חוקרים גילו סוג חדש של תאי גזע, שעשויים לאפשר בעתיד לגדל איברי אדם מתאים בודדים. ייחודם: הם מתאפיינים לפי מקומם בעובר ולא לפי מועד ההתפתחות שלהם וקלים יותר לגידול במעבדה

גופנו מורכב ממאות סוגים של תאים שחשובים לתפקודו התקין ולכל תא יש מבנה ותפקוד ייחודים לו. תא עצב, לדוגמה, שונה במבנהו מתא דם אדום ושניהם שונים מתא דם לבן. כל אחד מהם גם ממלא תפקיד אחר.

  

תא עצב. מבנה ייחודי | תרשים: , ויקיפדיהNocolas Rougier

בשלב מוקדם מאוד בהתפתחות נוצר עובר ממפגש של תא ביצה עם תא זרע והשנייםמתאחדים לתא אחד שנקרא זיגוטה. הזיגוטה מתחלקת פעמים רבות עד שנוצר העובר השלם. אך באיזה שלב מתקבלים תאים בעלי תפקודים שונים? הרי כולם התמיינו מאותו תא אחד ראשון – הזיגוטה.

ובכן, אחרי ההפריה הזיגוטה מתחלקת לתאים זהים, וכעבור כמה מחזורי חלוקה נוצרת הבלסטולהבת 16 התאים, שנמצאת בתוך כדור מלא נוזל. כאשר הבלסטולה יוצרת מגע עם רירית הרחםהיא נקלטת שם ואז גם מתחילה התמיינות התאים. תא ממוין יתפתח במבנה מסוים וימלא תפקודים מסוימים שעשויים לדרוש מאפיינים ייחודיים של הפיזיולוגיה של התא, כגון הגודל וצורה. תאי גזע עובריים הם התאים הראשונים של הבלסטוציט ומהם מתמיינים בהמשך כל תאי הגוף.


תאי דם. עוד מבנים ייחודיים | צילום: E.rulez, ויקיפדיה

תאי גזע יכולים להיות של אדם בוגר (סומטיים) או תאים עובריים. התאים הסומטיים נמצאים ברקמות ומשמשים מקור להתחדשותן, ואילו התאים העובריים עדיין לא התמיינו כלל, ולכן הם יכולים להפוך לכל סוג של רקמה. תא גזע של מערכת הדם, לדוגמה, יכול להתמיין אך ורק לתא דם, ולא לתא עצב או לתא עור, אך בתוך משפחת תאי הדם הוא יכול להפוך לתא דם אדום, לבן, טסית וכדומה. בנוסף, תאי גזע עובריים יכולים לבנות רקמות שלמות ואף איבר שלם, אך תאי הגזע הבוגרים אינם מסוגלים לכך. עקב כך יש לתאי הגזע העובריים פוטנציאל גדול לריפוי איברים פגועים ולתיקונם.

כעת גילו מדענים במכון סאלק סוג חדש של תאי גזע שנקראים rsPSCומסוגלים גם הם להתמייןלכל סוג של רקמה. הייחוד שלהם הוא שזהותם קשורה למקום שלהם בעובר המתפתח. בשונה מכך, תאי הגזע העובריים שבהם משתמשים באופן מסורתי במחקר המדעי מתאפיינים במועד ההתפתחות שלהם.

במאמר שפרסמו דיווחו החוקרים על שיטה מהימנה להשתלת תאי גזע מסוג rsPSCבעוברי עכברים על צלחת פטיי באופן דומה לזה שבו תאי הגזע האנושיים מתחילים להתמיין לרקמות. לדברי החוקרים, לתאים החדשים האלה יש תכונות נוספות: הם קלים יותר לגידול במעבדה לעומת תאי גזע רגילים, הם יציבים יותר ומאפשרים ייצור בקנה מידה גדול – תכונות רצויות עבור בתאים שנועדו להשתלות ולריפוי רקמות.

לדברי פרופ' חואן בלמונטה מצוות החוקרים, "התאים הללו עשויים לתרום רבות למחקר של התפתחות, אבולוציה ומחלות ועשויים אף לאפשר טיפולים חדשות וייחודיות".

למאמר המקורי

ד"ר טלי ברגלס-שפירא
המחלקה להוראת המדעים
מכון ויצמן למדע

____________________________________________________________

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בתגובה לכתבה זו ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

0 תגובות