הקשר הכימי הינו למעשה יחסי גומלין בין שתי מולקולות או שני אטומים הנמשכים זה לזה. ישנם סוגים שונים של קשרים כימיים. קשר כימי יכול לבוא לידי ביטוי בשיתוף אלקטרונים (קשר קוולנטי), משיכה חשמלית בין שני יונים (קשר יוני) או שיתוף אלקטרונים קוטבי (קשר מימן). הסרטון שלפנינו מתאר את סוגי הקשרים הכימיים השונים וגם מסביר מושגי יסוד בכימיה כמו אורביטלים, אלקטרושליליות או הטבלה המחזורית.

 

9 תגובות

  • yair

    אין נושא

    מה משפיע על מידת האלקטרושליליות שיש לאטום?
    מהם קשרי מימן וקשרי ון דר ואלס?
    איך יודעים שבסוג כרומוזום אנושי, יש כמה עשרות מיליארדים של אטומים? איך הגיעו למספרים אילו והאם יודעים מהם האטומים ומהו הסדר שלהם במולקולה עצומה זו?

  • דרור יובל

    טעות בתרגום

    שלום ךב ד"ר ארז,
    בדקה 5:27 בסרטון המשולב בהסבר הנ"ל, הקריין משתמש במילה melting והיא מתורגמת למילה "מתמוססת" במקום "מותכת". אם אינני טועה, יהיה נכון לתקן את התרגום במקום הזה כדי לסייע בהבחנה בין שני המושגים, לטובת התלמידים שלנו, כמובן.
    תודה רבה.
    דרור.

  • איתן אופיר

    יגבר

  • דוד

    קשרים כימיים

    שלום רב ראיתי וקראתי את המאמר בנושא \"הקשר הכימי\" מדוע כשנוצר קשר בין נתרן לכלור אחרי שהוא מוסר לו אלקטרון אחד האלקטרון לא חוזר (לצמיתות בחזרה לנתרן) מה גורם להם להישאר מחוברים ?? ( ומה חיבר בניהם בהתחלה ?) תודה רבה

  • עידו קמינסקי

    תשובה

    שלום דוד

    קשר יוני נוצר כתוצאה ממשיכה אלקטרוסטטית בין שני יונים בעלי מטענים מנוגדים. היונים הופכים לטעונים על פי מידת האלקטרושליליות שלהם, כלומר על פי הנטייה של הקליפה החיצונית שלהם למשוך אלקטרונים חדשים או למסור אלקטרונים קיימים.

    הנתרן מוסר אלקטרון לכלור, ובאופן תיאורטי הוא יכול לחזור, אך הנטייה שלו (הזיקה) היא להשאר אצל הכלור, היות ומצב זה הוא יציב יותר מבחינה אנרגיתית.

    מקווה שעזרתי

    ארז

  • דוד

    אז מה מחזיק אותם ביחד ?

    אז מאיזה סיבה הנתרן נשאר צמוד . מה מחזיק אותו שם ?
    אני יכול לחשוב רק עד כוח של דחייה חשמלית שינסה לדחוף את שני הפרוטונים אחד נגד השני ולגרום להם להתרחק

    תודה רבה

  • עידו קמינסקי

    תשובה

    שלום דוד

    |כפי שעניתי לך, מה שמשאיר את היונים קשורים לזה הם כוחות אלקטרוסטטיים הפועלים בין האטומים. כוחות אלו הם שקלול המטענים של החלקיקים באטום (פרוטונים ואלקטרונים). קשר יוני יווצר אם אטומים יתקרבו למרחק מסויים, והקשר גם ישמור אותם במרחק מסויים זה מזה. אם בכל זאת נתאמץ ונדחוף אותם זה אל זה, אכן תיווצר דחייה בין הגרעינים, אך דחייה זו אפקטיבית רק עד לגבול מסויים, משום שבשלב מסויים גם מטעני האלקטרונים מתחילים להשפיע.

    מקווה שעזרתי

    ארז

  • ספיר הוד

    קשרי מימן

    שלום,ההסבר פשוט מעולה.הוא מפורט וברור והציורים נהדרים! איך אני יכולה מבחינת כתיבה בלבד של אותיות מהו סוג הקשר לדוגמא:
    CH3CH2CH3, בין קשרי מימן איך יודעים אילו תרכובות/מולקולות יהיו חזקות יותר? מה עם קשרי ואן-דר-ואלס?

  • עידו קמינסקי

    תשובה

    שלום ספיר

    תודה על המחמאות, אנחנו באמת משתדלים להעלות לאתר חומרים שניתן ללמוד ולהבין מהם.

    בנוגע לשאלתך. במולקולה שאת מתארת כל הקשרים קוולנטיים. על מנת להבין את טיב הקשרים יש צורך בציור דיאגרמה של המולקולה (עם קווים בין האטומים). רוב הקשרים התוך מולקולרים הם קוולנטיים. קשרים יונים הם רק בין יונים (מתכת ואל מתכת), קשרי מימן הם רק בין חמצן, חנקן או פלואוריד (NOF) ומימן וקשרי ון דר ואלס הם בכלל קשרים בין מולקולרים. אם כן כאשר את מסתכלת על מולקולה יש צורך להפעיל מעט מחשבה בשביל להסיק האילו קשרים מדובר.

    אני מניח שכשאת אומרת מולקולות חזקות את מתכוונת יציבות, ואני מניח גם שאת מדברת על מצב בו את מקבלת מולקולה בתצוגה שתיארת (רק אותיות). במצב כזה כמעט כל קומבינציה שלא משאירה אלקטרונים לא מזווגים תהיה יציבה. למשל, כל פחמן יכול ליצור ארבעה קשרים קוולנטיים, על כן הוא יהיה קשור ל-4 אטומים, (או פחות + קשרים כפולים) מימן יודע לבצע קשר אחד, לכן הוא יקשר בכל המקומות בהם נשארו אלקטורנים לא מזווגים. חמצן יודע ליצור שני קשרים לכן לרוב יקשור פחמן ומימן או קשר כפול לפחמן. כך לאט לאט ניתן לבנות מולקולה.

    מקווה שעזרתי

    ארז