אני מניח שהשאלה כוונתה לזמן העיכול בבני אדם.

חשוב להפריד בין עיכול וזמן מעבר. בעוד שעיכול מתבצע כמעט אך ורק במעי הדק הרי שהמעבר של המזון מתרחש בהמשך דרך המעי הגס עד יציאתו מהגוף כצואה.
 
זמן העיכול של בשר הוא לרוב מספר שעות כלומר מה שאכלת בצהריים כבר לא יהיה "זמין" מבחינת רכיבים תזונתיים לגוף בלילה או מקסימום בבוקר שלמחרת אך יעברו לרוב עוד שעות רבות עד שהשאריות יצאו מהגוף (זמן מעבר כולל הוא לרוב 20 עד 30 שעות).


תמונה נלקחה מויקיפדיה

מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים:
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

9 תגובות

  • דני

    זמן עיכול מזון

    האם מזון דל קלוריות מתעכל מהר יותר מאשר אותו מזון אבל יותר שמן ?
    ראיתי כאתר שמציע לחסוך בקלוריות http://dietah.co.il/85410/%D7%90%D7%99%D7%9A-%D7%9C%D7%97%D7%A1%D7%95%D7...

    האם הרעיון נכון או שתחושת הרעב תגיע מהר יותר?

  • שלומי דגן.

    רעב וקלוריות

    יש משהו בדבריך, אבל זה איננו כל הסיפור.

    ברור כשמש שיש קשר בין תחושת רעב לאוכל הנצרך. זוהי הרי המטרה של רעב - להתריע על צורך באוכל.

    מצד שני, אנו יודעים ממחקרים ומנסיון אישי שלעיתים רעב איננו פונקציה של צורך אמיתי במזון אלא נובע מגורמים פסיכולוגים כמו שיעמום או דיכאון.

    כך שהקשר קלוריות מול רעב איננו לינארי כמו שלעיתים ניתן לחשוב. מעבר לכך, בשנות ה-80 וה-90 כאשר דיאטות מעוטות קלוריות ושומן שלטו בכיפה והייתה פריחה גדולה במוצר דיאט, היו השנים בהם אמריקאים השמינו בקצב הגבוה ביותר.

    כיום ישנם סוגי דיאטות נפוצות המתמקדות פחות בקלוריות ויותר בתחושת רעב: אטקיס וגרסאותיה השונות - הגורסת שפחממות הוא האויב החדש ודיאטות מבוססות מדד גליקימי הגורס שיש להבדיל בין פחממות קטנות למורכבות.

    על מדד גליקמי תוכל לקרוא כאן
    http://www.weizmann.ac.il/zemed/net_activities.php?cat=1447&incat=1412&a...

    ליעוץ ספציפי אני ממליץ לך תמיד לפנות לדיאטנית בקופת החולים שלך (העלות היא מאוד קטנה - כמו רופא מומחה לרבעון, כ-13 ש"ח) והיא תוכל להתאים לך תפריט אישי.

  • עדו

    שמן ישן וצהבת

    שמעתי שיש קשר בין שמן שעמד חשוף, לצהבת, למשל אם לא שוטפים מחבת עם שמן ואחרי שבוע משתמשים בו או שצלחת נשארת עם שמן, (שזה קורה הרבה בצבא), אז עלולים לחטוף צהבת?

  • מאיר ברק

    תשובה

    קודם כל אפתח ואומר שהמדור "שאל את המומחה" אינו מדור רפואי והוא לא בא ליעץ או לתת חוות דעת רפואית כל שהיא.

    למיטב ידיעתי אין קשר ישיר בין שמן ישן לצהבת; אם כי אין ספק ששמן ישן יכול להיות לא בריא ולגרום לפגיעה בריאותית.

    לצהבת יש סיבות רבות ונוטים לסווג את הסיבה לקדם-כבדית (פגיעה היכן שבוא במסלול העיכול לפני הכבד), כבדית, ובתר-כבדית (פגיעה היכן שבוא במסלול העיכול לאחר הכבד).

    סיבות אפשריות (אולי) לפגיעה משמן מקולקל שיובילו לצהבת היא פגיעה בכבד או בלבלב.
    אך כפי שציינתי - שמן מקולקל יכול לגרום לבעיות רבות (ולא רק בכבד) מחד ומאידך יש עשרות גורמים שונים (אחרים) שיכולים לפגוע בכבד (ושמן מקולקל או מזוהם ברעלנים אינו הנפוץ בהם).

  • עדו

    ספיגת ברזל

    קראתי שבפטרוזיליה יש הרבה ברזל, ובעלים ירוקים נוספים, חלק יותר וחלק פחות...

    האם כאשר אני מכין תה (חליטה) מהצמח, אני מקבל את הברזל?
    והאם כאשר אני מיבש את הצמח אני מקבל את הברזל? תודה רבה!

  • מאיר ברק

    ספיגת ברזל

    בפטרוזיליה יש בהחלט הרבה ברזל אך יש ירקות עדיפים עליה, למשל הקינואה, עדשים, שעועית ושמיר.
    אך הנקודה החשובה היא לא כמה ברזל יש אלא מה הזמינות שלו לגוף (Bioavailability).

    באופן כללי הברזל במוצרים מהחי זמינים הרבה יותר.

    קישורים
    קישורים:
    על ברזל המוצרים באתר אינפו-מד
    http://www.infomed.co.il/vitamin1.asp?vID=4

    טבלה של כמות הברזל בירקות שונים
    http://food.life-knowledge.com/Vegetables/IronCompare.aspx

    עוד רשימה (באנגלית)
    http://www.healthcastle.com/iron.shtml

  • עדו

    עיבוד המזון

    שלום,
    קיבלתי מידע מעניין אך לא בדיוק את התשובה שחיפשתי, ולכן אשל שוב:
    בפטרוזיליה יש ברזל, למרות שבדברים אחרים יש יותר אני בכוונה שואל על פטרוזיליה, שאלתי היא-
    האם כאשר אני מיבש פטרוזיליה ואוכל אותה מיובשת יש בה אותה כמות ברזל כטריה? והאם כאשר אני חולט פטרוזיליה ועושה ממנה תה אני עדין מקבל את הברזל?
    תודה רבה!
    עדו.

  • מאיר ברק

    תשובה

    יבוש הפטרוזילה לא ישפיע על כמות הברזל - רק המים יתאדו ואולי חומר ביולוגי יהרס.
    גם חליטה במים לא תשפיע על הכמות (במידה ותשתה את המים ותאכל את הירק, כי הברזל לא "מתמוסס" במים).

    כפי שהסברתי הכול תלוי בנגישות של הברזל.
    למעשה זה נכון לגבי כל דבר שנכנס לגוף.
    זאת למשל אחת הבעיות עם תרופות שחלקן נספגות גרוע ולכן צריך לתת מינון גדול מאוד.

    תרד למשל עשיר יחסית בברזל (אם כי פחות מפטרוזיליה) אך הברזל בו כמעט ולא נגיש.
    אפשר להגביר ספיגה ע"י שתיית מיצים המכילים ויטמין C (פירות הדר למשל).

    על זמינות ברזל:
    http://www.irondisorders.org/diet/

    מקורות לברזל:
    http://www.fondation-louisbonduelle.org/france/en/know-your-vegetables/h...

    קישורים נוספים:
    קישורים:
    מאמר על ספיגת ברזל
    http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6R-44KW0MJ-J...

    כתבה ב BBC על הנגישות לנוטריינטים במזון
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/4777607.stm

    עוד כתבה מעניינת בנושא הזמינות של ברזל
    http://whfoods.org/genpage.php?tname=george&dbid=217

  • דין

    קראתי...

    שזה שאומרים שדתיים מככים 6 שעות בין בשר לחלב זה לא בגלל העיכול כמו שהם חושבים אלא מערכת הטעמים בפה...

    זה מאוד מעניין....