מבין כ 5400 מיני יונקים האדם די בולט בכך שהוא חסר כמעט שיער גוף.
יש מספר תיאוריות המנסות להסביר את היתרון האבולוציוני של איבוד השיער באדם:
(1). אבות אבותיו של האדם והקוף (הומנידים שנכחדו) חיו בסביבת עצים קרירה יחסית. בשלב מסוים במקביל למעבר להליכה על שתיים האדם עבר לסביבה חמה יותר- הסוואנה. התיאוריה גורסת כי כדי להתמודד טוב יותר עם החום האדם איבד את מרבית שיער גופו.
תיאוריה זו נשמעת הגיונית אך לא מסבירה את החיסרון הנוצר באיבוד השיער - איבוד חום מוגבר במהלך הלילה הקריר.
(2). תיאוריה שנייה נוקטת גישה מעניינת. תיאוריה זו מעלה את הרעיון שהאדם "איבד" את שיער גופו כדי להיפטר מטפילים רבים (פרעושים, קרציות, אקריות וכו') הנפוצים בסביבות חומות. מכיוון שהאדם התפתח והחל ליצור אד וללבוש בגדים הוא היונק היחיד שהיה מסוגל "לוותר" על כסות גופו.
ברגע שגופות ללא שיער הופיעו ייתכן והיה להם "יתרון גנטי"; נקבות וזכרים העדיפו פרטים נגדיים ללא כסות שיער כי כך ניתן לראות שהעור נקי, בריא וללא פצעים.
(3). תיאוריה שלישית שאינה נתמכת בממצאים מהשטח גורסת שבעבר הרחוק הייתה תקופה שהאדם חי בסביבה שהיו בה מים רדודים. מכיוון שהאדם הסתובב רוב הזמן בלא מעט מים ומכיוון ששיער רטוב אינו מבודד טוב האדם "אימץ" שיטת בידוד טובה יותר (כמו יונקים ימיים אחרים) והיא שכבת שומן מפותחת יחסית.
כפי שציינתי אין כיום עדויות ששלב כזה התרחש במהלך התפתחות האדם.
אזורים שונים בגוף נותרו שעירים. שיער הראש כנראה נותר על מנת להגן על המוח מקרינת שמש ישירה היכולה להוביל למכת חום. שיער הערווה מטרתו כנראה להגן על האזור הרגיש וכן לעזור בהפצת פרומונים (במידה וקיימים באשד) או ריח גוף האופייני לפרט מסוים (ע"י הגדלת שטח הפנים לאידוי).
התמונה נלקחה מויקיפדיה
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.