים של חיסונים – חיסון פעיל (אקטיבי) שמורכב מחיידקים או וירוסים מוחלשים, וחיסון סביל (פסיבי) שמבוסס על הזרקת נוגדנים מוכנים כתגובה מיידית למחלה או לרעלן. הסרטון שלפנינו מציג בקצרה את החיסון הסביל.

חיסון סביל נועד לתת מענה מהיר למחלה שמתפשטת בגוף בקצב מהיר או לרעלן מסוכן שחדר לגוף, למשל עקב הכשת נחש או רעלן שמפריש חיידק פולש. הנוגדנים המוזרקים לגוף פועלים ישירות נגד מחולל המחלה – וירוס, חיידק או רעלן – ונקשרים אליו כדי להקל על תאים בולעניים ומערכת המשלים לזהות אותו.

היתרון הבולט של החיסון הסביל הוא מהירות התגובה, משום שהחיסון "עוקף" את תהליך התגובה החיסונית שעלול לארוך מספר ימים ומגיע ישירות לתוצר – הנוגדן. מדובר בפתרון טוב במקרה שבו אין לנו די זמן ללמד את המערכת החיסונית לייצר בעצמה את הנוגדנים נגד מחולל המחלה.

החיסרון הוא שהנוגדנים הללו מתפרקים בשלב מסוים בלי שהגוף לומד לייצר נוגדנים חדשים מאותו סוג, על כן דרושות עוד כמה מנות עד שהגוף לומד לייצר את הנוגדנים בעצמו או משתלט על המחלה. חיסרון נוסף הוא שהגוף לא לומד לייצר את הנוגדנים, ולכן החיסון לא נכנס לזיכרון המערכת החיסונית ובעת הצורך האדם שקיבל אותו עשוי להיפגע שוב על ידי אותו פולש מסוכן.

מצב נוסף שעלול להיווצר הוא שהגוף עלול לזהות את החיסון עצמו כמחולל מחלה ולפתח נגדו נוגדנים. בטווח הקצר זה לא יורגש (תהליך פיתוח נוגדנים אורך כמה ימים) והחולה יתגבר על המחלה, אך במקרה שמחולל המחלה יחזור והחולה יקבל חיסון חוזר עם אותם נוגדנים, הגוף עלול להגיב בצורה חריפה נגד החיסון עצמו.

הנוגדנים שמוזרקים בחיסון סביל נלקחים על פי רוב מחיה שחוסנה נגד המחלה, כמו סוס או חזיר. חלב אם אנושי מכיל אף הוא נוגדנים שמועברים לתינוק כחיסון סביל.

13 תגובות

  • trz

    חיסון סביל - סתירה בטקסט

    בחיסון סביל: הגוף לא לומד ליצור נוגדנים?
    יש סתירה בטקסט!! מצד אחד כתוב שלא ומצד שני במשפט קודם כתוב שדרושות עוד מנות "עד שהגוף לומד לייצר את הנוגדנים בעצמו"

  • מרב

    טעות בכותרת

    הסירטון בפירוש דבר על חיסון פעיל: it stimulates the body to produce antibidies/

  • Asaf M

    שגיאת כתיב

    חלב אם אנוי מכיל

  • trz

    אנושי (כנראה)

  • נועה

    תגובה של דלקת פרקים לחיסון נגד חצבת - הפירוט בפנים...

    שלום רב, סקרתי מספר אתרים רפואיים, לגבי ההשפעה של חיסון לחצבת על המערכת האוטאימונית. במספר מקומות צויין שיש עדויות להתפתחות דלקת פרקים (או החמרה של 'דלקת קיימת). שאלתי - איזה מהחיסונים נגד חצבת - הפעיל או הסביל - יחמירו פחות דלקת פרקים שכבר קיימת (במידה ואחשף לחולה חצבת כמובן).
    אודה לתשובתכם המקצועית.

  • wert

    סרטון אנימציה

    הסרטון בכתבה הזאת איננו מדגים את החיסון הסביל. כדאי שתקשיבו לטקסט לפני שמפרסמים סרטון

  • מיכל

    בדיוק. וזאת לא הפעם הראשונה

    בדיוק. וזאת לא הפעם הראשונה שאני מוצאת סתירה בין התאור כאן לסרטון, או בעצם בגוף הסרטון יש סתירה בין הסרטון למילות המנחה. בסרט הם מראים הזרקה של נוגדנים אבל אומרים שהחיסון מעורר יצירה של נוגדנים, שזה חיסון פעיל.

  • עכעי

    חרא סרטון

  • נועם

    חיסון סביל זה מה שמכונה חיסון תרפויטי?

    ותודה על ההסברים היפים

  • אורי

    סיכונים

    אני אישית תומך מאוד בחיסונים, אך לאחרונה שמעתי שייתכן וחיסון סביל יגרום לתופעות לוואי רעות מאוד, בשל העובדה שמשתמשים בו בבעלי חיים, ותתכן תגובה אלרגית או אחרת לאחד החלבונים האחרים (לא הנוגדנים עצמם) שזלגו לחיסון.
    האם זה נכון? סטטיסטיקות?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןביאנה

    סיכונים של חיסון סביל

    אורי שלום,
    המשמעות של חיסון סביל היא מתן של הנוגדנים עצמם כנגד מחולל המחלה או הרעלן ישירות לחולה. הנוגדנים מיוצרים על ידי חיה שהוזרק לה אותו מחולל מחלה או רעלן, ופיתחה באופן טבעי תגובה חיסונית, לרוב מדובר בחיה גדולה כמו סוס או חזיר. חיסון סביל ניתן לרוב מחוסר ברירה, לדוגמא במקרים של הכשת נחש, בהם הרעלן מתפשט מהר בגוף ומערכת החיסון שלנו פשוט איטית מכדי להגיב.
    הסיכון הוא שאכן לעיתים מערכת החיסון של החולה יכולה לפתח תגובה כנגד הנוגדנים עצמם, שכן נוגדנים של סוס מזוהים כ"זר" על ידי מערכת החיסון. אם אותו אדם יוכש על ידי נחש שוב, והרופאים יאלצו לתת לו שוב חיסון סביל של נוגדנים שהופקו מסוס, עשוי האדם לפתח תגובה חיסונית חריפה וזהו למעשה הסיכון העיקרי בכך.
    מקווה שעניתי,
    ביאנה

  • עמליה

    מקור מידע

    השתמשתי במידע זה לצורך כתיבת עבודה. אשמח לדעת באיזה תאריך התפרסמה הידיעה הזו (בעיקר חשובה לי השנה.
    בתודה מראש,
    עמליה

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום עמליה
    את הכתבה העלאתי ב16/8/09
    כל טוב
    ארז