כדור הארץ מקיף את השמש, משך הקפה אחת שלמה אורכת כ365 יום המהווים שנה. במקביל כדור הארץ מסתובב סביב צירו, משך הקפה אחת שלמה אורכת כ 24 שעות המהוות יממה. מכיוון שכדור הארץ צורתו כדורית בקירוב הרי שאזור המצוי בצד המרוחק לשמש יהיה שרוי בחשכה. אזור חשוך זה משתנה כל הזמן עקב סיבובו של כדור הארץ סביב צירו, מעבר האזורים השונים בין מצב מואר (האזור חשוף בקו ראיה ישר לשמש) למצב חשוך (האזור מצוי בצידו השני של הכדור ואין לו קו ראיה ישיר לשמש) מהווה את חילופי היום והלילה. מכאן שקרני השמש אינן "נעלמות" במשך הלילה; למעשה האזור החשוך מצוי בצל ביחס לתאורת השמש. ניתן לבצע הדמיה לכך בצורה מאוד פשוטה. קח כדור כלשהו והדבק על שטחו צורות צבעוניות שונות בעזרת נייר דבק; כעת החזק את הכדור אל מול מנורה. תוכל לראות שהאזורים הפונים לכיוון המנוגד ממיקום המנורה הם חשוכים. אם תסובב את הכדור כאשר ציר הסיבוב בניצב למנורה תוכל לראות איך הצורות המודבקות (המייצגות יבשות) נכנסות ויוצאות מהאזור המואר לחשוך וחוזר חלילה. המצב האמיתי אינו פשוט כל-כך מכיוון שציר הסיבוב של כדור הארץ אינו ניצב למישור הקפתו את השמש אלא מוטה בכ23.5 מעלות, נטייה זאת היא אחת הסיבות לקיום עונות השנה. הירח אכן אינו מאיר מעצמו אלא מחזיר את אור השמש.
תמונות נלקחו מויקיפדיה
מכיוון שזמן הסיבוב של הירח סביב צירו זהה לזמן ההקפה שלו את כדור הארץ הוא לעולם מציג רק צד אחד שלו לעברנו. כאשר הירח מצוי בצד הנגדי של השמש (כלומר כדור הארץ ביניהם) הירח יראה מלא מכיוון שכל הצד הפונה אלינו מואר; כאשר הירח מצוי בין כדור הארץ לשמש הירח לא נראה מכיוון שהצד הפונה אלינו נמצא כרגע בצל ולא מואר באור השמש. מצבי הביניים, כפי שניתן לראות בתמונה (השמש מאירה מכיוון ימין), יתנו את מופעי הירח השונים. המיקום היחסי של הירח (ביחס לכדור הארץ ולשמש) גם ישפיע על מועד זריחת ושקיעת הירח וכן על משך זמן הארתו.
מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע
הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.