במצגות הקודמות עסקנו בעיקר במבנה החומר, בתגובות השונות וצורות החישוב של כמויות וריכוזים. המצגות הבאות ידונו יותר לעומק בסוגי התגובות השונות ומאפייניהן. המצגת הנוכחית דנה בעקרונות הכימיים-פיזיקליים של תגובות כימיות - קינטיקה - אשר עוסקת בקצבי וכיוון תגובות, ותרמודינמיקה - העוסקת בחום והאנרגיה של התגובה. תחילה נעסוק בקצב, חום התגובה ובאנרגיה הפוטנציאלית של התגובה. בהמשך נדון בשינויים באנרגיה הפוטנציאלית בתגובה אנדותרמית (קולטת אנרגיה/חום) ואקסותרמית (פולטת אנרגיה/חום) ובהשפעה של זרז על שינויים אלו. בהמשך נעסוק בשיווי משקל ובגורמים המשפיעים עליו (עקרון לה שטלייה). לבסוף נדון במסיסות, גורמים המשפיעים על מסיסות, עקומות מסיסות וחישובים שונים במסיסות.

המצגת מבוססת על המצגת power of chemistry אשר נכתבה בידי Mark Rosengarten מורה לכימיה מארה"ב.
המצגת תורגמה ונערכה בידי צוות אתר דוידסון אונליין.

זהו החלק השישי בסדרה בת 9 מצגות העוסקות בתחומים השונים של הכימיה הכללית.

מאת: ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

• ליאור

חוסר במצגת

אני סטודנטית שמתכוננת לניסוי מעבדה בתרמוכימיה,
    ההסבר בתגובה מאוד מאוד עזר לי! יותר מהספרים של האוניברסיטה.
    חבל לי שירדה המצגת כנראה בגלל שעבר יותר מעשור.
    אולי תעלו חידוש?
    תודה על העזרה בכל אופן

• שירה

תגובות

קשה לי להבדיל בין תגובה אקסותרמית ואנדותרמית עניין מפריע בעיקר בתחום שיווי משקל כימי ובאנרגיה אשמח לעזרה

• עידו קמינסקי

תשובה

שלום שירה

הבעיה שאת מתארת הינה בעיה נפוצה אצל תלמידים וסטודנטים רבים, וזאת בשל הדמיון בין המונחים. ובכן פירוש המלה "אנדו" היוונית הינו פנימה ופירוש המלה "אקסו" החוצה. כלומר תגובה אנדותרמית הינה תגובה הצורכת אנרגית חום (אנרגיה תרמית) מהסביבה (שואבת אנרגית חום פנימה) בעוד שתגובה אקסותרמית פולטת אנרגית חום לסביבה (החוצה).

אני ממליץ לך לצפות במצגת הזאת על מנת להבין טוב יותר את הנושא, וכמו כן לצפות במצגות אחרות בסרת "כח הכימיה.

מקווה שעזרתי

ארז