גישה חדשה לטיפול בסרטן על בסיס צמח מרפא סיני
סרטן נגרם בשל הצטברות של שגיאות ב-DNA שלנו. לתאים יש מנגנונים יעילים לתיקון שגיאות ב-DNA, ואחד מהם הוא MMR, היעיל בעיקר בתיקון טעויות בהעתקת החומר הגנטי. כשהמערכת הזו בעצמה פגועה, יש הצטברות טעויות שעלולה לגרום לסרטן. חוקרים מארה"ב ומקוריאה הדרומית הראו כי מולקולה מצמח הקערורית (Scutellaria), הנפוץ ברפואה הסינית, עשויה לסייע בעצירת סרטן שנגרם מפגם במערכת MMR. החוקרים הראו כי המולקולה בייקלאין (Baicalein) נקשרת ל-DNA שיש בו טעיות אופייניות לתאים בעלי MMR פגום, ומפעילה אצלם תהליך שגורם להתאבדותם. מות התאים הסרטניים אמור לחסל את הגידול, ואכן במאמר בכתב העת Cancer Research החוקרים הראו כי תוספת בייקלאין למזון של עכברים חולים בסרטן המעי הגס, הביאה בתוך כמה שבועות לירידה ניכרת בגודלם של הגידולים ומנעה התפתחות של גידולים חדשים. כאמור, התרופה נוסתה בינתיים רק בעכברים, ועדיין לא ברור אם תועיל לבני אדם.
(אלכס אברוטין)
חוקרים מחברת IBM : פיתחנו זיכרון מחשב מהיר ויעיל
חוקרים ממעבדות IBM בציריך הכריזו שהגיעו לפריצת דרך בתחום זיכרון המחשב הנדיף, כלומר זיכרון שאוגר מידע בלי שמופעל עליו מתח חשמלי. החוקרים טוענים שהזיכרון הזה יהיה מהיר פי 50 ויותר מטכנולוגיות הזיכרון הקיימות. השיטה של החוקרים מציריך מכונה Phase Change Memory (או בקיצור PCM), והיא מבוססת על גבישים שעוברים ממצב מסודר למצב לא מאורגן (אמורפי) ולהיפך בתגובה להעברת מתח חשמלי. שינוי המצב נשמר גם לאחר הפסקת המתח, והוא משנה את ההתנגדות החשמלית של הגביש, מה שמאפשר להשתמש בו כאמצעי זיכרון. השיטה הזו פותחה בעבר, אך לא היתה כדאית מבחינה מסחרית. בפיתוח החדש החוקרים האריכו את שמירת הזיכרון במידה ניכרת, ואף יצרו תאים שיכולים להיות בשלושה מצבים במקום שניים, מה שמאפשר להגדיל מאוד את נפח הזיכרון.
(גל וינר)
לטאות מסתגלות לתזונה צמחונית במהלך חייהן
בקרב לטאות כמעט ואי אפשר למצוא אוכלות עשב (הרביבוריות). רובן מעדיפות לטרוף חרקים, שהם קלים לעיכול ומזינים בהרבה מצמחים. קבוצת חוקרים מארגנטינה ומארצות הברית החליטו לבדוק האם לטאות ממין שבדרך כלל ניזון בתזונה מאוזנת של צמחים וחרקים, מסוגלות להסתגל לתזונה צמחונית. הם לקחו לטאות לִיוֹלמה (Liolaemus ruibali) וחילקו אותן לשתי קבוצות. במשך 40 יום הם נתנו לקבוצה אחת מזון צמחי לארנבים עם מעט זחלי חיפושיות, ולקבוצה השנייה תזונה מאוזנת – 50% מזון צמחי ו-50% זחלים ולאחר מכן השוו החוקרים בין שתי הקבוצות. הלטאות בשתיהן שמרו על משקל דומה ולא הראו חסרים תזונתיים. עם זאת, המעי הדק של הלטאות הצמחוניות היה ארוך בכ-17% משל אלו שקיבלו תזונה מאוזנת, והמעי האחורי שלהן היה גדול יותר. כמו כן, אוכלוסיית חיידקי המעי של הלטאות הצמחוניות הייתה מגוונת יותר ועשירה בחיידקים מעכלי צמחים. ממצאים אלו מראים שהליולמות מסוגלות להסתגל לתזונה צמחונית במהלך חייהן, תופעה המכונה גמישות פנוטיפית.
(ד"ר נעם לויתן)
חוקרים: ציפורים בסביבה עירונית מזדקנות מהר יותר
החיים בעיר הגדולה יכולים להיות מלחיצים, ולחץ עלול לגרום לשינויים הורמונליים ולהחלשה של מערכת החיסון. חוקרים מאוניברסיטת לונד בשבדיה רצו לבדוק אם מגורים בעיר מאיצים תהליכי הזדקנות בציפורים. הם החליפו בין גוזלי ירגזי שבקעו באזורים כפריים, לגוזלים שנולדו בקינים עירוניים. כעבור 15 יום נטלו דגימות דם מהירגזים הצעירים, ובדקו את מצב הטֶלוֹמֶרִים, אזורי הקצה ב-DNA, שידוע כי הם מתקצרים ככל שהתא מזדקן.
במאמר בכתב העת Biology Letters החוקרים מדווחים כי אצל הגוזלים הכפריים שגדלו בעיר, הטלומרים היו קצרים יותר מאשר אצל גוזלים עירוניים שגדלו אצל הורים אחרים בעיר, וגם מאשר אצל גוזלים כפריים או עירוניים שגדלו בכפר. הם מעריכים כי התנאים בעיר, בהם זיהום אוויר, רעש, אור, והסתמכות על מזון שמקורו בבני אדם במקום מזון טבעי, הם הגורמים לשינוי. עם זאת, מדובר במחקר קטן, שקשה להסיק ממנו עד כמה התופעה שכיחה בעולם החי, ובוודאי שקשה ללמוד ממנו על המצב אצל בני אדם.
(יעל גרופר)
ירח חדש לכדור-הארץ?
בעוד כוכב הלכת צדק מתהדר בלמעלה משבעים לווינים טבעיים (גופי שמיים המקיפים אותו) ופלוטו הקטן בחמישה, ירחו של כדור הארץ בולט בבדידותו. אך באפריל האחרון התגלה כי לכדור הארץ יש בן לוויה נוסף, שמסלולו המיוחד הופך אותו למעין ירח למחצה. (Quasi-moon) האסטרואיד קרוב הארץ HO32016 שהתגלה על-ידי סקר השמים Pan-STARRS הממוקם בהוואי, הוא גוף קטן, כ-90 מטר אורכו ו-40 מטר רוחבו. מסלולו סביב השמש איננו יציב, כך שלעיתים הוא מתקרב אליה ולעיתים הוא מתרחק, לעיתים הוא עולה מעל מסלולו של הארץ, ולעיתים הוא נע מתחתיו. השינויים הללו במסלול האסטרואיד הינם כמעט קבועים וגורמים ל- HO32016 לנוע יחד עם כדור הארץ סביב השמש, פעם לפניו ופעם מאחוריו. ירחים למחצה כאלו מוכרים לאסטרונומים, גם סביב כדור הארץ ״המארח״ ירחים למחצה נוספים על המסלול שלו. HO32016 נמצא במסלולו מיוחד זה כמאה שנים, וימשיך לנוע במאות השנים הקרובות, עד שאי היציבות של מסלולו תסלק אותו למסלול מרוחק סביב השמש.
(דוד פולישוק)