עדכון 28.2.16: בשל ריבוי פרסומים באמצעי התקשורת על קיום ארסן באורז, ערכנו סקירת ספרות בנושא.

האורז הוא המרכיב העיקרי בתפריטה של כמחצית מאוכלוסיית העולם ומרכיב מרכזי בתפריט של חלקים רבים אחרים שלה. האורז הוא גם הדגן השני הכי נצרך בעולם. כבר נאמר בעבר שמיליארד סינים אינם טועים. האמנם?
תעשיות המזון מגלגלות מיליארדי דולרים בשנה, אך מסתירות מאיתנו נתונים חשובים על השפעתו המזיקה של האורז ועל מעורבותו במחלות שונות. אנו משתמשים באורז בצורתו הגולמית, בחלב אורז, בקמח אורז בפריכיות אורז ועוד, וכל זאת בלי לחשוד בגרגרים הלבנים התמימים הללו.
בסקירה שלפנינו אביא עדויות לסכנות האורבות לצרכני האורז, יחד עם קישורים למאמרים מדעיים אותנטיים. מומלץ לקרוא את המאמר עד סופו כדי לעמוד על הסכנות הרבות הטמונות בצריכת אורז, ועם זאת גם לקבל שיעור חשוב בחשיבה ביקורתית ובספקנות.

הערה: אתר דוידסון אונליין עוסק במתן מידע מדעי בלבד ואין לראות בכתוב בו תחליף לייעוץ רפואי או תזונתי. אין לצטט חלקים מכתבה זו, אלא רק את הכתבה בשלמותה.

  1. סקירה אפידימיולוגית שנערכה ב-2008 העלתה שסין מדורגת במקום השני בעולם בתחלואה בסרטן קיבה, עם למעלה מ-350 אלף חולים. המזון העיקרי בסין הוא... אורז. [1]
  2. חיפוש בספרייה הרפואית האמריקאית (המקור לרוב המאמרים בתחום הביולוגיה והרפואה) מעלה 2,420(!) מאמרים המכילים את צמד המלים Rice ו-Cancer (אורז וסרטן). [2]
  3. אורז מכיל ריכוזים מסוכנים של ארסן, קדמיום, סלניום ועוד חומרים רעילים. [3, 4, 5, 6 ,7 ,8 ,9]
  4. נמצא קשר בין צריכת אורז לכמה סוגים של סרטן במערכת העיכול (בעיקר סרטן הקיבה) בכמה מדינות ברחבי העולם (לא רק באסיה). [10, 11, 12, 13 ,14 ,15]
  5. לאורז מוסיפים טלק ואזבסט כדי ללטש את צורתו. טלק ואזבסט הם חומרים מסוכנים שנמצא קשר ישיר בינם לבין כמה סוגים סרטן. [16, 17 ,18]
  6. לצריכת אורז יש השפעות מזיקות על מבנה הקיבה. [19]
  7. צריכת חלב אורז גורמת תופעות תזונתיות קשות בקרב ילדים עד גיל שנתיים. [20]
  8. שימוש בקמח אורז עלול לגרום דלקות חמורות. [21, 22]
  9. צריכה של אורז עלולה לגרום אסתמה. [23]
  10. אורז גורם דלקות חמורות במעיים. [24]


כל המחקרים שהובאו כאן אמיתיים לחלוטין ופורסמו בכתבי עת מדעיים. ועם זאת...

 

 


כל מה שנכתב למעלה הוא קשקוש מוחלט!
 

הנתונים הללו נאספו בשיטת "קטיף הדובדבנים" (Cherry Picking), שבה נוקטים לא מעט בלוגרים באינטרנט. העקרון מאחורי השיטה פשוט מאוד: "קודם תירה את החץ ואז צייר סביבו את המטרה". הכותב בוחר מראש את המסקנה או את תאורית הקונספירציה שהוא רוצה לקדם ומתחיל לאסוף מאמרים התומכים בה, תוך התעלמות ממאמרים שסותרים אותה, מסילוף נתונים ועיוותם, תוך שימוש מרובה בדמגוגיה והסתתרות מאחורי הטיעון "אני רק נותן את המידע אתם תחליטו למה להאמין".
לא פעם זה לא נעשה בזדון, אלא פשוט מתוך חוסר מודעות וחוסר ידע. קל מאוד ונוח מאוד לאמץ את המחקרים התומכים בדעתך ולהזניח את אלה שנוגדים אותה – או גרוע מכך, להאשים את המתנגדים לכך בשחיתות.
דוגמה מצוינת לתיאוריה כזאת היתה הטענה שהחלב כביכול מסרטן. כדי להוכיח אותה נאספו מחקרים באופן סלקטיבי, סולפו נתונים ונעשה שימוש נרחב בהתאמות ללא סיבתיות. לדוגמה, נמצא ששכיחות סרטן המעי הגס בסין נמוכה בסין לא שותים הרבה חלב, אז כנראה חלב גורם לסרטן המעי הגס. תוך זמן קצר מפרסום הסיפור נעשו די והותר תחקירים שקעקעו את רוב הטיעונים שהתיאוריה התבסססה עליהם.
כדי להמחיש עד כמה השיטה הזאת קלוקלת, המשך המאמר יוקדש לסתירת הטיעונים שאני עצמי נתתי:

  1. סקירה מהסוג שהוצג למעלה מראה לנו התאמה אך לא מוכיחה סיבתיות. ניתן לצורך העניין להתאים להתאים בין כל מיני מגמות לא קשורות למשל הקשר בין צריכת שוקולד לכמות חתני פרס נובל [26]; קשר בין היעלמות שודדי הים להתחממות הגלובלית [27]; ועוד. התאמה היא טיעון נפוץ אצל יוצרי תורות קונספירציה ויש להיזהר ממנו מאוד.
  2. מבט מהיר בחיפוש שנעשה מגלה שיש לא מעט כותבים ששם משפחתם הוא Rice (אורז). כמו כן מתברר שחלק לא מבוטל מהמאמרים שנמצאו דנים דווקא ביכולת שיש לחומרים המצויים באורז לטפל בגידולים סרטניים. אין בכך כדי להגיד שאורז מרפא סרטן, אבל מובן מאליו שהטענה ההפוכה, שלפיה הוא לבדו גורם לסרטן, מוגזמת בעליל.
  3. האורז שמכיל את החומרים המסוכנים הללו מצוי באזורים סמוכים לאזורי תעשייה במדינות כמו סין וקמבודיה. המאמרים שהובאו עוסקים במקרים פרטיים של שדות מסוימים, לא באורז ככלל.
  4. כל המחקרים הללו הם מחקרים אקולוגיים שבחנו קבוצות אוכלוסייה שלמות, ולא פרטים בתוכן, וחיפשו התאמה בין תזונה מסוימת לתחלואה, או שבדקו קבוצות חולים ותשאלו אותם על הרגלי התזונה שלהם. שני סוגי המחקרים הללו אינם יכולים לתת תשובה לשאלה אם אורז מסרטן. במחקר אקולוגי תמיד קיים חשש למציאת התאמה ללא סיבתיות, ואילו מחקר בקבוצות חולים אינו עונה על השאלה כמה אנשים בריאים צרכו את האורז. הדרך הנכונה לבדוק את זה היא במחקר קליני מסודר עם קבוצות ביקורת.
  5. הוספת טלק לאורז נאסרה בכמה מדינות, כולל ארה"ב. עם זאת, שטיפת האורז במים אמורה להסיר כל חשש לטלק. לגבי האזבסט, מדובר בשיירים של החומר המסוכן שעלולים להימצא בטלק שלא הופק כראוי. מובן שגם שיירים אלו אינם דבר שיש לזלזל בו, אבל אם אין טלק סביר להניח שלא יהיה גם אזבסט.
  6. המחקר הזה נעשה על עכברים, כך שהמסקנה ממנו היא שלדיאטת אורז יש השפעה על מבנה הקיבה של עכברים. האם ניתן להסיק מזה על בני אדם? לא בהכרח. ההבדלים בתזונה של בני אדם ועכברים גדולים מאוד. אם רוצים ללמוד יותר על השפעות של חומר זה או אחר על בני אדם, יש לבדוק זאת גם בניסויים קליניים על בני אדם או לפחות על פרימאטים. יתר על כן, יתכן שדיאטת אורז תשפיע עלינו בצורה מסוימת אך היעדר מרכיבים חשובים אחרים בדיאטה ישפיע עלינו יותר. כלומר, ייתכן שיש כאן אינדיקציה ראשונית לתופעה אמיתית, אבל אין בזה בסיס ממשי לקביעה חד-משמעית כפי שהבאנו למעלה.
  7. המחקר הזה מציג מקרה שבו שלושה ילדים אושפזו עקב בעיות תזונה, שכללו בין היתר תפריט דל בחלבונים ועשיר בחלב אורז.
  8. גם כאן מדובר במקרים נקודתיים של אנשים שנחשפו לאבק/קמח אורז והופיעו אצלם תופעות לוואי. לא מדובר במחקר על אוכלוסייה, אלא בשני אנשים בלבד.
  9. וגם כאן – שלושה מקרים נקודתיים.
  10. המחקר עסק בקבוצה של ילדים אלרגים לאורז והשווה את ההופעה של דלקות מעיים אצלם ואצל ילדים שהיו אלרגים לחלב פרה ולחלב סויה. המחקר הזה דל במשתתפים ותוצאותיו הצביעו על כך שהילדים הרגישים לאורז הראו סיכוי גבוה יותר שיהיו רגישים גם לחלב פרה ולחלב סויה. גם כאן לא ניתן להסיק מסקנות על האוכלוסייה כולה.


ראוי גם לשים לב שרוב המאמרים הללו (אך לא כולם) התפרסמו בכתבי עת קטנים בנישה ספציפית מאוד ועם סטנדרטים מדעיים ירודים. בכתבי עת כאלה ניתן למצוא הרבה "סקופים" מאמרים שמביאים מסקנות גרנדיוזיות המבוססות על נתונים דלים ובאיכות ירודה. בהכללה גסה, אם מדען עלה על סיפור גדול וחשוב הוא יפרסם אותו בכתב עת נחשב, כך שאם הגילוי החשוב פורסם בעיתון אלמוני ייתכן מאוד שיש לזה סיבה.
לא פעם המחברים של תיאוריות מפוקפקות יפגיזו את הקוראים בכמות גדולה של מאמרים (כפי שעשיתי אני) ויביאו כל פרט קטן שקשור ולו במעט לתופעה שהם מחפשים. עבורם, הכמות בהחלט גוברת על האיכות. כשעוברים על המאמרים בזה אחר זה מאמר ובודקים אותם לגופם, מגלים בדרך כלל שהבלון הגדול שנופח לאורך הדרך הולך ומצטמק עד שלא נשאר ממנו דבר. אבל בינינו, למי יש כוח לקרוא אפילו מאמר מקורי אחד אחרי שהמידע כבר הובא לו בגרסה מתומצתת ויפה עם כותרות נוחות לעיכול? אז מה אם הן מסולפות ומעוותות?

אז מה עושים?
כותרות בומבסטיות מופיעות באתרי חדשות ובעיתונים כמעט בכל יום, וגם אתרים שמתיימרים לחשוף קונספירציות בתחומים שונים – ובמיוחד ברפואה ובתזונה – כאלה יהיו תמיד. כשאתם ניגשים לקרוא כתבה כזאת, מוטב שתנקטו כמה צעדי זהירות:

  • מעל לכל, פשוט היו ספקנים. אל תקבלו שום דבר שאומרים לכם כמובן מאליו.
  • בדקו היטב את מקורות הידיעה. ודאו שהמחקרים שעליה היא מתבסס רציניים, פורסמו בכתבי עת  ראויים ושמסקנות החוקרים אכן מתאימות למסקנות שהכתב או הבלוגר בחר להבליט.
  • חפשו ברשת מידע נוסף. כאשר שערורייה נחשפת יש בדרך כלל בלוגרים ספקנים שבודקים את הנתונים וכותבים ביקורת, לחיוב או לשלילה. גם בביקורות הללו יש לא מעט מקום לעיוותים, אז אנא היזהרו. דוגמה מצוינת ומועילה מאוד לקבוצה של אנשים שעושים עבודה כזאת בארץ היא ארגון הספקנים.
  • וכמובן אתם תמיד מוזמנים לבוא ולשאול את צוות הכתבים בדוידסון אונליין. אנחנו נעשה כמיטב יכולתנו לענות לכם.


ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע

הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום. אנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

160 תגובות

  • משה

    לא קיים דבר כזה כמות בטוחה לארסן -להימנע מאורז "סרט בפנים"

    Is White Rice a Yellow Light or Red Light Food?
    https://www.youtube.com/watch?v=LyybXIhk2nU&feature=push-u&attr_tag=dNxP...

  • רמי

    מחקר חדש 1:300 מעלה ארסן באורז לסרטן - וידאו

    כרגיל מכון דוינסון חיים בפנטזיה ומוכרים אשליות
    היום הועלה סרט שמסביר שהסיכוי לסרטן יכול להגיע 1:300 עם אורז
    https://www.youtube.com/watch?v=jPYTbHctMQg

  • חי

    עפ"י מחקרים FDA וספרות רפואית אורז גורם לסרטן ( בגלל גם ארסן )

    https://www.youtube.com/watch?v=JIle6PWMmsI https://www.youtube.com/watch?v=l3hSKez7q90 https://www.youtube.com/watch?v=BuqFM3w3ViY&t=177s

  • נעמה אשכנזי

    כתבה משובחת

    תודה ארז ...הקראתי את הכתבה לביתי בת ה15 ...
    ואורו עינינו . מרתק ומעשיר .

  • רמי

    כתבה גרועה שמתבררת שהפוכה תשובתם

    מה שמלמד שאסור לסמוך על מכון ויצמן
    https://www.youtube.com/watch?v=jPYTbHctMQg

  • רמי

    עדו כנופיית שמאלנים חולים באלרגיה לגלוטן - תקראו

    http://www.eatwell.co.il/?CategoryID=370&ArticleID=5191

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

  • מוריס

    החשיבות שבתחקיר האורז

    לטעמי החשיבות העיקרית בתחקיר האורז והארסן הוא להעלות את המודעות - של הצרכנים - ושל היבואנים - לבעייתיות של זיהום המזון ובאופן ספציפי כאן של הזיהום ארסן אורז. גם אם עדיין לא ברורים הנזקים של הארסן ובאיזה מינון מה קורה, בכל מקרה כולנו מעדיפים מזון פחות מזוהם. כמו שלפני כמה שנים עלתה המודעות בעניין חומרי ההדברה, גידולים אורגניים וכו' כך טוב שיודעים עכשיו על הארסן.
    תגובות בעד או נגד אכילת אורז - ממש מיותרות. הרי האורז לעצמו אינו "הנאשם" אלא הזיהום שבו. יש כאלו שמוכנים לשלם יותר כסף עבור תוצרת אורגנית, יהיו גם מי שירצו לשלם יותר עבור אורז שגודל בתנאים פחות מזוהמים ושנבדק שאין בו כמות גבוהה של הארסן. ודי בכך

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

  • רמי

    אורז = רעל

    חקיר הארסן באורז המשווק בישראל מאת ד"ר גיל יוסף שחר (M.D)
    http://www.rambam-medicine.org.il/category/the-rice-investigation

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    ראה מאמר שלנו בנושא

  • רמי

    אורז אכן מאכל מסוכן מאוד

    במהלך הסרטון מסביר מוסלי כי אורז במיוחד יכול להוות מקום משכן לחיידקים שונים, שמייצרים רעלים שעלולים לגרום לשלשולים והקאות. לדבריו, בניגוד למזונות אחרים – אסור לחמם אורז יותר מפעם אחת, גם אם הוא מחומם בדרך הנכונה והמומלצת.
    http://www.nrg.co.il/online/55/ART2/772/415.html/tb אורז מסוכן
    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4684924,00.html

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    ראה מאמר שלנו בנושא

  • שי להב

    אורז

    ישנם סוגים רבים של זנים של אורז אפשר לקבל פירוט יותר מדויק אני מכיר אורז בוסמטי פארסי ועוד סוגים

  • מוריס

    העניין פחות קשור לזני האורז.

    העניין פחות קשור לזני האורז. ייתכן שזן אורז אחד סופג יותר ארסן אך בכל מקרה זאת לא הנקודה. החשיבות העיקרית היא להבין שגם באורז יש תוצרת עם רמות זיהום גדולות ויש תוצרת עם רמות זיהום נמוכות. כרגע עקב חוסר מודעות, לא ניתן לדעת, לא לפי הזן ולא לפי היבואן, מה רמת הארסן באורז.

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    מדובר בתרגיל מחשבתי, אני ממליץ לך לקרוא את המאמר עד סופו, ואם תרצה ללמוד יותר על נושא הארסן לקרוא את מאמר ההמשך שכתבנו
    http://goo.gl/AsRAqb

  • רותי

    כדאי לבדוק בCochran Coolaboration

    הם תמיד עושים עבודה יסודית של סקירת מאמרים טובים לפי קריטריונים מסודרים ולכן מסקנות שלהן נראות לי הרבה יותר אמינות...

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    ראה מאמר המשך שלנו בנושא
    http://goo.gl/AsRAqb

  • שלוה

    נכון להיום, האם יש חדש בנושא הזה? יש או אין ארסן באורז?

    ואולי בסוגים מסוימים של אורז? מישהו יכול לעזור?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

  • אבי צוקרמן

    אורז

    למרות המאמר המלומד, עדיין אורז היה ונשאר ברובו פחמימה, כולל אורז מלא. הבעיה של התזונה החדשה היא ברובה עודף אוכל בכלל ועודף פחמימות בפרט. בנוסף התזונה הסינית המודרנית השתנתה לתזונה מערבית ברובה ופחות מבוססת על אורז מלא. לזה אין התייחסות במחקר. תוסיפו לזה שאת האורז רובנו קונים בהינף יד למדף ולא נאלצים לגדל, להשקות לקטוף לעבד וכו' וכו'. משקיעים מאמץ אולי בהליכה מהקופה בסופר עד למגרש החנייה...

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    ראה מאמר המשך שלנו בנושא

  • בילדד החושי

  • אירית לוי

    צריכת האורז בביתנו עצומה ו

    כמי שצריכת האורז בביתה הוא יומיומי, (ילד צליאק..)
    אנו רוכשים אורז בשקים של 10 ק"ג...בכל שבועיים..
    שמחה מאוד על המאמר המקצועי והכתוב באופן מיוחד.
    תודה רבה ארז ! !!
    עכשיו אני רגועה..
    אגב, דורותיי הקודמים צרכו אורז גם בתדירות גבוהה ולא חלו בכל מחלה שהופחדנו בה בימים האחרונים במדייה החברתית... תחי הגנטיקה !!

  • Ilanit

    ממצאי ה-FDA משנת 2013

    הי ארז, זו הכתבה מ-ווי נט,
    http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4684924,00.html השאלה היא אם הריכוזים של ארסן שנמצאו באורז בארה"ב, עלולים אכן להגביר את מספר המקרים של חולי הסרטן בצרכני האורז, נניח אלו הצורכים ממנו וממוצריו על בסיס יומי.
    כאן יש לקחת בחשבון שהאורז בארץ שלנו מיובא, כך שאם כמו שהוזכר לעיל האורז גדל באזורים הקרובים לאזורי תעשייה והם אלו המגיעים אלינו, הרי שאולי בכל זאת יש לשנות מהרגלי הצריכה.

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    ראה מאמר המשך שלנו בנושא

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    הי
    על פי פרסומי הFDA, אין עדויות לנזק מיידי או לטווח קצר מהכמויות של הארסן המצויות באורז. נכון להיום בודקים השפעות לטווח ארוך, אך, נכון להיום, אין הדבר מצריך המנעות מצריכת אורז. הFDA (וגם משרד הבריאות) ממליצים על תפריט עשיר ומגוון ולא לצרוך אף סוג של מזון (כולל אורז אבל לא רק) בצורה מופרזת.
    למידע נוסף
    http://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/Metals/ucm319948.htm
    מקווה שעזרתי
    ארז

  • יפית

    תודה

    אחלה כתבה! זה מרגיע :)

  • דג

    מאמר מעולה!

    תודה רבה ארז, אני מתרשם מאוד מהרצינות הבלתי מתלהמת שלך (קראתי את התגובות... ;) )
    אתה ממליץ שלא ליפול בפח של בלוגרים ומחפשי סנסציות למיניהם ולהפעיל שיקול דעת, ואני רוצה לאחל לך שגם אתה תוכל להתעורר מהשליטה התודעתית שיש לגופים המוסדיים (שאנחנו מממנים אותם כמובן) על הציבור.... ותגלה שלא כל מה שאומרים/כותבים/ממליצים מתבסס על עובדות ומידע אמפירי.
    (האמת שזה די מפתיע אותי שאתה, שדוגל בהטלת ספק ובדיקת אמיתויות, מקבל באופן עיוור את המלצות ה-FDA וסומך על משרד הבריאות...)

    שוב תודה,
    ובהצלחה :)

  • טרנסנדנטלית

    ומה באשר לקמח אורז?

    האם קמח אורז אינו מזוהם בטלק ובאסבסט? או בחמרים אחרים שלא נשטפו במים?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןביאנה

    קריאת מאמרים

    שלום,
    המאמר אינו עוסק באורז, בקמח אורז, או בכל דבר אחר שקשור באורז ולא מנסה לתת תשובה האם אורז בריא או לא. זהו מאמר על קריאה ביקורתית וספקנות. ממליצה בחום לקרוא עד הסוף.
    בברכה,
    ביאנה ברנשטיין

  • טרנסנדנטלית

    מהו התהליך שעובר על פריכיות אורז?

    האם יש בהן משהו שיש להזהר ממנו?

  • סיגי גולן-נחמני

    פריכיות אינן מזון בכלל עקב הניפוח

    עצם הניפוח גם אם זה אורז מלא או כוסמת מעלה דרסטית מדד גליקמי ולכן אין לגעת בפריכיות למיניהן ולסוגיהן- רעל שמעלה סיכוי לסוכרת וגם מסרטן.

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

  • אורלי

  • מאיר

    שיח חרשים בפורום בתפוז, על המאמר הזה עצמו

    שמדגים כמה חשוב לקרוא ולהפנים את המאמר (:

    http://www.tapuz.co.il/forums2008/viewmsg.aspx?forumid=24&messageid=1739...

  • מ1.

  • מ1.

  • אריק

    יפה מאוד

    מאמר יפה מאוד. תודה 

  • אורלי

    כל הכבוד מאמר מצוין

    היא מה בנוגע להתייחסות למקור המימון של המחקר ?????

  • מיכל

    מילת תודה

    נהניתי לקרוא את המאמר. הוא כתוב בשפה הנגישה כמעט לכולם ובהחלט נעים לקבל עוד כלי למידה לחיים. תודה

  • מירית

    תודה על המאמר המצויין

    רק השבוע התווכחתי עם מישהי שהתעקשה שבצל בגרביים מרפא מחלות ולא הצלחתי להסביר לה שלא כל מה שכתוב באינטרנט נכון.

  • מודי הסמן

    דר' עדיאל תל אורן

    שלום צוות,מתרשם מאוד מדרכו של ,תל אורן ....
    האם ישנם כאלו שחולקים על חלק מדעותיו ? ועל אלו ...?
    תודה

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תשובה

    שלום מודי
    אתה תצטרך להיות יותר ספציפי. מה שאלתך?
    ארז

  • תום

    מאמר מעולה, תודה רבה על המידע.

    כל כך מרענן לקרוא דעות מנומקות, רציניות ולא מתלהמות.
    בהצלחה בהמשך הדרך ארז :-)

  • דרור

    תודה על המאמר המעולה, אבל...

    יש בו מוקש לקורא הבלתי סבלני (ויש רבים כאלה) שלא יגיע לסוף הפיסקה השניה ויסיק את המסקנה הלא רצויה. לדעתי כדאי לצמצם את המרווח בין הפסקה השניה לשלישית, למרות שהעיצוב הקיים מוסיף מימד של הפתעה ואף הומור.

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

  • אסף

    הגהה

    "כשעוברים על המאמרים בזה אח זה מאמר ובודקים אותם לגופם" אני לא יודע מה היה אמור להיות המשפט אבל אח בודאי לא מתאים.

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןארז גרטי

    תודה

    הטעות תוקנה, ויפה שהחזקת עד הסוף. לא מעט גולשים נוטשים בפסקה הראשונה ומפספים את הפואנטה.

  • משה

    אם זה לא הבריאתנים, זה הטבעונים

    לכל כתבה יהיה את אלו שינסו לקדם את האג'נדה שלהם עם קשר רופף בלבד לנושא.
    מאמר מצוין אגב.

  • עמודים