שלושה חוקרים, או בעצם ארבעה, חוללו מהפכה בתחום הגנטיקה במאה ה-20 ווטסון, קריק, סנגר וונטר. המשחק הזה בא להצדיע לתרומתם העצומה למחקר, שגם זיכתה שלושה מהם בפרסי נובל.

כללי המשחק פשוטים מאוד. עליכם ליצור גדיל דנ"א (DNA) על ידי התאמה של חומצות הגרעין למקום הנכון להן. לכל מקום יש מספר וצריך ללחוץ עליו כשחומצת הגרעין (עיגול עם אות עליו) מתקרבת אליו בדומה למשחק Guitar Hero. להפעלת המשחק לחצו על התמונה.


המשחק פותח בידי Route games

המשחק מצדיע לארבעה מדענים מובילים בתחום הגנטיקה המולקולרית. ואלו הם:

ג'יימס ווטסון ופרנסיס קריק שני מדענים שפענחו את מבנה הדנ"א וזיהו שמדובר במבנה סלילי כפול, תגלית שזיכתה אותם בפרס נובל לכימיה. ווטסון וקריק פענחו שמדובר בסליל של שני גדילים המצומדים זה אל זה באמצעות חומצות גרעין משלימות משני הצדדים. חשיבות התגלית הייתה בראש ובראשונה ההצלחה שלו לרמוז על המנגנון שבו הדנ"א משוכפל, כיצד נאגר המידע הגנטי ואיך מועברים שינויים גנטיים בתורשה מדור לדור. לתגלית היו השלכות רבות ומרחיקות לכת על תחום הגנטיקה המולקולרית וההנדסה הגנטית.

פרדריק סנגר חולל מהפכה בתחום הגנטיקה המולקולרית כשפיתח שיטה לזיהוי רצפי דנ"א באמצעות אנלוגים של חומצות גרעין, תגלית שזיכתה אותו בפרס נובל לכימיה. תגליתו אפשרה, ולמעשה מאפשרת עד היום, ריצוף מהיר יחסית ויעיל של קטעי דנ"א.

קרייג ונטר חוקר ויזם שעמד בראש יוזמה פרטית שהתחרתה בפרויקט מיפוי הגנום האנושי פרויקט שבמסגרתו ריצפו את כל הגנום האנושי. את המיפוי הוא עשה בשיטת ה-Shotgun, כלומר חיתוך חלקים גדולים, ריצופם וחיבורם כמו פאזל, במקום בשיטה הקלאסית שקדמה לו. בסופו של דבר התחרות שהוא יצר זירזה את הפרויקט רב החשיבות ואפשרה להשלים אותו מוקדם מהצפוי.

יש עוד חוקרים רבים שתרמו תרומה מכרעת לתחום הגנטיקה המולקולרית וההנדסה הגנטית, ועוד חוקרים רבים ממשיכים גם כיום לתרום ולקדם את המדע.

למידע נוסף אתם מוזמנים לצפות באוסף סרטונים על השלבים מגן לחלבון.

ארז גרטי
המחלקה לכימיה ביולוגית
מכון ויצמן למדע



הערה לגולשים
אם אתם חושבים שההסברים אינם ברורים מספיק או אם יש לכם שאלות הקשורות לנושא, אתם מוזמנים לכתוב על כך בפורום ואנו נתייחס להערותיכם. הצעות לשיפור וביקורת בונה יתקבלו תמיד בברכה.

תגובה אחת

  • ורוניקה מייזלר

    רוזלינד פרנקלין

    עבודתם של המדענים המוזכרים התבססה, במידה רבה, על עבודתה של המדענית רוזלינד פרנקלין, וראוי וחשוב לציין זאת במתן קרדיט על גילוי מבנה ה-DNA.