כדור הארץ מקיף את השמש, משך הקפה אחת שלמה אורכת כ365 יום המהווים שנה. במקביל כדור הארץ מסתובב סביב צירו, משך הקפה אחת שלמה אורכת כ 24 שעות המהוות יממה. מכיוון שכדור הארץ צורתו כדורית בקירוב הרי שאזור המצוי בצד המרוחק לשמש יהיה שרוי בחשכה. אזור חשוך זה משתנה כל הזמן עקב סיבובו של כדור הארץ סביב צירו, מעבר האזורים השונים בין מצב מואר (האזור חשוף בקו ראיה ישר לשמש) למצב חשוך (האזור מצוי בצידו השני של הכדור ואין לו קו ראיה ישיר לשמש) מהווה את חילופי היום והלילה. מכאן שקרני השמש אינן "נעלמות" במשך הלילה; למעשה האזור החשוך מצוי בצל ביחס לתאורת השמש. ניתן לבצע הדמיה לכך בצורה מאוד פשוטה. קח כדור כלשהו והדבק על שטחו צורות צבעוניות שונות בעזרת נייר דבק; כעת החזק את הכדור אל מול מנורה. תוכל לראות שהאזורים הפונים לכיוון המנוגד ממיקום המנורה הם חשוכים. אם תסובב את הכדור כאשר ציר הסיבוב בניצב למנורה תוכל לראות איך הצורות המודבקות (המייצגות יבשות) נכנסות ויוצאות מהאזור המואר לחשוך וחוזר חלילה. המצב האמיתי אינו פשוט כל-כך מכיוון שציר הסיבוב של כדור הארץ אינו ניצב למישור הקפתו את השמש אלא מוטה בכ23.5 מעלות, נטייה זאת היא אחת הסיבות לקיום עונות השנה. הירח אכן אינו מאיר מעצמו אלא מחזיר את אור השמש.


תמונות נלקחו מויקיפדיה

מכיוון שזמן הסיבוב של הירח סביב צירו זהה לזמן ההקפה שלו את כדור הארץ הוא לעולם מציג רק צד אחד שלו לעברנו. כאשר הירח מצוי בצד הנגדי של השמש (כלומר כדור הארץ ביניהם) הירח יראה מלא מכיוון שכל הצד הפונה אלינו מואר; כאשר הירח מצוי בין כדור הארץ לשמש הירח לא נראה מכיוון שהצד הפונה אלינו נמצא כרגע בצל ולא מואר באור השמש. מצבי הביניים, כפי שניתן לראות בתמונה (השמש מאירה מכיוון ימין), יתנו את מופעי הירח השונים. המיקום היחסי של הירח (ביחס לכדור הארץ ולשמש) גם ישפיע על מועד זריחת ושקיעת הירח וכן על משך זמן הארתו.

 

מאת: ד"ר מאיר ברק
המחלקה לביולוגיה מבנית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה תמיד מתקבלות בברכה.

36 תגובות

  • סיגלית

    בקיצור נפלאות הבריאה. מה רבו

    בקיצור נפלאות הבריאה. מה רבו מעשיך ה' כולם בחוכמה עשית. זו חוכמה אלוקית רואים שזה גדול מבינתינו וכמה שחוקרים עדיין אין תשובות לכל השאלות. כתוב בתהילים "השמים מספרים כבוד אל ומעשי ידיו מגיד ירח." תבינו אין שום עיכוב לא בזריחה לא בשקיעה הכל דופק כמו שעון חגים ושבתות ראשי חודשים עונות השנה זה לא פלא? זה לא פלא שהכוכבים לא מתנגשים אחד בשני? מי מחזיק אותם שלא יגיעו אלינו? והם מליארדים לדיברכם. זה רק המעט מגדולתו של הבורא. אז מהר להבין שאתם קטנים תדעו את גדולתו ותעבדו אותו. מפליא שאנשים רואים את הדיוק ומשרתי ה' וצבא השמים והמים אשר מעל השמים ועדיין לא חוזרים בתשובה. ממש מבאס. שלא נדבר על רוקע הארץ על המים. והים הגדול....שלא מגיע ליבשה כאילו מה הקטע? זה רק שהכל ניהיה בדברו תולה ארץ על בלימה.

  • sabina zaidman

    סיגלית יקרה, זה שאת לא יודעת

    סיגלית יקרה, זה שאת לא יודעת את ההסבר או לא מצליחה להבין את ההסבר המדעי, אינו אומר שההסבר לא קיים ושהוא לא נכון, אם הוא קיים. מסכימה איתך שהעולם והיקום הם נהדרים ומלאי יופי והדר, ואפילו מעוררים תדהמה והשתאות. וכל זה עדיין לא אומר שאין לעובדות ולתופעות הללו הסבר מדעי מספק והגיוני, גם אם הוא לא ברור לכל אחד. ההבנה של הסברים מדעיים זוהי פונקציה של ההשכלה שלך, החינוך שקיבלת - חילוני או דתי, ורמת האינטליגנציה. זאת ועוד, דברים שאין לנו הסבר בשבילם היום, סביר ביותר שימצא להם הסבר מספק בעתיד. אם תחשבי על זה, אז לפני מאות או אלפי שנים אנשים לא הבינו לאן נעלמת להם השמש בלילה, או למה קר להם בחורף. והנה את רואה שהיום יש לנו הסברים מאוד פשוטים והגיוניים לכל אותן שאלות. מה שיפה בכל זה, זה שתשובה אחת או כמה תשובות שאנו מוצאים, מניבה שאלות חדשות, שפיתרונן יעלה שאלות נוספות, וכך ניראה לי לעולם ועד - בטוח כדי שלאנושות לא ישעמם...

  • סיגלית

    לא מבינה כלום. אשמח להסבר

    לא מבינה כלום. אשמח להסבר יותר ברור.

  • אוריאל

    לא הבנתי איך מגיע אור לירח אם

    לא הבנתי איך מגיע אור לירח אם כדור הארץ מסתיר אותו

  • דריה

    מה ההבדל בין האור המגיע אלינו

    מה ההבדל בין האור המגיע אלינו מהשמש לאור המגיע אלינו מהירח?

  • יאסין עלי

    מקור הארת הירח

    שלום,
    אני מבקש לדעת מהו מקור האור המוחזר מהירח כאשר הוא נמצא בצד הנגדי לשמש , כלומר כאשר השמש וכדור הארץ והירח עומדים בקוו ישר 180 מעלות , וכדור הארץ נמצא בין השמש לירח, וכן לדעת למה צבע האור שמוחזר מהירח גם בלילה וכן ביום נשאר אותו דבר , למרות האור העצום של השמש, במידה ואנו רואים את הירח ביום.

  • יוחנן

    ליקוי ירח

    מה ההבדל בין ליקוי ירח לבין ירח שלא רואים בתחילת חודש כל חודש?

  • שלמה

    ירח

    אני לא מבין רק איך זה יכול להיות שהירח מאיר צבע לבן כשהשמש צהוב? עם זה מחזיק אור למה זה בצבע אחר?

  • דוד דובינסקי

    הירח

    שלום רב
    היתי שמח לדעת כיצר רואים ביום את הירח מכל מקום על כדור הארץ?

  • ורד

    ירח מסתובב סביב כדור הארץ

    איך ניתן להסביר את העובדה שרואים רק צד אחד של הירח זו הוכחה שהירח מקיף את כדור הארץ אך שאיננו מסתובב?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןחגי אדרי

    תשובה

    שלום ורד, כפי שכתוב בכתבה, הירח מסתובב סביב עצמו אך בגלל שזמן הסיבוב שלו סביב עצמו שווה לזמן הסיבוב שלו סביב כדור הארץ, אנחנו רואים כל הזמן רק צד אחד.

  • רמי

    אור השמש

    שלום רב:
    שאלתי מדוע לא רואים את קרני השמש העוברות מצידי כדור הארץ בלילה? הרי השמש גדולה בהרבה מכדור הארץ ואינה מאירה דרך צינור חלול רק על איזור מסויים ???

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןחגי אדרי

    תשובה

    שלום רמי, כדי שנוכל לראות משהו אנחנו צריכים שקרני האור יגיעו אלינו. קרני השמש עוברות ליד כדור הארץ אבל הם לא מגיעות אלינו.

  • שי

    למה אתה מחרטט את האנשים

    למה אתה מחרטט את האנשים בתשובות מגוחכות . רמי שאל אותך מדוע חשוך בצד השני . אם תקח כדור ותכניס לחדר מואר כל הכדור יואר . אז אל תחרטט . אין לך תשובה . התשובה הפשוטה היא שיש חלונות ברקיע שמעבירים קרניים . וכשהם סגורים אין קרני שמש . לך תלמד

  • א

    צבע הלילה

    אם כך מה צבע הלילה ולמה?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןחגי אדרי

    תשובה

    שלום,

    בכל זמן נתון ישנו חלק מכדור הארץ אליו לא מגיע אור השמש, זהו זמן הלילה בחלק זה. מאחר ולא מגיע אור מן השמש, אפשר לומר שצבע השמיים בלילה הוא שחור.

  • קורן כרמלה

    סיבוב כדור הארץ והירח סביב השמש.

    תודה. מעניין. מבקשת הסבר מפורט על הסיבוב ועל זוית הסיבוב.

    תודה

  • רפאל

    סיבוב כדור הארץ סביב השמש

    אם כדור הארץ גומר סיבוב סביב השמש פעם בשנה, כלומר שחצי מהשנה אנו נמצאים מזרחית לשמש וחצי מהשנה מערבית לשמש, א"כ צריך להיות שהבוקר שלנו ישתנה בפער של 12 שעות [דהיינו שכשאנו נמצאים בצד המזרחי של השמש האור המגיע מהשמש הוא בין 7 בבוקר ל7 בערב, וכשאנו נמצאים בצדה המערבי של השמש קרני השמש מגיעות לאותה נקודה 12 שעות לאחר מכן]

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןאבי סאייג

    אתה צודק וטועה

    השאלה היא: מהי נקודת הייחוס שלך.

    סיבוב כדור הארץ סביב צירו יחסית לשמש (נאמר מהשעה 12:00, צהרי היום, ביום נתון לשעה 12:00 למחרת) עבור צופה בנקודה מסוימת על הכדור אורך בדיוק 24 שעות. זוהי היממה שלנו.

    לעומת זאת, סיבוב כדור הארץ יחסית לכוכב על כיפת הרקיע (באינסוף, לצורך הדיון) אורך בקירוב 23 שעות ו-56 דקות. יממה זו נקראת יממה סידרלית (יממת כוכבים) והיא אחראית לכך שקבוצות הכוכבים משנות את מועד זריחתן במהלך השנה, למעשה הן זורחות כשעתיים מוקדם יותר מדי חודש (4 דקות מדי יוםX 30 יום בחודש = 120 דקות = שעתיים) - או 12 שעות במהלך חצי שנה...

    הסיבה להפרש היא העובדה שבמהלך היממה שחלפה כדור הארץ נע 1/365.25 במסלולו סביב השמש, ולכן נדרשות לו עוד כ- 4 דקות להפנות את אותה נקודה שוב אל מול השמש. - כלומר ביממה שלנו יש 'תיקון', אם תרצה, לסיבוב כדור הארץ סביב השמש - שהיא נקודת היחוס, ה-24 שעות שביממה לוקחות את הסיבוב הזה בחשבון.
    בנוסף, מיקום כדור הארץ "מזרחה" או "מערבה" מן השמש הוא שרירותי לחלוטין, מאחר ומחוץ לכדור הארץ אין "מזרח" או "מערב" מאחר ואין "צפון" או "דרום" – אלו קונוונציות שלנו, של המין האנושי ומתייחסות לנקודות ייחוס על-פני הכדור. אם היית "גר" על השמש כדור הארץ היה נראה מקיף אותך במסלול אליפטי - קרוב למעגלי – שבמסגרתו כוכב הלכת ארץ היה מופיע בשמיך כל פעם בנקודה אחרת במהלך מסלולו סביבך.

    התשובה ניתנה על ידי האסטרונום אילן מנוליס

  • נילי

  • מאיר

    תגובה

    בהחלט כן. לכן ניתן לראות אותו בלילה כאשר הוא מעל קו האופק - כי הוא מחזיר את אור השמש

  • נילי

  • מאיר

    תגובה

    אטמוספירת כדור הארץ שקופה באורכי הגל של האור הנראה ולכן למעשה אנו נראה את תכסית העננים או הקרקע/ים מתחת

  • נילי

  • עדי

  • מאיר ברק

    מכיוון שהור קרוב ועוצמת ההחזר ממנו מספיק גדולה

    במידה והירח נמצא בשדה הראיה ועוצמת אור השמש המגיעה לעיננו לא חזקה מאוד (השמש לא בשיא הגובה ביום קיץ לוהט) נראה את הירח.

    הירח כפי שרשום בתשובה למעלה לא מאיר בעצמו אלא מחזיר את אור השמש.
    בלילה הסביבה חשוכה ולכן הוא בולט מאוד ורואים כוכבים.
    ביום הסביבה מוארת מאוד ולכן הכוכבים כבר לא נראים; למרות שלמעשה בניגוד לירח הם מאירים בעצמם וחלקם בעוצמה העולה מאות מונים על השמש. הכוכבים פשוט מאוד רחוקים ולכן כמות האור המגיעה עלינו קטנה יחסית.
    הירח לא מאיר אך הוא קרוב מאוד (300 אלף קילומטר) ולכן כמות האור המגיעה עלינו יחסית גדולה ועדיין נראה אותו באופן חלש ביום.

    לשם השוואה- אם גחלילית תאיר ביום בכלל לא נשים לב אבל בלילה רואים אותה ממש טוב.

  • שני

    העדר אור

    למה הכוונה: "האזור החשוך מצוי בצל ביחס לשמש" מבחינת הקרניים, מה נשאר מהקרניים?
    הרי אין אור בכלל ולכן יש חושך.

  • מאיר ברק

    אנסה להסביר בדרך הבאה

    אם אתה עומד בגבך לשמש אז האזור של הבטן שלך יהיה בצל בעוד האזור של הגב שלך יהיה מואר באור שמש.
    הגוף שלך יחסית קטן ולכן הקרניים "עוקפות" את המכשול והצל באזור הבטן שלך לא מוחלט.
    כדור הארץ הרבה יותר גדול ולכן האזור שמופנה בזמן נתון הלאה מהשמש יהיה בצל מוחלט = חושך.
    באזור המעבר בין האור לצל המוחלט יהיה צל חלקי- בצד אחד של כדור הארץ אזור זה יהיה לפני זריחה ובצד השני מייד לאחר שקיעה

  • איתי

    הלילה

    למה הכוונה: קרני השמש אינן נעלמות בלילה?
    בלילה יש עדיין קרני אור?
    או שלא הבנתי נכון
    תודה, עליכם להבין שהמגיבים אינם מהתחום
    ולכן עולות השאלות,
    תודה על הסבלנות.

  • מאיר ברק

    תשובה

    יש קרני אור אך הן מאירות אזורים אחרים של כדור הארץ.

    אם אתה עומד בגבך לשמש אז האזור של הבטן שלך יהיה בצל בעוד האזור של הגב שלך יהיה מואר באור שמש.
    הגוף שלך יחסית קטן ולכן הקרניים "עוקפות" את המכשול והצל באזור הבטן שלך לא מוחלט.
    כדור הארץ הרבה יותר גדול ולכן האזור שמופנה בזמן נתון הלאה מהשמש יהיה בצל מוחלט = חושך.

  • ניר

    כוכבים בעוצמות תאורה שונות

    מהיכן מגיע האור לכוכבים שרואים בלילה?

  • מאיר ברק

    הכוכבים הם כולם שמשות בעצמם

    למעט חלק מכוכבי הלכת של מערכת השמש שניתן לראות בלילה בעין ללא טלסקופ (המחזירים את אור השמש), כל שאר גרמי השמים המאירים הם שמשות רחוקות מאוד.
    עוצמת התאורה והצבע שלהם נובע בעיקר מהמרחק שלהם, גודלם והטמפרטורה שלהם.

    - על צבעם של כוכבי הלכת במערכת השמש:
    http://www.weizmann.ac.il/zemed/net_activities.php?cat=1450&incat=1412&a...

    - מדוע כוכבי לכת נקראים "לכת":
    http://www.weizmann.ac.il/zemed/net_activities.php?cat=1450&incat=1412&a...

    קישורים:
    מדוע כוכבים מנצנצים?
    http://www.weizmann.ac.il/zemed/net_activities.php?cat=1446&incat=1412&a...

    מחזור חייו של כוכב
    http://www.weizmann.ac.il/zemed/net_activities.php?cat=1450&incat=1412&a...

    האם כוכב פולט אור בעצמו?
    http://www.weizmann.ac.il/zemed/net_activities.php?cat=1450&incat=1412&a...

  • רון

  • מאיר ברק

    המרחק שהאור עובר באטמוספירה משתנה

    הירח מחזיר למעשה את אור השמש הפוגע בו.
    לקראת זריחת ושקיעת הירח הוא נמוך בשמיים והמרחק שקרני האור עוברות באטמוספרה ארוך הרבה יותר לעומת המצב בו הירח מצוי ברום השמים.
    עקב כך, מרבית האור באורכי הגל הקצרים מתפזר (נפיצה) הרבה לפני שהוא מגיע אלינו ומה שנותר זה אורכי הגל הארוכים יותר (קרי אדום וכתום).
    ככל שיהיו יותר חלקיקים באוויר (עשן, אבק, זיהום אוויר, מלח) כך הצבעים יטו לכיוון האדום.

    שאלות נוספות בנושא:
    קישורים:
    מדוע השמים הנצפים מהירח אפלים?
    http://www.weizmann.ac.il/zemed/net_activities.php?cat=1450&incat=1412&a...

    מדוע השמים כחולים?
    http://www.weizmann.ac.il/zemed/net_activities.php?cat=1446&incat=1412&a...

  • מתניה

    מדוע צבע הירח שונה מצבע השמש?

    גם באמצע השמים השמש צהובה והירח לבן, וגם בזריחה או בשקיעה השמש קצת יותר אדומה?

  • מאיר

    תגובה

    הירח אינו מאיר בעצמו אלא מחזיר את האור הפוגע בו מהשמש. עוצמת ההחזרה נקבעת בין השאר מהצבע והטופוגרפיה של פני השטח של הירח (אם תסתכל טוב תוכל לראותת אזורים כהים ובהירים שמתאימים לעמקים, מכתשים ו"הרים"). גם כשאר הירח נמוך מאוד באופק הוא לעיתים בעל גוון אדמדם.