כאשר באים להתמודד עם שריפה ביער, התזת מים וחומרים מעכבי בעירה אינם מספיקים. על מנת למנוע מהאש להמשיך ולהתפשט צריך לנקוט לעיתים באמצעים סביבתיים, כמו הקמת מחסומים פיסיים, כריתת עצים ובמקרים מסויימים אפילו הבערת שריפה מבוקרת נוספת שתכלה את כל חומרי הבעירה שבדרך. בנוסף לכך קיימות גם אסטרטגיות מניעה וזיהוי שונות. הסרטון שלפנינו מתאר גורמים ומאפיינים של שריפות יער וכמו כן מספר שיטות מניעה ובלימה של שריפות יער.

הסרטון תורגם בידי צוות אתר דוידסון אונליין
סרטון זה הופק במסגרת קורס באקולוגיה של יערות במכללת Haywood Community College

כפי שראינו בסרטון, שריפה ביער איננה דבר פשוט. ריבוי חומרי הבעירה אשר רק הולכים ומגבירים את השריפה, הן מבחינת חום והן מבחינת מהירות ההתקדמות (הנגזרת מכך) עלול לגרום לאסון סביבתי קשה. כיבוי שריפת יער, אם כן, הינו אתגר שאין לזלזל בו (כפי שראינו בשריפה בכרמל לאחרונה). כאשר באים להתמודד עם שריפה, בשורה התחתונה, המטרה תמיד היא לשבור את משולש האש (טמפרטורה - דלק - חמצן). הדוגמאות המתוארות בסרטון מטפלות בעיקר בדלקים, כלומר מניעת חומרי בעירה מהשריפה המשתוללת על ידי יצירת חיץ בינה לבין שאר היער, או אפילו כילוי מלאי חומרי הבעירה באופן מבוקר.

יצירת שריפה מבוקרת נשמעת כמו פתרון קיצוני, אך יש בזה הרבה הגיון. כאשר שריפה משתוללת, היא מתקדמת במהירות הולכת וגדלה ונוצרת תופעה בשם סופת אש, בה האש מדלגת מעץ לעץ במהירות אדירה. כל עוד יש הרבה חומרי בעירה, סופת האש מזינה את עצמה וקשה מאוד לעצור אותה על ידי אמצעים קונבנציונלים כמו מים ומעכבי בעירה. שריפה מבוקרת שורפת את אותו מתחם שסופת האש היתה שורפת בכל מקרה, רק שהיא עושה זאת תחת פיקוח והשגחה. כאשר סופת האש מגיעה לאזור החרוך, כבר לא נשאר לה מה לשרוף והיא דועכת. ללא שריפה מבוקרת, סופת האש היתה מגיעה למתחם, שורפת אותו כליל, מתחזקת וממשיכה הלאה תוך שהיא זורעת הרס בדרכה.

הסרטון לא דן בנושא הכיבוי האווירי. מדובר בכלי טיס, החל במסוקי כיבוי ועד לסופרטאנקר האדיר (מטוס בואינג שהוסב למטוס כיבוי אש ומסוגל לשאת כ-80,000 ליטר מים). הכיבוי האווירי עוסק בהורדת הטמפרטורה (צינון ע"י מים) או הורדת "דליקותם" של חומרי הדלק עם חמרים מעכבי בעירה. האפשרות להפיל כמות גדולה של מים/חומרי כיבוי בנקודה אחד בזמן קצר מהווה יתרון אדיר על פני שיטת הכבאיות המסורתית. כבאיות מטפלות חזית האש, בעוד שלכיבוי אווירי יש גם את האפשרות להגיע לאזורים פנימיים יותר.

 

0 תגובות