ראשית מספר מילים על שיזוף 'רגיל': כאשר אנו נחשפים לאור חזק, ובייחוד קרינת UV (אולטרא-סגולית), תאים מיוחדים הנמצאים בעור, הנקראים מלנוציטים – מתחילים ליצר בקצב גבוה צבע חום שחור הנקרא מלנין (למעשה המלנין הוא תערובת של חומרים ולא חומר טהור, בבני אדם ישנם 2 סוגים עיקריים של מלנין, אחד בצבע חום-שחור ואחד בצבע אדמדם-ג'ינג'י).
מולקולות המלנין מכילות קשרים כפולים מצומדים המאפשרים בליעה יעילה של קרינה אולטרא סגולית  שעלולה להזיק לתאים, והופך אותה ביעילות של מעל 99.9% לחום.
דרך אגב, צבעי העור הטבעיים (ללא שיזוף) של אנשים שונים לא תלויים במספר המלנוצטים שיש בעור אלא ברמת הפעולה / קצב ייצור המלנין הבסיסי של התאים (שכאמור, יכול להיות מוגבר על ידי אור).


שיזוף. צילום: Matthew Bowden, תמונה מתוך וויקיפדיה

הספריים לשיזוף עצמי – אינם פועלים באמצעות מנגנון השיזוף התאי, ואינם יוצרים מלנין. כל הספריים מכילים חומר שנקרא די-הידרוקסי-אצטון (זהו האצטון המוכר כממס של לק ציפורניים כאשר נוספו לו שתי קבוצות הידרוקסי, OH, לכל אטום פחמן צדדי, מבחינה כימית החומר שייך למשפחת הסוכרים) ומבנהו הכימי הוא:HO-CH2-CO-CH2-OH . החומר נספג במהירות לתוך השכבה הקרנית של חלק העור העליון (האפידרמיס) שהיא שכבה של תאים מתים (זה העור השקוף העליון), המכילה חומצות אמינו וחלבונים בשלבי פירוק (בגלל מות התאים). די-הידרוקסי-אצטון מגיב עם חומצות האמינו בסדרה של תגובות כימיות עד יצירת תרכובות צבעוניות שנקראות מלנואידים (כלומר- דמויי מלנין). חומצות אמינו שונות יתנו תרכובות בגווני חום שונים. (דרך אגב, תרכובות דומות אחראיות ליצירת הצבע החום של צנימים למשל, או תוצרי אפייה של הרבה מאכלים!)


שכבות העור. שכבות 1 ו-2 מרכיבות את האפידרמיס: 1- שכבת העור הקרני (המתה)
2-שכבת תאים חיה, בה נמצאים המלנוציטים.(תמונה מתוך ויקיפדיה)

כיוון שהחומר נספג בתוך שכבת העור (ולא רק מצפה את העור) הצבע המתקבל הינו עמיד יחסית, ולא יורד במים. אבל – כיוון שתוך מספר ימים כל שכבת העור המתה מתחלפת – הצבע 'יורד' יחד עם העור, בניגוד לשיזוף טבעי שם נוצר המלנין בתוך שכבת התאים החיה של האפידרמיס + התאים מיצרי המלנין ממשיכים ליצר צבע במשך זמן ארוך, כך ששיזוף טבעי נשאר עמיד במשך שבועות עד חודשים. בספריי לשיזוף עצמי תוך 3 עד 5 ימים הצבע יורד לחלוטין, וכיוון שהעור לא מתקלף באופן אחיד יכולים אפילו להיווצר מראה 'מנוקד' של עור בהיר במקומות בהם העור התקלף ועור כהה במקומות שהעור עוד לא.
בכל מקרה, מבחינה בריאותית הספריים הללו עדיפים על שיזוף רגיל או מיטות שיזוף – אשר משתמשים בקרינה אולטרא סגולית כדי לשזף. הקרינה גורמת גם להזדקנות מוקדמת של העור, לקמטים, ולסרטן העור.

ד"ר אבי סאייג
המחלקה לנוירוביולוגיה ומכון דוידסון לחינוך מדעי
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

7 תגובות

  • שרון

    כיף לקרוא

    מאמר מעולה! תודה רבה

  • ליאת חייא

    איזה מרכיב בתוך המשזפים

    איזה מרכיב בתוך המשזפים לשימוש עצמי גורם לי לגירוד מטורף בכל אזורי הגוף.ולמה רק אני מגיבה למוס ככה?

  • שירז

    האם מסוכן לעור השימוש בחומרים

    האם מסוכן לעור השימוש בחומרים הללו?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    לעור כנראה אין בעיה - אבל לא מומלץ

    היי שירז
    החומר ככל הנראה בטוח לשימוש בעור - אבל הוא לא הכי מומלץ. בשנים האחרונות פורסמו תחקירים שטוענים שכמות קטנה ממנו מצליחה לפעפע מהעור אל זרם הדם, ובנוסף - בזמן הריסוס נושמים ממנו לריאות - והטענה היא שזה לא בריא. את יכולה לקרוא כאן בהרחבה דיון בויקיפדיה האנגלית על החששות הבריאותיות מחומר הראשי הגורם לצביעת שיזוף (דיהידרוקסי אצטון)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Dihydroxyacetone#DHA_safety_considerations

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע

  • עוז

    בבקשה

  • עוז

    לא מובן

    זה מסובך מידי אולי תוכלו לעשות את הטקסט קל יותר להבנה

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    במשפט

    היי עוז
    סיכום הכתבה בשפה פשוטה ובקיצור: בספריי לשיזוף עצמי ישנו חומר כימי שמגיב עם חומרים שנמצאים באופן טבעי בשכבה החיצונית של העור המת - ובסך הכל יוצרים צבע חום דומה מאוד לצבע שנוצר בדרך כלל בשיזוף. בגלל שרק שכבת העור המתה החיצונית נצבעת, ה'שיזוף' הזה לא עמיד ויורד במהירות יחסית, כאשר העור מתקלף.

    מקווה שעכשיו מובן יותר.

    בברכה
    ד"ר אבי סאייג
    מכון דוידסון לחינוך מדעי
    מכון ויצמן למדע