יש לי הפתעה, האבנים דווקא כן נמשכות אחת לשנייה! אנחנו לא שמים לב לכך מכיוון שהמסה שלהן קטנה מאוד וחוזק כוח המשיכה יחסי למסת החפץ והוא הולך וקטן עם ריבוע המרחק ביניהם. במקרה של אבנים קטנות, כוחות אחרים הפועלים על האבנים כמו כוח המשיכה לכדור הארץ (שהוא בעצנו "סלע" גדול) והחיכוך בין האבן לקרקע גדולים לאין שיעור מהמשיכה בין זוג אבנים בעלות מסה קטנה ולכן אנו לא חוזים במשיכה זו.

במאה ה 18 מדען בשם הנרי קוונדיש ביצע ניסוי מדהים שמטרתו הייתה למדוד את מסת כדור הארץ. ניסוי זה (ניסוי קוונדיש) התבסס על כוח המשיכה בין 2 כדורי עופרת קטנים יחסית! קוונדיש השתמש במאזני פיתול כדי למדוד את המשיכה הכבידתית בין 2 כדורי עופרת (ע"פ חוקי ניוטון כוח המשיכה הפועל בין שני גופים הוא יחסי למסותיהם וקטן עם ריבוע המרחק ביניהם). מוט עץ אשר בכל קצה שלו היו כדורי עופרת נתלה ממרכזו לתקרת חדר. בסמוך לכל כדור עופרת שבקצה המוט הונח כדור עופרת מסיבי בהרבה (בערך פי 200). כוח המשיכה שפעל בין הגופים גרם לסיבוב קל של המוט.


אילוסטרציה של ניסוי קוונדיש (התמונה נלקחה מויקיפדיה)

מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

0 תגובות