ההשפעה החיובית שלו על הבריאות שולית לכל היותר כנראה, והוא נצרך עם כמויות גבוהות של סוכר. אז איך זכה השוקולד המריר למעמד של מזון על?

אחד המיתוסים הנפוצים ביותר בתחום התזונה הוא ששוקולד מריר טוב לבריאות. מחקרים מדעיים ייחסו לשוקולד המריר השפעות מיטיבות על מחלות לב וכלי דם, שיפור זרימת הדם, סיוע בהתמודדות הגוף עם מחלות אוטואימוניות ולאחרונה דיווחו חוקרים שהוא גם משפר את התפקוד השכלי. לכאורה אכן מדובר במזון האידיאלי.

אכן, נשמע כאילו שוקולד מריר הוא מזון על, והרי אנשים לא צריכים יותר מדי שכנוע כדי לאכול שוקולד. אבל יש עוד דבר משותף למחקרים האלה– הם מומנו באופן מלא על ידי יצרנית השוקולד מרס (Mars). מתברר שחברת החטיפים, וכמוה גם חברת נסטלה העוסקת באותו תחום ייצור, מפעילות מרכזי מחקר מיוחדים לחקר הקקאו והשפעותיו על בריאות האדם. היצרניות מממנות מחקרים בנושא הזה באוניברסיטאות בכל רחבי העולם. באתר האינטרנט של מרכז מרס לחקר הקקאו נטען כי החברה מימנה כ-140 מחקרים מדעיים שונים שעברו את תהליך הסינון המדעי הקפדני של ביקורת עמיתים ופורסמו בכתבי עת מדעיים מכובדים.

העובדות האלה מעוררות כמה וכמה שאלות אתיות ועקרוניות: אם שוקולד אינו טוב באמת לבריאות, איך הצליחו המדענים לפרסם את מחקריהם בכתבי עת מכובדים? ואם הוא בריא, מדוע יצרניות השוקולד צריכות להשקיע כל כך הרבה כסף ולתמוך במחקרים מדעיים שיוכיחו את זה? איך זה שכמעט כל המחקרים שמימנו החברות הללו מציגים תרומה חיובית של השוקולד לבריאות האדם? האם קיימים מחקרים אובייקטיביים על השפעת שוקולד על בריאותנו?

"קסם" הפלאבנולים

התשובות לשאלות האלה מורכבות. בפולי הקקאו, בדומה לפירות וירקות אחרים, מצויים רכיבי מזון ממשפחת הפלאבנולים, שהם חומרים נוגדי-חמצון שתורמים לבריאות הלב וכלי הדם. הם כנראה הסיבה העיקרית לכך שכל כך בריא לאכול פירות וירקות.

אחד המחקרים הראשונים שמימנה חברת מרס פורסם בכתב העת המדעי הרפואי הנחשב The Lancet ומצא ששוקולד הוא מקור מצוין לפלאבנולים, אפילו יותר מתה עשיר. המחקר הזה דרבן את יצרניות השוקולד ליזום מחקר אינטנסיבי על השפעת הפלאבנולים שבקקאו על בריאות האדם.

מבחינה מדעית אפשר לומר שיש בסיס לטענה כי קקאו ושוקולד מריר איכותי המכיל כמויות גדולות של קקאו, יכולים להכיל חומרים מועילים לבריאות. נכון יותר לקבוע שיש בסיס להמשיך במחקר אובייקטיבי בתחום ההשפעות של פלאבנולים מקקאו על בריאות האדם.

אז מה באמת היו הממצאים האובייקטיביים בתחום?

מתברר שההשפעה המיטיבה העיקרית של קקאו היא הורדת לחץ דם, שכן לחץ דם גבוה הוא גורם סיכון למחלות לב וכלי דם וכן לשבץ ומחלות דומות. אולם במחקר סקירה שריכז תוצאות של מחקרים קודמים בתחום עולה שההשפעה של קקאו ושוקולד עשירים בפלאבנולים ומוצריהם על הורדת לחץ הדם בטווח הקצר הייתה זעומה, וגם היא נמצאה בעיקר אצל מבוגרים בריאים. בנוסף, כדי להגיע לכמות פלאבנולים שתשפיע על בריאותנו (750-600 מ"ג ליום) נצטרך לאכול מדי יום חפיסה שלמה של שוקולד מריר או עשר חפיסות שוקולד חלב.

בנוסף, מחקר פרוספקטיבי, שעיקרו איסוף נתונים בדיעבד על סמך עדויות אישית של המשתתפים, לדוגמה כמה שוקולד אכלו במשך עשרים השנים האחרונות, שעקב אחרי הרגלי האכילה של כעשרים אלף איש מצא קשר בין אכילת שוקולד לבין ירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם. אולם מחקר כזה יכול ללמד רק על קשר בין שתי תופעות, במקרה הזה שאנשים שאכלו הרבה שוקולד גם חלו פחות במחלות לב וכלי דם, ולא על כך שאחת התופעות גורמת לשנייה. עדיין לא קיימת הוכחה מדעית שמראה שאכילת שוקולד מפחיתה בפועל את הסכנה ללקות במחלות לב וכלי דם.

החדשות הטובות הן שבימים אלה ממש נערך מחקר קליני מבוקר ואקראי בשם COSMOS, שמטרתו היא לענות בצורה מהימנה על השאלה אם קקאו יכול למנוע מחלות לב והתקפי לב. את המחקר מובילים מוסדות מחקר חשובים כמו אוניברסיטת הרווארד והמכונים הלאומיים לבריאות בארצות הברית (NIH), לצד גופים שעשויים להיות בעלי עניין כמו חברת התרופות פייזר ושוב – יצרנית השוקולד מרס.

רוב המחקרים שמצאו השפעה חיובית השתמשו בקקאו עצמו, לא בשוקולד. פולי קקאו | צילום: Shutterstock
רוב המחקרים שמצאו השפעה חיובית השתמשו בקקאו עצמו, לא בשוקולד. פולי קקאו | צילום: Shutterstock

קקאו ושוקולד

לחוקרים היה חשוב לעשות את ההבחנה בין חומר הגלם קקאו לבין שוקולד – המוצר המעובד שדרכו אנו צורכים את הקקאו. ברוב המחקרים שנערכו בחיות מעבדה השתמשו בקקאו עצמו ולא בשוקולד, לכן קשה מאוד להמליץ על אכילת שוקולד כמזון בריאות. פולי הקקאו הטריים אכן עשירים מאוד בפלאבנולים, אך בתהליך הכנת השוקולד הם נהרסים, כך שברוב חפיסות השוקולד אין מספיק פלאבנולים כדי להשפיע על לחץ הדם, מה גם שבשוקולד יש כמויות גדולות של סוכר, שגם אינו תורם לבריאות. לכן המחקר נעשה על תוספי תזונה המכילים קקאו טהור, ולא על השוקולד עצמו.

אם כן, נכון לעכשיו אין עדות מחקרית חותכת ואובייקטיבית לכך ששוקולד מריר הוא אכן מזון על שיכול לפתור את כל בעיותינו הרפואיות. לכל היותר יש עדויות מחקריות חלשות לכך שנוגדי חמצון שמקורם בפולי הקקאו המשמשים ביצור השוקולד מסייעים לווסת את לחץ הדם של אנשים בריאים בטווח הקצר. אם כבר נרצה ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של פולי הקקאו, עדיף ליטול תוסף תזונה של קקאו טהור ולא קוביית שוקולד.

28 תגובות

  • שוקי

    שוקולד

    ההטעיה והשקר ...... המריר של מכון דוידסון

  • עמי

    רוב המחקרים שנעשים, נעשים על

    רוב המחקרים שנעשים, נעשים על ידי החברות עצמם כל עוד הם פועלות לפי הכלל של אמת דיברתי, אין בכך שום פסול ובמקרה זה להיפך כי הוכחה התועלת הבריאותית של שוקולד מריר איכותי מ70% ומעלה כפי שמרבית האנשים צורכים. עם זאת קוביה או שתיים [הינם מונח שגוי כי בכל חפיסה משקלם אחר, בזמנו היה פרסום של קרדיולוג מוכר שהוא צורך 50 גרם שוקולד מריר מדי יום.

  • אנונימי

    שתיית משקה קקאו ללא סוכר

    שלום ד"ר וולף
    האם שתיית משקה קקאו, שלא עבר עיבוד אלקלי, אכן מספק את היתרונות של הפלאבנולים?
    תודה

  • מאיה

    מה לגבי ספיגת מינרלים מקקאו או שוקלד

    הבנתי שמצד אחד יש בו תכולה גבוהה של מגנזיום וברזל אבל מצד שני יש גם חומצה אוקסלית, אשמח לדעת אם יש מידע לגבי עד כמה ספיגת המינרלים משוקולד או קקאו טובה? כמה אחוז נספג? תודה רבה

  • חן

    אני אןכלת שוקולד מריר 90%

    לא יותר משתי קוביות ליום ולא כל יום, איך שיוצא לי, זה הפינוק שלי, טעים לי שמר.

  • דניאל

    בוקר טוב יקירתי - לפני 3 שנים

    בוקר טוב יקירתי - לפני 3 שנים כבר יצאו מחקרים חדשים ומעודכנים
    על יתרונות השוקולות המריר בתנאי שרכיבי השוקולד הם באחוזים גבוהים וכמובן לא להפריז בכמות

  • עמוס

    בת חן יקירה אני מתפעל מאוד

    בת חן יקירה אני מתפעל מאוד שאת מעיזה להעביר ביקורת על חברה ביןלאומית כמו "מרס". אומץ בלתי נתפס לדעתי. במיוחד בשנים האחרונות כל צמרת המדינה, גם הפוליטית, גם ציבורית, גם חוגי תרבות נעשו מפוחדים מלקחת אחריות ולבטא דעותיהם בגלוי

  • דוד

    אני שותה מים רותחים עם מעט אבקת קקאו גולמי אורגני מידי

    מרגיש שיפור משמעותי בעירנות וביכולת לבצע מטלות. מה שכן, זה גורם לשתן מוגהר כמו משקאות עם קפאין

  • אנונימי

    האם שוקולד משפיע על הזיכרון

    אני תלמיד אני עושה עבודה על ההשפעה של השוקולד על הזיכרון אשמח אם תענו לי האם שוקולד משפיע על הזיכרון והאם ההשפעה היא חיובית או שלילית

  • גילה

    שוקולד טבעוני תוצרת בית

    אני מרככת חמאת קוקוס ומוסיפה סוכר קנים במידה מועטה ואבקת קקאו וכך יוצרת שוקולד בקלות .
    לעיתים מוסיפה גם טחינה גולמית.
    נראה לי הרבה יותר בריא.
    מה דעתכם?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןbatchenw

    תשובה

    אין לי נתונים לגבי תכולת השומן במוצר, אבל ככל הנראה לפי הדיווח של היצרן אין בו סוכר.
    תהנה בהצלחה

  • אנונימי

    תודה- דיווח קצר, מכסה ונהיר:)

  • אנונימי

    100%

    שלום ד"ר וולף ותודה על המאמר המרתק. האם שוקולד מריר 100% קקאו - שהפולים בו לא עברו עיבוד אלקלי - כן מספק את היתרונות הבריאותיים המיוחסים לכאורה לפולי קקאו או קקאו טהור?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןbatchenw

    תשובה

    כפי שציינתי בכתבה, גם אם זה מאה אחוז קקאו עדיין אכילת שוקולד תהיה כרוכה באכילת שומן וסוכר

  • אריסטו

    ד"ר וולף, מוח האדם שהוא צרכן

    ד"ר וולף, מוח האדם שהוא צרכן אנרגיה משמעותי ניזון מגלוקוז (חד סוכר), ושומנים טובים הוא הכרחיים לגוף האדם (בכמויות סבירות). כלומר שומן טוב וסוכר הם לא רעל!!!
    אכן ראוי לצרוך מידע אובייקטיבי שלא ממומן ע"י חברות בעלות אינטרס, לעומת זאת אני נמנע ממידע של אנשים שנראים אובייקטיבים אבל נראה שהם אובססיביים ולכן רואים תמונה שאינה רחבה ומקיפה.

  • אנונימי

    מדוע נמחקה שאלת ההמשך שלי?

    ניסיתי להבהיר ששוקולד 100% קקאו עשוי רק מקקאו (ולכן הוא נקרא 100%). אני שואל האם בשוקולד כזה קיימים היתרונות הבריאותיים?

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןbatchenw

    תשובה

    אני לא מכירה את השוקולד הספיציפי הזה. במידה ותוכל לשלוח לי את הערכים התזונתיים שלו, אשמח מאוד

  • אנונימי

    שלום בת חן,

    שלום בת חן, להלן דוגמה לשוקולד העשוי מ-100% קקאו ללא שום חומרים נוספים:
    https://www.montezumas.co.uk/bars-c1/100-cocoa-chocolate-bar-absolute-bl... בדף המידע רשום במפורש:
    This chocolate bar made from 100% Cocoa is sugar free, gluten free, soya free and dairy free.
    וברשימת המרכיבים:
    Ingredients: Dark Chocolate (Cocoa Mass 100%) הנה עוד דוגמה:
    http://www.vannuccichocolates.com/en/en_pasta-di-cacao.php

  • אנונימי

    בת חן, אשמח להתייחסותך לדוגמאות שביקשת

    תודה מראש

  • אנונימי

    זה עדיין לא מסתדר

    אם אני אוכל שוקולד שהוא עשוי 100% קקאו, המשמעות היא שאין בו סוכר. לו היו מוסיפים סוכר הרי שאחוז הקקאו היה קטן מ-100%. ולכן אני חוזר על שאלתי ומסייג אותה לשוקולד מריר 100% קקאו (מפולים שלא עברו עיבוד בחומר אלקלי)

  • אנונימי

    זה כנראה גם לא הולך להסתדר לך

    זה כנראה גם לא הולך להסתדר לך בהמשך
    100 אחוז בכותרת אומר ברכיבים 99 אחוז לכן תמיד יהיה מקום לסוכר

  • אנונימי

    קישור לדוגמה

    להלן שוקולד 100% קקאו. מרכיבים: פולי קקאו. https://www.guittard.com/our-chocolate/detail/bake_unsweetened-baking-bars

  • אנונימי

    סופר מעניין

    סופר מעניין תודה!

  • עדי רוזן

    כתבה מעניינת

  • משה

    מה ערכו של הקקאו בגוף האדם

    מה ערכו של הקקאו בגוף האדם מבחינת ה-PH? תודה מראש

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןbatchenw

    תשובה

    משה שלום,
    לא בוצעו מחקרים שמדדו את ערך הקקאו מבחינת ה-PH

  • משה

    האם ידוע לך על ממצאי מזון

    האם ידוע לך על ממצאי מזון שמבוססים על מחקרים לגבי רמת PH. אם כן, האם תוכלי לפרסם. תודה מראש

  • מומחה מצוות מכון דוידסוןbatchenw

    תשובה

    משה שלום,
    מצורפת כתבה שלי בנושא:
    davidson.weizmann.ac.il/content/%D7%94%D7%A4%D7%A8%D7%93-%D7%95%D7%9E%D7%A9%D7%95%D7%9C-%E2%80%93-%D7%94%D7%90%D7%9D-%D7%93%D7%99%D7%90%D7%98%D7%AA-%D7%94%D7%A4%D7%A8%D7%93%D7%AA-%D7%94%D7%9E%D7%96%D7%95%D7%A0%D7%95%D7%AA-%D7%91%D7%A8%D7%99%D7%90%D7%94