השאלה המקורית: בבית חברי יש לאחרונה הצטברות של עובש על הקירות. האם זה רק מפגע אסתטי או גם מפגע בריאותי חמור, ואם כן מהן הסכנות?



עובש נוטה להופיע באזורים שבהם הלחות גבוהה ובמבנים שחשופים במידה רבה לרטיבות. רוב המחקרים על השפעת העובש על בריאות האדם נעשו בעקבות שיטפונות והוריקנים בארצות הברית שהציפו רובעים שלמים ולכן גרמו לכמות מוגברת של עובש בבתים.

בישראל אמנם אין הוריקנים, אך לא חסרים אזורים לחים ומבנים שנוטים לספוג רטיבות בחורף ולעתים אף לסבול מהצפות. סביר להניח שרמות העובש בבתים בישראל אינם מתקרבות לכמויות שמצטברות בבתים בארה"ב בעקבות שיטפונות והוריקנים גדולים, ובכל זאת תוצאות המחקרים תקפות גם לנו.


רחוב בניו-אורלינס אחרי שיטפון שגרם ההוריקן קתרינה | התמונה לקוחה מוויקיפדיה

כמה מחקרים שנערכו בארצות הברית עסקו בשאלה אם חשיפה לכמות מוגברת של עובש משפיעה על בריאות האדם, ואם כן אז כיצד? התוצאות הראו שעובש יכול להשפיע בכמה דרכים. המערכת שהכי נוטה להיפגע מעובש היא מערכת הנשימה. מחלות כמו אסתמה, ברונכיט, גודש באף, התעטשיות ואלרגיות יכולות להיגרם כתוצאה מחשיפה מוגברת לעובש. בנוסף תועדו גם פגיעות בעור כמו גירודים ופריחות שנגרמו מעובש.

אנשים שונים נבדלים במידת רגישותם לעובש, ואלה שמערכת החיסון שלהם מוחלשת נוטים יותר מאחרים לפתח תסמינים. מחקרים שנערכו בארצות הברית מעריכים שכ-5 אחוזים מהאוכלוסייה יסבלו במהלך חייהם מתופעות כלשהן של מערכת הנשימה הנובעות מתגובה אלרגית לעובש.

דרך נוספת שבה עובש עלול להשפיע לרעה על בריאות האדם היא על ידי הפרשת מיקוטוקסינים – מטבוליטים שניוניים (כלומר תוצרי לוואי של תהליך חילוף החומרים בגוף) שהעובש עלול ליצור בתנאי סביבה מסוימים. חשיפה לכמות גדולה של חומרים כאלה עלולה לגרום פגיעות נוירולוגיות ובמקרים קיצוניים אפילו להרוג את מי שנחשף אליהם. אולם כמות החשיפה הנדרשת כדי לפתח תופעות כאלה גדולה בהרבה ממה שמוצאים בדרך כלל בסביבה המחיה האנושית, כך שהפגיעות האלה נחשבות נדירות.

בעבר חשבו שהיכולת ליצר מיקוטוקסים קיימת רק במיני עובש מסוימים, אולם כיום הדעה הרווחת היא שכל סוגי העובש מסוגלים ליצר מיקוטוקסינים בתנאים המתאימים. מכאן אפשר גם להבין שבתיאוריה כל העובשים עלולים להיות רעילים לנו.

  
עובש על קלמנטינה | התמונה לקוחה מוויקיפדיה

לאור כל זה ברור שחשיפה מוגברת לעובש אינה מומלצת ואף עלולה לעתים להיות מסוכנת. הסכנה העיקרית בחשיפה יתרה לעובש היא פיתוח בעיות במערכת הנשימה ואלרגיות. במקרים קיצוניים חשיפה מוגזמת לעובש שגדל בתנאים מסוימים עלולה אף להיות קטלנית, אבל רק בתנאים שכמעט שאינם מתקיימים בסביבת מחייה אנושית.

ומוסר ההשכל: שמור על יובש – התרחק מעובש!

רות חייט
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע



הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

12 תגובות

  • דניאל

    השפעה ממושכת על הבריאות?

    האם מרגע החשיפה לעובש והתחלת סימפטומים של קוצר נשימה ומערכת חיסונית חלשה , הסימפטומים ייעלמו מעצמם במידה ומוקד העובש טופל ? או שזו פגיעה מתמשכת לתמיד? ואם כן - איך מטפלים?

  • נעם

    עובש ותינוקות

    האם עובש משפיע יותר על תינוקות? יש לנו עובש עקשן במחסן שלא עוזב גם אחרי טיפול, המחסן באותו המפלס של הסלון וחדר השינה, האם זה מסוכן לתינוקות?

  • ליאור

    מה לגבי עובש על אוכל ? למשל פיתה שעברו כמה ימים

    שמעתי שזה בריא?!....

  • Shimrit

    Shimrit.moridi@gmail.com

    Can exposure to black mold near a bed cause young children learning disabilities?

  • עפר הראל

    עובש בשמיכות פוך

    שמיכות פוך אמיתי חשופות לרטיבות תמידית, שמקורה בגוף האדם בזמן השינה. עקב כך נפוצה התופעה של הצהבת השמיכות.
    בדקתי את ההצהבה של השמיכות שבשימוש המשפחה, ו באופן ברור מדובר בעובש. העובש הנ"ל עטוף בציפה של השמיכה ולכן אינו נראה, אך גורם למצב שבו הישן עטוף (!) בעובש במשך שעות רבות, נושם אותו, וסופג אותו אליו, דרך כל הפתחים ברקמות החיצוניות של הגוף: עור, עיניים, אוזניים, מע' העיכול וההפרשות.
    כל זאת יום אחר יום במשך תקופה של חודשים. אודה להתיחסותכם.

  • דינה

    ״סביר להניח שרמות העובש בבתים

    ״סביר להניח שרמות העובש בבתים בישראל אינם מתקרבות״, אני די בטוחה ש״אינן״ היא הצורה התקנית המתאימה למשפט:)

  • תומר

    גבינות עובש ועובש על לחם

    נשמח מאוד להתייחסות גם לנושא העובש במזון: בגון גבינות ולפעמים מתפתח על הקרום של הלחם. האם קיים סיכון בנושא. מה עושה בישול?

  • עפר הראל

    עובש בלחם - רעל תמיד (מחמת הספק).

    לפי משרד הבריאות, מחמת הספק, עובש בלחם הינו תמיד רעל.
    אין לחתוך את החלק עם העובש, אלה יש להשמיד מייד את הלחם כולו, ולחטא הכלים/הסביבה. בקשר לגבינה, ככל הידוע לי (מקורותי מיושנים ב 20 שנה), ניתן לסלק רק החלק המעופש.

  • גלית

    עובש ודלקת פרקים

    האם עובש ממזגן עלול לגרום לדלקות פרקים?

  • רוני

    ירקות מרוססים

    האם חומר ריסוס של ירקות עליים[ובכלל] נשאר רק על הירק ,או מוצא את דרכו גם לסיסטם? מהי "שארית" של חומר ריסוס.מה המשמעות ש"נשאר" חומר.האם מנקים ירקות עליים שמדובר בביטוי "נשאר חומר ריסוס."?

  • דר ענת לונדון

    ריסוס ירקות

    רוני שלום, אין ספק שחומרי הדברה הם רעילים. עם זאת, ישנם מחקרים שמכמתים את הריכוז המותר לצריכה מכל חומר הדברתי. כאשר משתמשים בחומרי הדברה שעומדים בתקנים ובכמות המאושרת מרבית החומר הרעיל נשטף והכמות שנותרת (במידה והיא אכן עומדת בתקן שנקבע) לא מהווה סכנה בריאותית על פי אותם מחקרים. תוכל למצוא מידע נוסף בנושא בכתבה על יתרונותיה וחסרונותיה של החקלאות האורגנית.

    בברכה,
    ד"ר ענת לונדון

  • רוני עשת

    ריסוס

    תודה לך.גם על הלינק.